3. desember 2023
Intervju

Norsk Saga-nestor håper på mer fra Saga

Last Updated on: 30th november 2017, 02:04 pm

Søndag holdt det populære canadiske bandet Saga sin avskjedskonsert i Norge på Rockefeller. Mye av årsaken til at bandet stadig har vært innom Norge tilfaller Norges Saga-fan nummer én: Steinar “Saga-Norway” Guldberg. Han utelukker ikke at Saga i en eller annen form dukker opp igjen.

[dropcap]S[/dropcap]om primus motor og tilrettelegger for Sagas besøk i Norge har norske Saga-fans mye å takke mannen fra Bærum for. Steinar Guldberg har vært på over 40 konserter med favorittbandet sitt.

Prognytt tok en prat med ham noen dager etter Saga-konserten, som kanskje var den siste bandet holdt på norsk jord, og det mest åpenbare åpningsspørsmålet vårt hentet vi fra sportsjournalistenes faste vokabular: Hva føler du nå?

Steinar Guldberg her sammen med Jim Gilmour. Foto: Privat

-Jeg har vel egentlig ventet på dette de siste ti årene, så det kom ikke som et stort sjokk. Vi trodde vel alle at det egentlig var slutt etter at Michael Sadler tok en pause i 2007, og med Rob Moratti som dessverre ikke fungerte like bra på scenen som i studio. Heldigvis kom Michael tilbake og skuta var på rett kurs igjen, sier en fattet Guldberg.

Ikke minst peker han på at det tragiske dødsfallet for fire år siden der bassist Jim Crichton mistet sønnen sin James, har vært tøft for ham og hans familie. Etter det har Crichton nærmest holdt ut for de andre bandmedlemmenes skyld.

-Så uventet var det ikke, men allikevel veldig trist, spesielt når du ser energien de fremdeles har på scenen, sier Steinar, og mener Sagas konsert på søndag er den beste de har gjort i Norge.

-Absolutt Sagas beste konsert på Rockefeller. Energien på scenen og lyden var i mine øyne og ører det beste jeg har opplevd av Saga på Rockefeller, slår han fast.

Steinar så Saga for første gang i 1985 og traff gutta i bandet for første gang ti år senere.

– Saga har betydd mye for meg helt siden jeg hørte dem for første gang. Etter å ha vært så heldig å møte dem i 1995 bestemte jeg meg for å gi tilbake for alle gode opplevelsene de har gitt meg. På en måte føler jeg at jeg skylder dem det, sier en oppriktig Steinar Guldberg.

Foto: Per Christian Fossen. Brukt med tillatelse.

Etter at konserten var avsluttet på Rockefeller søndag, stilte bandet opp på et nachspiel i regi av Saga-Norway. Der kunne rundt 120 heldige fans ta selfie med bandmedlemmene og få signert plater og t-skjorter og tatt en prat med bandmedlemmene.

-Jordnære og hyggelige karer.

Steinar har ingen problemer med å skryte av hvordan bandet er på privaten, ettersom han har møtt dem endel ganger nå siden første gangen i 1995.

-De er jordnære og hyggelige karer, som er utrolig takknemlige for sine fans og ikke høye på seg selv, sier han. Han er også klar på at det første møtet med bandet i 1995 tilhører ett av hans største øyeblikk som Saga-fan.

-Første gang jeg møtte bandet i 1995, var takket være Andre Aaslie som var så freidig og fortalte manageren til Saga på den tiden at vi kom fra den norske fanklubben (som på den tiden ikke fantes), humrer han.

Han er full av gode minner fra årene med Saga, og sier at han kunne ha ramset opp minst ti andre gode minner på sin toppliste.

-Det har vært mange hyggelige møter med bandet og crewet, mange av dem ser jeg nå på som noen av mine beste venner. Pluss alle de Saga-fans jeg har møtt her til lands og i utlandet, vi har blitt en stor Saga-familie, slår han fast.

At Michael Sadler forsvant ut av gruppa tilhører Steinars verste øyeblikk som Saga-fan. Foto: Per-Helge Berg/Prognytt

Det verste øyeblikket er han heller ikke i tvil om: 5. desember 2007 i Muffathalle, Munchen. Da Michael Sadler gjorde sin siste konsert før han tok pause. (Eller sluttet i bandet, som han egentlig gjorde).

