17. april 2024
AnmeldelserKonsert

Saga avsluttet i toppform

Last Updated on: 25th februar 2020, 10:52 am

Saga spilte for et utsolgt Rockefeller søndag kveld, i det bandet sier er deres avslutningsturne 40 år etter debuten. I dag spiller de sin siste konsert i Gøteborg før de setter seg på flyet hjem til Canada. Og avslutningen på Rockefeller var knallsterk.[dropcap]J[/dropcap]eg har til gode å overvære en Saga-konsert der de ikke har levert. De gangene jeg har vært i nærheten av skuffet er kun de gangene jeg ikke har fått hørt nok av de låtene som jeg personlig liker best. Dessverre tilhører de da også de låtene som bandet ikke ofte spiller live, men stort sett har jeg vært fornøyd, og det også søndag kveld.

Typisk meg at jeg på grunn av jobb ikke fikk med meg fjorårets konsert da de spilte en av mine favoritter – “Help me out” – som selvsagt ikke sto på spillelista i går… Og “No stranger” får jeg vel nå aldri høre…savnet også “The Interview”, men det ble likevel en flott kveld!

Foto: Per Christian Fossen. Brukt med tillatelse.

Utsolgt og stappfullt på Rockefeller for en som må ha krykke som støtte for tiden bød på en liten utfordring fra meg, som er amputert. Men jeg skulle nå uansett ha med meg hele konserten, og det klarte jeg!

Gutta holdt på lenge – de skulle tydeligvis avslutte med flagget til topps! – og åpnet med en akustisk minikonsert som oppvarming til seg selv! Humoristisk introdusert av Michael Sadler som “The Pockets” – som var i Europa for første gang… (Dette var navnet til bandet før de byttet til Saga)

Noe spesielt å høre en av mine andre favoritter “The Perfectionist” i akustisk tapning med Jim Gilmour på trekkspill…. En av mine favoritter fra det jeg synes er det beste Saga-albumet på 2000-tallet – “Trust” – var jeg også glad for å høre i en fin medley, nemlig “Footsteps In The Hall”. Nydelige “No Regrets” kom også og til slutt flotte “The Security Of Illusion”.

Etter at “oppvarmingsbandet” var ferdig var det rydding av scenen og klart for den elektriske utgaven av Saga. Det startet med “Take a Chance” fra albumet “Behaviour” – en av låtene på den skiva som jeg egentlig ikke er så begeistret for. Skulle jeg valgt et åpningskutt fra denne skiva ville det vært “Misbehaviour” – da hadde konserten fått en flying start!

Men deretter fulgte et utvalg av klassikere fra 80-tallet blandet med noen ikke fullt så klassiske fra resten av albumkatalogen. Det er noen av disse låtene som jeg forholder meg relativt likegyldig til, uansett hvor stor fan jeg er av bandet, så har de også utgitt album jeg ikke er veldig stor fan av.

Men bandet spilte ikke noen direkte dårlige låter – og heldigvis hoppet de bukk over “What Do I Know” som jeg har et like dårlig forhold til som for eksempel Level 42s “Heaven In My Hands”… Når man først har et forhold til tidligere utgaver av et band, så kommer det noen kollisjoner innimellom fra perioder man personlig mener ikke tilhører de beste i bandets historie…

Foto: Per Christian Fossen. Brukt med tillatelse.

Men altså, tilbake til Saga. Det imponerer meg hver gang jeg ser dem at bandet klarer å virke så entusiastiske på scenen, en dårlig dag eller ei. Spillegleden er uten tvil fortsatt til stede, men innad i bandet er det tydeligvis nok nå, selv om de framstår helprofesjonelle på scenen. Noe smårusk var det innimellom, og jeg synes lyden på vokalen til Michael Sadler innimellom var noe svak i miksen, men ellers låt det bra og helstøpt. På det akustiske settet kunne lyden på perkusjonsinstrumentene til Mike Thorne gjerne ha vært noe høyere i miksen også.

Bandet vartet selvsagt opp med de faste allsangvariantene, ikke minst på “You’re Not Alone” og “Don’t Be Late”, men også på “Time’s Up”. Og det er et publikum som kjenner sitt Saga som troppet opp på Rockefeller og som sang med av full hals! Alltid moro å være med på.

Bandet ble klappet inn to ganger av et overbegeistret publikum, noe de takket med først med å spille klassikerne “The Flyer” og “Wind Him Up”. Siste låta ut ble “Compromise” fra “Silent Knight” – for meg et overraskende valg, og første gang jeg har hørt live med dem. En fin avslutning!

Foto: Per-Helge Berg/Prognytt.

Forøvrig en morsom vri med konsertopptak på lerretet bak fra 80-tallet i synk med hv bandet foretok seg live på Rockefeller. Fiffig. Også morsomt med videoglimt fra backstage innimellom  også.

Noen skriver på sosiale medier at dette er den beste konserten med Saga de har vært på. For meg er det ikke det, men det kommer kanskje mer av låtutvalget og ikke selve bandets innsats. Jeg setter fortsatt min første konsert i Ekeberghallen i 1983 og på Rockefeller i 2006 som mine beste opplevelser med bandet.

Meget vel blåst av Saga, som nå har “Cruise To The Edge” neste år som siste oppdrag før det er slutt. Vi får håpe at de, som så mange andre band, lengter tilbake til “sagmuggen” og tar noen gjenforeningskonserter her og der…

Vi har jo et 50-årsjubileum å glede oss til…

Settliste:

Akustisk sett:
Images (Chapter 1)
Time to Go
The Perfectionist
Medley: Footsteps in the Hall/You Were Right/On the Other Side/You Were
Right
No Regrets (Chapter 5)
Entracte (Intro)
The Security of Illusion

Elektrisk sett:
Take a Chance
How Long
On the Loose
The 13th Generation
The Learning Tree
Careful Where You Step
Time’s Up
Someone Should
On the Air
Mouse in a Maze
Book of Lies
Trommesolo
Humble Stance
Scratching the Surface
You’re Not Alone
Don’t Be Late (Chapter 2)

Ekstranummer:
The Flyer
Wind Him Up

Ekstra ekstranummer:
Compromise

Facebook Comments
 • 98%
  Stemning - 98%
 • 95%
  Framførelse - 95%
 • 90%
  Låtutvalg - 90%
 • 99%
  Showmanship - 99%
 • 99%
  Spilleglede - 99%
 • 93%
  Lyd og scene - 93%
95.7%

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.