9. desember 2023
Nyheter

Progtober er tilbake!

For to år siden gikk minifestivalen Progtober av stabelen på Gamla med bandene Pymlico, Panzerpappa og Gentle Knife på scenen. Nå returnerer festivalen til samme sted, denne gangen med Gentle Knife og Fatal Fusion på scenen.

Det er progkollektivet Gentle Knife som er initiativtakere til festivalen også denne gangen.

Datoen for progfolkets egen “oktoberfest” er satt til lørdag 28. oktober, og det er bare å sette av denne dagen med en gang. For det er to av landets mest spennende band som skal i ilden.

Gentle Knife ga i juni ut sitt album nummer to, Clock Unwound, som har fått kritikere til å sikle av begeistring og hamre ut superlativene i sine anmeldelser med meisel.

Bandet består av 11 medlemmer totalt (selv om undertegnede fortsatt har til gode å se den ellevte mann på scenen – kanskje dukker han opp denne gangen?) og består av både mannlig og kvinnelig vokal, gitarer, synthesisere, mellotron, blåseinstrumenter som sammen klarer å kombinere stemningen fra 70-tallet med en moderne vri på sjangeren.

Med et variert låtmateriale byr de både på snertne og lekne låter og episke, storslåtte mesterverk med variasjon og overraskende musikalske krumspring i skjønn forening. Et band som låter bedre og bedre fra scenekanten og som absolutt er en opplevelse live!

Debutalbumet Gentle Knife (2015) fikk betydelig oppmerksomhet og vakte stor interesse internasjonalt hos nettsteder, Facebook-grupper og radioprogrammer for progressiv rock.

Gentle Knifes andre album Clock Unwound (juni 2017) har tidens ubønnhørlige gang som ledemotiv. Liv preget av kullkastede planer, sorg og resignasjon, men også øyeblikk av skjønnhet går igjen i tekstene. Musikken er intrikat og variert, og også dette albumet har blitt meget godt tatt imot av anmeldere over hele verden.

Fatal Fusion er heller ingen noviser innen progressiv rock, og ga ut sitt tredje album, Total Absence, i november i fjor. Bandet spiller symfonisk og storslått rock med elementer fra både  blues, jazz, folkrock, hardrock og psykedelisk rock med et bluesrockbasert groove som oser 70-tall. Når dette kombineres med utsøkte vokalprestasjoner og låtsnekkerarbeid av høy klasse, blir det skikkelig trøkk og energi på scenen.

Så folk kan så absolutt se fram til et progfyverkeri av dimensjoner på denne høstkvelden i hovedstaden. Det er bare å begynne å glede seg!

For proggere som helgen etter har tenkt seg til Haugesund og progfestivalen der blir dette et perfekt vorspiel!

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.