28. november 2023
Anmeldelser

Tusmørke: Bydyra (2017)

Last Updated on: 14th desember 2017, 04:09 pm

Tusmørkes andre utgivelse i år har fått endel oppmerksomhet, og har i disse spaltene noe sleivete blitt omtalt som «barneprog». En barneplate er det absolutt, men prog? Nei.

[dropcap]Å[/dropcap] anmelde dette som en progplate blir derfor ikke riktig. I så fall ville det blitt svært dårlige karakterer…så derfor velger jeg å anmelde denne som en barneplate, hvilket den jo per definisjon er.

Ifølge Tusmørke består plata av to små minimusikaler for barn og et barnekor er da også behørig med på plata.

Å lage musikk for barn er ingen lett øvelse, om noen skulle tro det. Mange faller i den fellen å tro at man kan senke kvalitetskravene, og ryker på en smell. Tusmørke gjør ikke det, såvidt en mann passert 50 kan oppfatte…

Hadde barna mine vært yngre ville jeg latt dem anmelde plata istedenfor, men yngstejenta går på videregående og elsker Justin Bieber – så det vil gå dårlig…

Men dette er absolutt rock for barn. Ikke veldig tungt, men definitivt rock. Å bruke «musestemme» på låta «Rottekongen» er kanskje ikke direkte nyskapende, men fungerer i konseptet, for det er jo en konseptplate selvsagt! Såpass proggete er den i allefall!

Historien dreier seg om et ekorn, en grevling og ei kråke som vil forlate livet i skogen etter at treet deres ble hugget ned, og dermed flytter inn til byen. En historie som er behandlet med typisk Tusmørke-vri og som går dypere ned i tematikken enn mange barneplater vanligvis gjør.

De tar med andre ord barna på alvor og leverer en god historie framført med låter av høy kvalitet. Noen ganger veldig enkle, andre ganger mer utfordrende, men alltid av høy kvalitet. Noen av låtene kunne gjerne, med et noe annet arrangement, glatt glidd inn i en «voksenplate».

For en voksen anmelder er det dog det fantastiske coveret illustrert av legendariske Thore Hansen som gir meg det største kicket! For en som er vokst opp med sjøormen Ruffen og bøkene om Azur er det en lise for sjelen å kunne nyte coveret! Som selvsagt må nytes i LP-format!

Facebook Comments
  • Cover
  • Produksjon
  • Låtkvalitet
  • Tekster
  • Orginalitet
  • Arrangement
4.3

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.