5. desember 2023
Nyheter

Prog-nestor Clive Nolan imponert over norske Alchemy

Last Updated on: 2nd mai 2017, 12:01 pm

Hva får en engelsk prog-nestor av Clive Nolans kaliber til å komme til Norge for å delta og synge i oppsetningen av hans egen rockeopera “Alchemy”? Og ikke nok med det, en oppsetning som under beskjedne forhold settes opp i ei bygd i Hurum, et gammelt fort på Mysen og et kulturhus på Kolbotn?

[dropcap]V[/dropcap]i har kommet til mai måned, og det er bare tre uker til et av årets mest spennende musikalske prosjekter på norsk jord blåses i gang.  Etter at en rekke ildsjeler i Hurum, ikke minst We Låve Rock-generalen Morten L. Clason, har jobbet på spreng i over ett år, begynner det å nærme seg premieren. Fra England kommer selveste Clive Nolan selv – for progfolk kjent fra sin deltagelse i legendariske band som Pendragon og Arena, og ikke minst Shadowland og Strangers On A Train. Han skal synge hovedrollen i musikalen, som professor Samuel King.

I tillegg til å være musiker i andre band er Clive Nolan også en høyt utdannet musiker som spiller både fiolin, cello og bratsj i tillegg til keyboards. De siste årene har han brukt mye av sin tid på teaterselskapet Caamora, som han stiftet i 2010 for å framføre hans egne rockemusikaler. Det begynte med She (2008), fortsatte med Alchemy (2013) og til høsten kommer den tredje, King’s Ransom. 

Både She og Alchemy har blitt utgitt på CD og DVD og framført i både konsert- og teaterversjon rundt om i verden, inkludert Bolivia, Tyskland, Polen, Nederland og ikke minst i Londons berømte teaterdistrikt West End.

Den symfoniske rockeoperaen Alchemy tar oss tilbake til Victoriatidens England der professor King er på jakt etter ledetråder for å kunne lage gull.

It’s a race for the ultimate prize… transforming lead into gold, changing death into life, or perhaps turning hatred into love.

Det blir en jakt som ikke går helt etter planen, for å si det slik. Clive Nolan selv har beskrevet musikalen som en musikal i “steampunk”-sjangeren, og han innrømmer at de har tatt seg noen historiske friheter innimellom. Han spiller selv hovedrollen som professor King, mens den mest profilerte “nordmannen” i rollebesetningen er Eirikur Hauksson – kjent i det siste som frontfigur i Magic Pie, men med en noe brogete fortid som inkluderer både heavy metal, Grand Prix- og en rolle i “Les Miserables”.

– Det å få fylle rollen som Lord Henry Jagman blir som en drøm som går i oppfyllelse. Ikke bare er dette en storslagen musikal av Clive Nolan, men jeg får også lov til å være den «slemme». Dette må bare kle meg helt perfekt, sier Eiríkur til Caamora Norways hjemmeside.

De siste fem årene har foreningen Hurum Progrock Society (HPRS) arrangert festivalen We Låve Rock på Holm gård i Holmsbu. Foreningen arrangerer også felles turer til konserter og festivaler. På en av disse turene i september 2015 befant noen medlemmer seg i Cheltenham i Storbritannia på en slik tur. De så de to første musikalene til Nolan, She og Alchemy.

Under en frokost dagen etterpå møtte de Nolan og Morten Clason og Ingar Diskerud fra HPRS ble da enige med Nolan om å prøve å få til en oppsetning av Alchemy i Norge. – En vill idé, har Clason tidligere uttalt, men samme år ble Caamora Norway stiftet. Året etter ble organisasjonen en offisiell gren av Caamora Theatre Company, og står bak den norske oppsetningen av Alchemy nå i mai.

Clive Nolan har selv vært over til Norge flere ganger sammen med en av solistene fra Storbritannaia, Gemma Louise Edwards, og gjennomført flere øvinger, både i fjor og i år, sammen med en rekke norske solister og frivillige. Som han selv sier på videokuttet nederst i denne saken, så visste han ikke helt hva han kunne forvente, men etterhvert har han blitt overbevist og trygg på at de norske solistene så absolutt klarer brasene.

Everyone pulled together brilliantly, and I was able to watch the massive improvements before my every eyes! Well done to the whole cast, musicians, the chorus and crew for an excellent effort. I look forward to the next rehearsal and the shows in May, (Clive Nolan til alchemythemusical.com)

I oktober i fjør gjennomførte Nolan da også tre konserter på Sætre, i Oslo og på Mysen, der han framførte, med hjelp både fra de norske solistene, backingbandet The Windmill og Edwards, utdrag både fra Alchemy, de andre musikalene og låter fra flere av bandene han har vært og er involvert i.

Selv ble jeg kanskje mest imponert over stemmen til Elisabeth Syrdahl Ellingsen (som sees på bildet øverst sammen med Nolan) – en stemmeprakt som hennes er det sjelden man får høre. Så ble hun da også invitert med Clive Nolan på en liten konsertturne han hadde i fjor i Uruguay – så Nolan og jeg er nok enige der!

-For meg er Amelia den perfekte karakter. Hun opplever så utrolig mye på så liten tid og vi får følge henne gjennom ekte fortvilelse og hevnlyst til å se henne oppleve kjærlighet og ekte lykke, sier Syrdahl Ellingen til Caamora Norway.

Nevnes må forøvrig også Harriet Müller-Tyl i rollen som Eva Bonaduce. Med sin bakgrunn fra Musikkonservatoriet i Wien sørger Müller-Tyl for den litt mer operapregete stilen, mens Syrdahl Ellingsens stil er mer i musikalformen.

Senest i forrige måned var Clive Nolan i Norge for å gjennomføre fellesøvinger, og i Norge gjennomføres det regelmessige øvinger i smågrupper i tillegg til fellesøvingene. Et stort korps av frivillige er med og tilrettelegger, sørger for kostymer, kulisser og billettsalg. Det står selvsagt flere øvinger på programmet før selve forestillingene går av stabelen.

Ut i fra det undertegnede har hørt er det mye snacks å få med seg her også for den som liker progrock. Dette er først og fremst en rockemusikal, og med Clive Nolans bakgrunn og kvaliteter som låtskriver, og en meget habilt utvalg av norske solister så er det en meget spennende aften som står på tapetet for de heldige som sikrer seg billetter til disse historiske oppføringene.

Billetter til forestillingene på Sætre og i Mysen kjøpes via Caamoras hjemmesider, mens billetter til forestillingen i Kolbotn kjøpes direkte fra Kolbens hjemmesider.

Til slutt kan dere oppleve smakebiter fra øvingene og høre hva Clive Nolan selv mener i videoen under, som er laget av Caamora Norway.

Alle fotos: ©Malcolm Bernhard. Retusjering: Kristine Clason. Gjengitt med tillatelse fra Caamora Norway.

 

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.