3. desember 2023
Nyheter

Sony starter opp eget platepresseri

Last Updated on: 2nd juli 2017, 09:44 pm

Vinylen og vinylplaten står naturlig nok sterkt i en ekte proggers hjerte. Og vinylformatet har nå blitt større og større. I fjor sank både salget av fysiske CDer og nedlastingen av digital musikk, mens vinylsalget økte. Kanskje ikke så rart da at giganten Sony nå starter en ny fabrikk for vinylproduksjon – et ekte godt, gammeldags platepresseri!

Et lite utvalg norsk vinyl hos artikkelforfatteren…

[dropcap]O[/dropcap]m ikke akkurat progbandene står høyt framme på prioriteringslistene hos Sony Music, så er det et faktum at verdens platepresserier har mer enn nok å gjøre. Til stadighet leser vi om vinylutgivelser som blir forsinket rett og slett fordi kapasiteteten hos platepresseriene er for liten.

At en gigant som Sony nå etablerer sitt eget presseri kan kanskje avhjelpe på dette, slik at kapasiteten hos andre presserier blir noe bedre?

Sony sluttet å produsere LP-plater i 1989, men etterspørselen er så stor at de i mars neste år starter opp en fabrikk sørøst for Tokyo som vil presse fersk Sony-vinyl, melder BBC. Egentlig litt ironisk – det var jo Sony som sammen med Phillips var de to store aktørene som utviklet CD-formatet, som dominerte platesalget fram til datafiler og strømmetjenester overtok.

Sony har imidlertid støtt på et lite problem i forbindelse med etableringen av den nye fabrikken: Håndverket hadde nesten gått i glemmeboken, og Sony har nå måttet finne fram til eldre ingeniører for å dra i gang plateproduksjonen igjen. Grepet var helt nødvendig siden Japans eneste vinylpresser, Toyokasei, ikke klarte å lage nok plater til å møte etterspørselen, skriver TV 2.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.