3. desember 2023
IntervjuKonsertNyheter

Saluki har fortsatt mye å by på!

Last Updated on: 28th november 2017, 08:45 pm

I rekken av gamle norske band som børster støv av gamle låter og forsterkere og står på scenen igjen, så er kanskje Saluki et band ikke så veldig mange proggere har et forhold til. Bandet (ikke hunderasen!), med bare en skive bak seg, ligger og balanserer mellom prog og jazzrock, spiller på Cafe Mono i kveld og på Musikkflekken i desember.

[dropcap]B[/dropcap]andet rakk bare å spille inn debutskiva i 1977 før de forsvant igjen. Riktignok ble det spilt inn en skive til, men den kom aldri ut ettersom det ikke ukjente norske selskapet Compendium, som ga ut debuten, gikk konkurs.

Saluki holdt bare på et års tid og spilte i både Norge, Danmark, Tyskland og Nederland før de la inn årene. Besetningen var imidlertid ganske så imponerende, og ikke minst interessant for en som liker å fordype seg i norsk musikkhistorie.

Trommis Bjørn Jenssen – som ikke er med nå i 2017 – var bare 17 år da han begynte å spille i bandet. Han gikk senere til ikke ukjente Ruphus og på 80-tallet dukket han opp som medlem i suksessen Dance With A Stranger. Han har også spilt i Jon Eberson Group og Chipahua og deltatt på plater med en lang rekke kjente norske artister og band.

Gitarist Freddy Dahl kom fra Junipher Greene og gikk også senere til Ruphus. Han trenger vel ingen nærmere introduksjon…

Resten av bandet bestod av Peter Berg Nilsen, i dag Peter Alois Symington – vokal/ percussion/saksofon, Ginn Jahr – bass og ikke ukjente Kjell Rønningen – keyboards/ vokal – også han gikk til Ruphus.

Høsten 2016 begynte flere av originalmedlemmene å samles igjen, og 30. mars i år – på dagen 40 år etter utgivelsen av det selvtitulerte albumet – spilte bandet en jubileumskonsert i Oslo til stormende jubel. De fulgte opp med en konsert på Hamar før de i høst spilte i Slememstad.

På samme dato ga de også ut en remastret utgave av det 40 år gamle albumet, og nå er det også klart for vinylversjonen som skal feires på releasekonsert på Cafe Mono i Oslo i kveld.

Bassist Ginn Jahr sier til Prognytt at jubileumskonserten i mars ga mersmak og at de nå både har gammelt materiale og nytt materiale på beddingen.

– Konserten i Konserthuset ga definitivt mersmak og gleden og kjemien i bandet var super da vi oppdaget at materialet satt i kroppen og låtene holdt mål, samt at vi alle har mye nytt materiale, sier han.

Ideen om å komme sammen igjen var først og fremst med tanke på jubileet, ikke med et blikk til de mange andre norske bandene fra 70-tallet som nå opplever en ny vår.

– Det var egentlig ikke i tankene våre. Vi kom sammen først og fremst med tanke på 40-årsjubileet og ikke minst siden det er 50 år siden “Summer of love” – kanskje frøet for hvordan man har blitt som man har blitt! Og så var “timingen” rett, forteller Jahr.

Han sier at kjemien mellom bandmedlemmene absolutt var på topp og alltid har vært det.

– Kjell Rønningen og nåværende medlem Trond Tufte har spilt en del sammen, men ellers lite. Freddy og jeg har jo møttes i forbindelse med Junipher Greene, og Alois og jeg har hatt jevnlig kontakt de siste årene, men lite spilling.

Trond Tufte på gitar og Gunnar Berg-Nielsen på trommer kom inn i bandet høsten 2017.

Ginn Jahr opplyser at i tillegg til nytt materiale sitter bandet også på de originale tapene til det uutgitte andre albumet og at de planlegger å gjøre nye innspillinger av de gamle låtene og sette de opp mot de gamle.

– Så får vi se hva det blir til! Vi kommer ikke til å spille alle låtene fra debuten, men mye fra skive nummer to. Nytt materiale er under utvikling, og kanskje noe av det er i boks til Musikkflekken, sier han.

Jahr er ikke i tvil om at Saluki i 2017 fremdeles har mye å fare med, og at bandet er i stand til å få fans også fra nye generasjoner. Det mener han responsen så langt viser.

-Vi er overbevist om det ut i fra responsen, spesielt fra den ynge garde! At vi kan tilføre både glede,  innsikt og musikkinteresse. Vi får veldig mange hyggelige tilbakemeldinger fra ungdom, så dette blir bra, avslutter en spillesugen og entusiastisk Ginn Jahr.

Saluki spiller på Cafe Mono i Oslo i kveld, og på Musikkflekken i Sandvika 16. desember.

29

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.