5. desember 2023
AnmeldelserRetro

Retro: Atomic Rooster: In Hearing Of Atomic Rooster (1971)

Last Updated on: 12th oktober 2023, 10:49 pm

For de av dere som liker prog med tydelig hardrock-inspirasjon er dette tredje albumet til engelske Atomic Rooster et must i samlingen. Hvor ville Wolfmother vært om de ikke hadde hørt på dette bandet?

[dropcap]B[/dropcap]andet ble startet av restene av The Crazy World of Arthur Brown ( de med hiten “Fire”) og første album til bandet hadde også Carl Palmer bak trommene. Han forsvant ut av bandet for å bli med i Emerson, Lake & Palmer, og alle vet jo hvordan det gikk!

Hovedmannen bak Atomic Rooster, Vincent Crane, stod også bak mye av musikken på det ene albumet The Crazy World of Arthur Brown ga ut.

I forkant av dette albumet kom en av de største single-suksessene til bandet, genistreken The Devil’s Answer, som kom helt opp på fjerdeplass på den britiske hitlisten, Men på denne tiden levde singlene sitt eget liv, slik at denne hiten ikke er med på skiva (men den er inkludert som bonusspor på CD-utgivelsene som er kommet i ettertid).

På denne utgivelsen er Atomic Rooster litt mindre hardere enn på de to foregående, og blander inn elementer fra både jazz og funk, stilretninger de senere utgavene av bandet kom til å utforske enda mer.

Mange betrakter dette albumet som en slags overgang fra den mer grunnleggende progressive hardrocken og til et lydbilde mer preget av funk og jazz, men jeg er ikke helt enig i dette. Riktignok er lydbildet i ferd med å forandre seg, spesielt i forhold til de to første skivene, men noen fullstendig helomvending er det ikke snakk om. Og så veldig mye funk og jazz er det heller ikke, synes jeg, selv med blåserrekke på noen av låtene!

Bandet spiller fortsatt en tett og fengende bluesinspirert hard progrock der både keyboard og gitar deler likt på oppmerksomheten. Orgelet er svært framtredende i lydbildet og brukes ikke som pynt i bakgrunnen samtidig som gitarene er røffe og riffene gode. Det er full trøkk omtrent hele tiden, med sterke låter over hele linja.

Atomic Rooster er i det hele tatt et svært undervurdert band som kanskje har forsvunnet litt i glemselens slør, noe
som er svært ufortjent. Liker du denne skiva vil du også sette pris på de to foregående. Platene som fulgte etterpå var svært varierende, både i kvalitet, stil og besetning.

Bandet bestod av:  Vincent Crane (hammondorgel, piano, vokal), John Du Cann (gitar), Pete French (vokal), Paul Hammond (trommer, perkusjon).

Atomic Rooster: In Hearing of Atomic Rooster, 1971 (Pegasus). Gitt ut på CD i 1990, 1995, 2001 og 2005. Opprinnelig publisert i Progbloggen i 2011.

Facebook Comments
  • Cover
  • Produksjon
  • Låtkvalitet
  • Tekster
  • Orginalitet
4

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.