9. desember 2023
FestivalIntervju

Holder progfanen høyt hevet på Haugalandet

Last Updated on: 1st november 2017, 12:35 pm

Til helgen løper den femte utgaven av Haugaland prog- og rockfestival av stabelen på Høvleriet i Haugesund. Kombinasjonen av klassiske norske band sammen med nye band og prosjekter, gjerne med en utenlandsk gjest i tillegg, har slått an både lokalt og nasjonalt.

[dropcap]D[/dropcap]et har vært mange flotte navn på plakaten opp gjennom årene og i år blir det gjensyn med legendariske Ruphus. Fra Wales kommer David Cross Band, bandet har fem skiver bak seg, mens David Cross selv vel kanskje er mest kjent fra de tre skivene han var med på med King Crimson. Norske Magic Pie må vel også regnes som en av headlinerne på årets festival.

Og lista over andre spennende band er lang: Novocaine, Fatal Fusion, Gentle Knife, Ring Van Möbius, Seven Impale, Shaman Elephant, Det Skandaløse Orkester og Fengande Spetakkel – da har vi vel fått med alle!

Prognytt har tatt en prat med ikke ukjente Knut R. Apeland – også kjent som “Progknut” – styremdlem og leder av festivalen. Først ville vi høre om hvordan ideen om å arrangere en slik festival i Haugesund ble til.

Styret i Haugaland Progogrock-klubb – ved tre av dem.

-Ideen om en prog og rock-festival her på Haugalandet/Haugesund ble startet etter å ha fått veldig god respons på våre enkeltstående konserter. Haugaland Progklubb, som nå har 5-års jubileum, ble startet av undertegnede sammen med flere musikkglade med tanke på å samles for musikk-kvelder der vi kunne utveksle gamle og nye musikkgodbiter, forteller Apeland.

Sammenkomstene utviklet seg etterhvert til klubbens første konsertarrangement og deretter fortsatte det bare.

-Band som D’Accord, lokale rockeband, Martin Turners Wishbone Ash, Focus, Steve Harleys Cockney Rebel, Caravan, Martin Barre Band, har alle satt sine spor og vi er veldig gira på å gi skikkelig prog til folket, sier en entusiastisk “Progknut”.

-Vi er nå ett styre på 4 personer som driver dette i samarbeid med utestedet Høvleriet. Under festivalen har vi med oss rundt 10-15 frivillige, fortsetter han.

Apeland og resten av gjengen legger nå siste hånd på forberedelsene før helgens festival. Og han ser ingen grunn til å ikke fortsette med festivalen i uoverskuelig framtid.

-Vår videre framtid ser veldig lys ut, folk får øynene opp for oss over hele Haugalandet, også nasjonalt og med stadig mer interesse fra utlandet. Pågangen fra utenlandske band er veldig økende, vi er oppdaget, sier han.

Det tar tid å bygge opp en festival, men med alle tomlene opp fra både publikum, band og artister, så styrker det bare viljen til å fortsette å jobbe videre med festivalen også i framtiden.

-Det som særpreger vår festival er mye den unike atmosfæren i det 100 år gamle trelastbygget helt ved Smedasundet som er ombygget til et fantastisk konsertsted med eget bryggeri.  Publikums respons har gitt flere band frysninger ifra scenen. Det pleier å være motsatt, men hos oss går det faktisk begge veier. At publikum entusiastisk mottar helt nye band, uten å ha hørt musikken fra før, er veldig fint å observere, sier han, og legger til at de stadig ser nye ansikter blant publikum, og stadig flere damer!

-Vi har hatt en rød tråd igjennom flere år, det er å sette opp legendariske norske band og helter. Dette blandet med lokale og kanskje noe utenlandsk som i år: David Cross Band. Den røde tråden har gitt oss Junipher Greene (i forkant av deres jubileums-konsert i Oslo), Aunt Mary og Høst ifjor. Høst fikk virkelig en ny vår hos oss. I år setter vi opp Ruphus, der Rune Sundby fra Stockholm er hentet inn og Gudny Aaspaas er veldig klar. De skal fremføre hele New Born Day, med låter som ikke har blitt spilt live på 40 år. Det skjer alltid noe spesielt på vår festival. Vi er takknemlige! sier en begeistret Apeland.

Gjennom flere år har festivalen også hatt stands og kunstutstillinger som en del av arrangementet. Denne gangen er det Norsk Folkehjelp som stiller opp som årets veldedige organisasjon. Årets festivalkunstner er den markante multikunstneren Martin Mentzoni. Foruten å drive en videoblogg på YouTube med skating som hovedtema, er han aktiv både som kunstner, designer, og med produksjon av fanziner. Garantert et friskt pust! Også ProgFashion og Hi-FI-Klubben i Haugesund er blant de som har stands.

-Som allerede nevnt stiller David Cross Band, et band som i sommer virkelig har fått øynene opp på tilreisende til Wales, og nå sist på Loreley. Etterspurte Magic Pie stiller også -en gruppe på 20 kjøpte billetter med engang de ble sluppet – og ikke minst Ruphus så klart. Vi har fire band fra Bergen, der blomstrer det innen proggen nå. Gentle Knife som er ute med sitt andre album blir også stort å vise her i byen, sier Apeland.

Han ønsker også å trekke fram debuten til det lokale bandet Ring Van Möbius.

-Vi i styret var invitert på en intim-konsert for et par uker siden. Og jeg kan bare si at dette er spennende greier, avslutter Apeland før han utbryter: -Velkommen til musikk-byen Haugesund!

Forøvrig kan publikum som skal på festivalen forberede seg på å bli møtt av et flammeshow utenfor Høvleriet før festivalen starter og litt utover. Da skal nemlig sjonglører fra Flaks Sjongleringsgruppe  framføre bokstavelig talt et forrykende flammesjongleringshow og skape magisk stemning i høstmørket. Verdt å få med seg!

 

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.