Totalt har Steinar sett Saga hele 44 ganger. Han har ikke minst sett dem i Norge, men har også flere ganger reist til både Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland for å se bandet live.

-Dessverre rakk jeg ikke en konsert i Sveits og en i Canada som jeg håpet å rekke for de la opp. Men det er kanskje fremdeles håp, sier han kryptisk.

-Saga som vi kjenner i dag er jeg rimelig sikker på at vi ikke ser igjen.

For Steinar vil ikke helt utelukke at det blir mulig å se Saga igjen også etter Cruise To The Edge som bandet deltar på neste år.

-Saga som vi kjenner i dag er jeg rimelig sikker på at vi ikke ser igjen, men at flesteparten av gutta kommer på tur igjen i en eller annen form med bandnavnet Saga ser jeg ikke bort i fra., sier han, og understreker at det i så fall skjer med Michael Sadler som vokalist.

-Uten ham ser jeg ikke noe poeng i å kalle det Saga, selv om resten av bandet er superdyktige musikere er det ikke det samme uten frontmannen Michael, sier Steinar bestemt.

Han peker også på at det er mange prosjekter på gang i Saga-familien utover. At bassist Jim Crichton tar en lengre pause av familiære årsaker er det nok ingen tvil om, men Steinar mener at også han vil la høre fra seg igjen.

-Han kan nok plutselig overraske oss. Han har mange ideer, men lysten er nok ikke der akkurat nå, sier han.

Deretter peker han på at Michael Sadler vil fortsette med deltakelse i “Rock Meets Classic”-prosjektet i Tyskland som neste år har blant annet Francis Rossi fra Status Quo samt folk fra Supertramp og The Hooters med på laget. Sadler fortsetter også samarbeidet med David Barret Trio.

Jim Gilmour. Foto: Per-Helge Berg/Prognytt

-Jim Gilmour har noen oppdrag i Canada, med band som blant annet Toronto, Ian Crichton har sikekrt også noen prosjekter på gang. Og Mike Thorne har lyst til å flytte til Europa og ta oppdrag her ettersom han etterhvert har fått et navn her. Han skal ikke ha problemer med å finne noe, mener Steinar.

Facebook-siden til Saga-Norway har han også ymtet frampå om at det er andre nyheter på gang.

-Jeg kan dessverre ikke si så mye om det. Men som sikkert de fleste skjønner har det noe med noen av bandmedlemmene i Saga å gjøre. Mer om dette kommer snart. Visse ting må planlegges og tilrettelegges før jeg kan si noe mer om det. Men jeg ser lyst på nye utfordringer, sier en hemmelighetsfull Steinar Guldberg.

Skulle abstinensene blir for ille kan han alltids sette seg ned med samlingen av Saga-plater og Saga-effekter. Han anslår at han har rundt 300 LP-plater (i forskjellige pressinger og kvaliteter), rundt 250 CD-plater, 50 singler og 50 T-skjorter pluss en liten haug med diverse plakater, backstage pass og andre minner. Ikke mange som kan matche den samlingen!

Vi kan ikke ha et intervju med landets sannsynligvis mest dedikerte Saga-fan uten å avslutte med å spørre om hva som er hans favorittalbum med Saga…

-Jeg må vel si som de aller fleste, de fire første er helt klart store. Utenom de, står “Generation 13” som en bauta fra 90 tallet, kanskje Sagas beste album. Etter det følger “House of Cards” fra 2001 og Behaviour fra 1985. Fra de siste ti årene er “Human Condition” med Rob Moratti favoritten min, avslutter han kanskje noe overraskende.

Selv må vi til slutt legge til en dypfølt takk til Steinar og hans engasjement og årelange arbeide for at norske Saga-fans igjen og igjen har fått oppleve bandet. Det er hevet over enhver tvil spør du oss, at selv om Saga nok ville ha besøkt Norge i ny og ne uten hans pågangsmot, så har de nok kommet her adskillig oftere nettopp fordi og på grunn av hans utrettelige engasjement og innsats.

Alle norske Saga-fans takker deg for innsatsen, og ser med spenning fram til hva medlemmene i bandet finner på i framtiden, sammen, delvis sammen eller hver for seg!

For å si det med Sagas egne ord:

I can’t tell you how, where or when
But I can tell you we’ll meet again
I can’t tell you how, where or when
But we all know this won’t be the end

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.