28. november 2023
Nyheter

Yes krangler om hvem som er hvem

Last Updated on: 3rd juni 2017, 06:00 pm

For øyeblikket finnes det to aktive versjoner av bandet Yes. Det irriterer manager Brian Lane, som representerer det han mener er utgaven som har anledning til å kalle seg det ordentlige Yes. Det er ikke første gang at band krangler om bruk av navnet.

[dropcap]M[/dropcap]an skal holde tunga rett i munnen når man skriver om Yes framover. En utgave med Jon Anderson, Trevor Rabin og Rick Wakeman blant medlemmene skal blant annet spille på Night Of The Prog-festivalen i juli. Bandnavnet er Yes (featuring Anderson, Rabin & Wakeman).

Samtidig har ikke Steve Howe sluttet å turne med Yes. I hans utgave spiller Alan White, Geoff Downes, og, inntil sin død, Chris Squire.

Manager Brian Lane sier til ultimateclassicrock.com at han utfordrer det «andre Yes» til å fortelle hvem som er nøkkelmedlemmene i bandet og sier at det er kun «hans» versjon som har originalmedlemmer i bandet.

“It would help prevent confusion among the fan base if the other Yes band would identify their key members as we have,” it read. “If you just want to see the original Yes this summer, Yes featuring Jon Anderson, Trevor Rabin, Rick Wakeman is the band for you.” (Brian Lane)

Jon Anderson har ikke vært med i Yes på mange år, blant annet på grunn av sykdom. Han var imidlertid med i den opprinnelige utgaven av Yes fra 1968 sammen med avdøde Chris Squire. Og med Bill

Yes med Stewe Howe, Alan White & Geoff Downes

Bruford på trommer (som ikke deltar på noen av utgavene i år). Rick Wakeman kom ikke med i bandet før i 1971 da han erstattet Tony Kaye, mens Trevor Rabin erstattet Steve Howe i 1982.

Steve Howe på sin side er heller ikke originalmedlem, han erstattet Peter Banks i 1970. Alan White kom med i 1972 etter Bill Bruford, og Geoff Downes ikke før i 1980.

Yes med Anderson, Rabin & Wakeman.

Så slikt sett er det kun Yes (featuring Anderson, Rabin & Wakeman). som kan skryte av å ha noen originalmedlemmer igjen… Så var det da også de som møtte opp da Yes ble innlemmet i Rock’n’Roll Hall of Fame tidligere i år.

Så hører det jo med til historien at bandet har hatt en endeløs rekke av utskiftninger om gjennom årene…så denne (u)musikalske såpeoperaen kommer nok til å fortsette.

Yes er forøvrig langt fra det første bandet som har eksistert i forskjellige utgaver samtidig. For eksempel kan vi jo nevne Barclay James Harvest som i en periode har eksistert som John Lees’ Barclay James Harvest og Barclay James Harvest featuring Les Holroyd. Førstnevnte hadde inntil 2010 status som den mest originale utgaven av bandet da de hadde to originalmedlemmer inntil Stuart «Woolly» Wolstenholme døde. Så nå står det 1-1.

Andre band som kan nevnes (dog ikke nødvendigvis prog) er UB40, Black Flag, The Sweet, The Guess Who, Jefferson Airplane, Beach Boys (faktisk hele tre utgaver en tid!), og ikke minst Asia som fantes i to utgaver, som Asia og som Asia featuring John Payne.

Det finnes garantert flere, men dette var de jeg husket nå i farta!

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.