3. desember 2023
IntervjuKonsert

Infringment byr på hele albumet “Transition” live

Last Updated on: 10th november 2017, 01:05 pm

Lørdag er det duket for en dobbelkonsert med to svært lovende norske band innen progen. Både Infringement og Pymlico skal stå på scenen i Deichmanske bibliotek på nedre Grünerløkka i Oslo. I anledning konserten har vi tatt en prat med gitarist Stig André Clason i Infringement.

[dropcap]I[/dropcap]nfringement kom med debutplata si i vår, lansert på selveste 17. mai og hadde en slags releasekonsert på selve We Låve Rock-festivalen i Holmsbu i mai. Bandet består av Stig André Clason på gitar, Kristoffer Utby på trommer, Espen Larsen på bass, Bård Thorstensen på keyboards og Hans Andreas Brandal på vokal.

Albumet “Transition” kom altså ut i mai, og ble omtalt her i Prognytt som en kandidat til årets debut. Siden vi ikke har pratet med bandet om skiva før, begynte vi praten med Stig-Andre med albumet som tema.

Hvordan vil du beskrive Infringements musikkstil?
– Det er veldig vanskelig å beskrive oss selv, men vi er alle glad i Genesis, Yes, ELP, Camel etc. Vi får høre av og til at vi har litt det «soundet» på enkelte ting vi skaper, men i all hovedsak tror jeg vi i vår egen skriveprosess henter mer inspirasjon fra nyere prog. Steven Wilson og Neal Morse er vel to artister vi alle ser live så ofte som mulig, sier Clason.

Debutalbumet har blitt godt mottatt av et kresent progpublikum.

-Mottakelsen av Transition har vært kjempebra! Over all forventning! Vi får stadig henvendelser fra magasiner og radiostasjoner verden over som vil både spille albumet, og ønsker å skrive omtale av det, noe som er veldig gøy. Tidligere i uken dukket det opp en veldig god anmeldelse fra franske Highlands Magazine med fire av fem stjerner, sier han stolt.

Plata er, slik det gjerne skal være i prog, et konseptalbum.

– Det handler i korte trekk om et samfunns utvikling gjennom de siste 200 år, med fokus på en slekt gjennom flere generasjoner, sett gjennom «øynene» til et hus. Låt for låt følger vi huset gjennom de forskjellige faser av livet, fra fødsel til død. Samtidig som samfunnet rundt utvikler seg gjennom de ulike epoker, fra det enkle bondesamfunn mot den industrielle revolusjon og opp til vår moderne tid. Huset blir en litt metaforisk skisse på mennesket og er tillagt menneskelige egenskaper, som tanker og følelser, forklarer Clason.

Infringement er et band som jobber ut musikken i fellesskap. Alle skriver og kommer med sine ideer og bidrar til låtutviklingen. Til debutskiva hadde imidlertid Clason og Utby liggende en god del låter som ble brukt.

– På debutalbumet hadde både Kristoffer og jeg veldig mange låter liggende klare fra tidligere som vi plukket frem og bearbeidet i fellesskap til de åtene de er i dag, men et par av låter er faktisk tilnærmet urørt fra originalutkastet. På selve tekstsiden er det Hans Andreas som er motoren. Det som virkelig er kult er at selv om noen har en hovedidé så blir låtene til, og er avhengig av, prosessen med input fra alle. Fremover vil vi nok også jobbe på denne måten hvor noen har en idé og skisse, men skissene og ideene vil være veldig mye mindre satt. Dette gjør at hele bandet er veldig mye mer delaktig og involvert i utviklingen av låtene fra A til Å, sier han.

Clason opplyser til Prognytt at salget av plata har gått ganske bra og bedre enn de hadde håpet på.

-Det tar tid og det er en lang prosess å bygge opp et bandnavn og gjøre det kjent. Spesielt siden vi alle jobber, eller studerer minst fulltid. Vi er derfor helt avhengig av hjelp fra de som allerede har hørt oss, liker det vi driver med og sprer ordet videre. Tusen takk til alle som interesserer seg for bandet og sprer det, sier en glad gitarist.

Stig A. Clason i Infringement (her i aksjon for The Windmill)

Han utelukker ikke at det vil komme en vinylutgave av skiva. Men kostnadene med det må veies opp mot hva det koster å lage oppfølgeren, som bandet er i full gang med.

-Akkurat nå er vi faktisk i full gang med å produsere nytt materiale, og mye er klart. Tema, oppbygging og låter begynner å ta form. Vi sikter på en oppfølger allerede neste år. Vi tør ikke å si noe tidspunkt offentlig enda, men vi har et ganske så konkret mål om når vi har lyst til å slippe et nytt album, smiler en hemmelighetsfull Clason.

Men i morgen altså, lørdag, inviterer Clason og bandkompisene, sammen med bandet Pymlico, til en helaften på Deichmanske bibliotek på Schous plass i Oslo. Ideen til konserten kom så tidlig som i vår ettersom Arild Brøter – som spiller trommer i Pymlico – jobbet med å mikse debutalbumet til Infringement.

-Bandene og flere av medlemmene begynner å kjenne hverandre etter å ha vært på mange konserter hvor vi har møttes tilfeldig og på konserter hvor vi har sett hverandre spille i forskjellige settinger, sier Clason. Han lover at de som tar turen til Schous plass endelig skal få høre alle låtene på skiva.

-Dette blir den første konserten vi faktisk spiller hele albumet så lenge alt går etter planen, bekrefter han.

Å spille live er ikke bare bare for et progband siden musikkstilen er noe marginal i forhold til det som er mainstream. Men med mange lovende nye og norske progband i støpeskja nå for tiden, så kan det kanskje endre seg?

Infringement har siden debuten i mai spilt på Hard Rock Cafe i Oslo på Musikkfest, samt spilt på den lille festivalen Finnstadfest i skogen på Tangen i Hedmark.

-Der delte vi scene med en haug andre band. Blant annet Uncanny, Elastic Monument og selvsagt Meer! Det er gjengen i Meer som i hovedsak står for denne minifestivalen, sier Clason.

Clason i forgrunnen, trommis Utby i grønt fra Infringements debutkonsert i mai.

For øyeblikket, utenom konserten på lørdag, er det bare én planlagt konsert for gutta, og det er dagen før We Låve Rock, da det arrangeres en eksklusiv forkonsert som en oppvarming og feiring av Franck Carduccis bursdag. Da står både Franck Carducci Band og Infringement på scenen.

-Vi har virkelig lyst til å spille live og jobber for å lande flere konserter. Vi har noen planer det jobbes konkret med og det hadde væt veldig gøy å spille flere steder spredt rundt i Norge, og selvsagt i det store utlandet hvis sjansen byr seg, avslutter Stig A. Clason.

Billetter selges i døra, men kan også kjøpes på nett her. Og vil du se bandet live i mai, kan du bestille billetter her.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.