3. desember 2023
AnmeldelserRetro

Retro: Alusa Fallax: Intorno Alla Mia Cattiva Educazione (1974)

Last Updated on: 12th oktober 2023, 10:49 pm

Italienske Alusa Fallax er ikke blant de mest kjente, men de som har litt kjennskap til italiensk prog på 70-tallet vil nok nikke gjenkjennende selv om band som Le Orme, Banco Del Muto Soccorso og Premiata Forneria Marconi, for å nevne noen, er mer kjente.

[dropcap]A[/dropcap]lusa Fallax holdt på i over ti år, men ga faktisk bare ut dette ene albumet, Intorno Alla Mia Cattiva Educazione, samt et par singler på slutten av 60-tallet.

Til gjengjeld regner jeg personlig dette som en av de beste albumene fra denne tiden, og fullt på høyde, om ikke bedre, enn mange av albumene fra deres samtidige bandkolleger.

Intorno Alla Mia Cattiva Educazione samler inspirasjon fra mange musikalske båser. Her er vi innom både klassisk musikk, jazz, rumba (!) og selvsagt rock, som det jo er det det dreier seg om her.

Utstrakt bruk av keyboards som mellotron, moog, orgel og synther parres med elegant fløytespill og saksofonspill, elektriske og akustiske gitarer og ikke minst med vokalist og trommeslager Duty Cirlas intense, hese, røffe og såre stemmeprakt. Dette er italiensk symfonisk rock av ypperste klasse!

Intorno Alla Mia Cattiva Educazione består av totalt 13 sanger, hvorav langt de fleste er vevd inn i hverandre slik at dette på mange måter er en suite i 13 deler, en rockeopera om du vil.

De varierte melodiene er gjennomgående sterke og produksjonen er overraskende god, noe som ikke var en selvfølgelighet på denne tiden.

Melodiene inneholder alt fra raske og rockete partier til stemningsfulle og melankolske partier, med noen overraskelser på lur her og der.

Det ble altså med denne ene innspillingen for bandet, som ved et par anledninger blant annet spilte support for Curved Air i Italia. Medlemmene i bandet jobbet en god del som studiomusikere i tiden etterpå, og det skal ha blitt skrevet materiale for ett album nummer to, men det ble kun med planene.

 Man kan lure på hvor langt dette bandet ville ha nådd hvis de fortsatte, men på den annen side kan det jo like godt hende at de brant opp kruttet på denne innspillingen. Det får vi aldri vite!

Bandet bestod av: Guido Gabet (gitar), Massimino Paretti (keyboards), Guido Cirla (bass), Duty Cirla (perkusjon, vokal), Mario Cirla (saksofon, fløyte).

Alusa Fallax: Intorno Alla Mia Cattiva Educazione, 1974 (Fonit) i 5.000 eksemplarer. Gitt ut på CD i både 1994 og 2005. Anmeldelsen opprinnelig publisert i Progbloggen i 2011.

Facebook Comments
  • Cover
  • Produksjon
  • Låtkvalitet
  • Tekster
  • Orginalitet
3.6

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.