17. april 2024
IntervjuNyheter

Pixie Ninja: Fortid, nåtid og framtid – tre ting på en gang!

Last Updated on: 23rd mai 2017, 03:33 pm

Pixie Ninja fra Rognan i Nordland er snart klar med sitt debutalbum. På selveste Sankthansaften blir albumet “Ultrasound” sluppet. Og debutantene har fått store navn med på laget.

[dropcap]J[/dropcap]oda det er mulig! Å få tre ting på en gang! Det har uansett vært intensjonen til Pixie Ninja, som snart er ute med sitt debutalbum i butikkene.

Jepp, dette er et musikkinstrument og kan ifølge bandet høres på låta “Elusive The Wind Vane”…

Prognytt anmeldte albumet tidligere denne måneden og hadde problemer med å beskrive musikken! Bena godt plassert på 70-tallet, men med ett oppdatert og moderne lydbilde med hint av både krautrock og elektronika. Instrumenteringen inneholder alle de gode, gamle relikviene fra progens glansdager, Mellotronen er på plass, klokkespill, tverrfløyter og en barnerangle (!) brukes også! Og det var også meningen, forteller bandet i et intervju med Prognytt.

– Marius Leirånes og jeg har spilt sammen i mange år, i forskjellige band , i ulike sjangrer. Vi har prøvd oss litt her og litt der kan man si. Pixie Ninja oppstod ganske enkelt av at vi begge ville lage noe litt utenom det vanlige, musikk der man hadde frihet til å gjøre hva enn som falt oss inn, men samtidig beholde struktur. Å skape en sound som inneholdt elementer fra fortiden, nåtiden og framtiden, sier Jostein Haugen.

– Å beskrive vår musikk er ganske vanskelig. Kanskje fordi musikken inneholder elementer fra mange ulike sjangre, tror jeg? Men på et vis føler jeg at vi lager en form for “soundtracks”, der lytteren er hovedpersonen i sin egen film, sier Marius Leirånes.

– Vi prøver å tenke nytt, uforutsigbart og progressivt, samtidig som vi egentlig er ganske melodiske av oss. Vi har prøvd å fange dette og det tror jeg vi har fått til på dette albumet, sier Haugen.

De to er basen i det opprinnelige Pixie Ninja, som under prosessen har blitt utvidet med Geir Martin Langvad og Johan Hals Jørgensen. Og ikke minst: Mattias Olsson.

– Marius, Geir og jeg er oppvokst på Rognan og har i mange år holdt på med musikk sammen i diverse prosjekter. Geir Martin er en erfaren og meget talentfull trommeslager så vi har naturligvis utviklet en god kjemi med hverandre musikalsk sett opp igjennom årene. Johan Hals Jørgensen jobber faktisk som organist i vårt lille samfunn, og er mye delaktig i det musikalske miljøet rundt på Rognan. Det var ingen tvil om at han skulle være med å bidra på platen siden han har en stor interesse for klassisk musikk og prog. Så har vi da Mattias Olsson. Navnet taler for seg selv, sier Jostein Haugen, som forteller at de ikke kjente Olsson fra før, men rett og slett kontaktet ham.

– Vi kontaktet Olsson og spurte rett og slett om han kunne tenke seg å være med på dette prosjektet, noe han sa ja til, sier en entusiastisk Haugen.

– Legende er vel det rette ordet å bruke når man snakker om selveste Mattias Olsson! Det å jobbe med han har vært en stor inspirasjon for oss, og det har vært med på å forme denne skiva til det den har blitt idag, skyter Leirånes inn.

– Absolutt, mannen er et geni! kommer det fra Haugen.

– Legende er vel det rette ordet å bruke når man snakker om selveste Mattias Olsson! Det å jobbe med han har vært en stor inspirasjon for oss, og det har vært med på å forme denne skiva til det den har blitt idag.

Ikke alle som får hjelp av Mattias Olsson på debuten…men det har Pixie Ninja klart!

Svensken (presentasjon er vel egentlig unødvendig for progfolket, men blant annet Änglagård skulle vel pense dere inn på riktig spor…), har ikke vært med rent fysisk i studio på Rognan under opptakene, men som så ofte før er det snakk om filutveksling.

– Jostein og jeg har spilt inn hele verket selv i et hjemmestudio her på Rognan. Mattias har vært produksjonsansvarlig og trommis. Han fikk også frie tøyler til å legge på eget materiale etter eget ønske. Innspillingsprosessen har foregått ganske enkelt med at vi har sendt filer fram og tilbake til hverandre. Ketil (Ketil Vestrum Einarsen fra blant annet Jaga Jazzist, White Willow og Weserbergland), tok vi kontakt med under innspilling av siste låt. Han fikk også frie tøyler til å legge på det han enn måtte ønske, sier Leirånes.

– Begge to er så utrolig dyktige musikere at den prosessen gikk akkurat som forventet! sier Haugen.

Og det er kanskje ikke helt tilfeldig at svenske Olsson ble bragt inn i prosjektet ettersom de innrømmer at mye av inspirasjonen til bandet kommer fra nettopp svensk progrock.

– Mye av inspirasjonskilden kommer fra den svenske progscenen med tanke på denne produksjonen. Selv så hører jeg på så mangt. Alt fra Pink Floyd til Mayhem for å si det slik. Jeg har en ganske bred og variert smak når det gjelder musikk, sier Leirånes. Haugen ramser opp artister som Ulver, Steven Wilson, King Crimson, men også en del fra den litt hardere sorten som Iron Maiden, Animals As Leaders, Ihsahn, Motorpsycho osv.

Selv får undertegnede assosiasjoner til tysk krautrock og en liten dose med Tangerine Dream innimellom når jeg hører på plata.

– Det tar jeg som et kompliment! sier Haugen. – Men vi var overhodet ikke klar over at vi skulle assosieres med kraut til slutt, hehe!

Selv om anmeldelsene har vært positive hele veien, så kribler det likevel hos bandet, nå som debuten skal ut til folket.

– Vi er utrolig spente på hvordan platen blir mottatt og gleder oss veldig til når den blir utgitt, som ikke er lenge til. Ingenting er bedre enn en debutskive som høster god kritikk, og hittil har den faktisk bare fått god kritikk! Vi har jobbet hardt med å få den slik vi hadde tenkt oss i utgangspunktet, og håper på at folk setter pris på et friskt pust av skandinavisk prog, sier Haugen.

Planer foreligger også om å ta Pixie Ninja ut på veien og spille for publikum. Noe som kan bli en utfordring.

– Å gjenskape dette helt ned til minste detalj blir nok en utfordring, men vi er godt i gang med øvinger og det høres veldig lovende ut. Vi kommer til å gi 110 prosent for at det blir en magisk live-opplevelse. Det er også fullt mulig at Mattias vil involvere seg live en dag, men for øyeblikket er det vanskelig på grunn av avstand. Det er likevel noe vi satser på å få til! Vi er fortsatt i planleggingsfasen når det kommer til konserter, men vi har noen shows på hånden som vil bli annonsert i nærmeste framtid, avslutter Haugen.

Debutalbumet “Ultrasound” kommer ut på Apollon Prog 23. juni. Både på CD, digitalt og vinyl.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.