Prognytt

Haugaland prog- og rock-festival, bandpresentasjon lørdag

Per-Helge Berg 3. november 2017 Festival, Nyheter

Det er nå bare noen timer før det braker løs med jubileumsutgaven av Haugaland prog- og rock-festival på Høvleriet i Haugesund. Deretter kommer det til å bli stille herfra resten av helgen… Men vi skal ta oss en tid til gjennomgang av bandene som spiller i morgen!

Med de banda som festivalen har fått på plakaten i år, så er det omtrent umulig å feile i komponeringen av de to festivaldagene, og både fredag og lørdag borger for fantastiske konsertopplevelser.

Men det må innrømmes at for meg personlig kommer lørdagen til å ligge et ørlite hakk foran fredagen hvis jeg absolutt skal velge ut en favorittdag. I alle fall på papiret. Med to av mine norske favorittband, Magic Pie og Gentle Knife, og i tillegg mitt første møte med Ruphus live, så kan det rett og slett ikke gå galt!

I min spede begynnelse som nærradiojournalist på 80-tallet husker jeg godt et intervju jeg gjorde med Gudny Aspaas da hun kom ut med et album som het «Snapshots». Det var en reinspikka popplate med et av de verste coverne jeg noengang har sett. Jeg har plata på vinyl hjemme – signert! Men den var en forglemmelig affære, så jeg gleder meg mer til å se henne i sitt rette element sammen med Ruphus! Husker henne som veldig hyggelig og lett å prate med. (Forøvrig kan det nevnes at hun tidligere i år slapp sitt andre studioalbum).

Men over til lørdagens band – i rekkefølge.

Først ut er nemlig Det Skandaløse Orkester. Et nytt, lokalt og ukjent band for meg, som blir spennende å få høre. Forsidebildet på  Facebooksiden deres er i alle fall av det mer originale slaget! Selv hevder de at de regnes som den nye Michael Jackson, og lover et nytt jævlig episk album til neste år. Når de så blant sine inspirasjonskilder nevner både Zappa og Bare Egil – for å nevne noen – så er det med skrekkblandet fryd jeg ser fram til dette åpningsbandet! 🙂 De skal visstnok være en opplevelse på scenen…

Neste band ut er progkollektivet Gentle Knife. Med rundt 10 personer på scenen og en bred instrumentering er de noe av det mest spennende som norsk prog har å by på for tiden. Samtidig som de er fast plassert i tradisjonell prog fra 70-tallet, så har de absolutt sin egen identitet og stil, og begynner å bli et meget godt liveband. Glemte jeg å nevne at de også har et knakende sterkt låtmateriale å ta av? Bandet har to skiver bak seg, spilte på Låverocken i Holmsbu i mai, og kommer proppfulle av spilleglede etter en forrykende konsert på Gamla i Oslo sist lørdag. Og til neste sommer skal de spille på den legendariske festivalen Night of the Prog i Loreley i Tyskland! Det er med andre ord ingen hvem-som-helst som gjør sitt første besøk i Haugesund lørdag!

Deretter er det altså allerede nevnte Ruphus som skal entre scenen- En klassisk besetning med både Rune Sundby og allerede nevnte Gudny Aspaas. Bandet skal framføre hele sitt legendariske album «New Born Day»  på Høvleriet. Og det er ingen ringere enn en historisk norsk musikkbegivenhet.

Etter legendene i Ruphus er det Magic Pie som entrer scenen. Også det et av mine norske favorittband etter at jeg første gang oppdaget dem som oppvarmingsband for Saga på Rockefeller for over ti år siden… Bandet har fire solide skiver bak seg og er fremdeles dønn solide både live og på plate. Eminente musikere med sterke låter innen dem symfoniske progrocken, med et islett av ganske så tunge akkorder og riff innimellom.

Årets festival avsluttes med at Shaman Elephant entrer scenen, sammen med gjester fra Seven Impale – hvis jeg har forstått det riktig. Også disse er et nytt live-bekjentskap for meg. Bandet spiller i følge seg selv en miks av psykedlisk rock med jazzelementer og klassisk progressiv rock. Med medlemmer fra Seven Impale med på scenen, et band som også flørter med jazzrock, kan jo avslutningen nå nye høyder!

Det er ikke for sent å skaffe seg billetter, hverken til i kveld eller lørdag! Kjøp her!

Facebook Comments

Like this Article? Share it!

About The Author

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.

Comments are closed.