5. desember 2023
Nyheter

Årets debut 2017

Last Updated on: 5th januar 2018, 09:32 am

Da er vi i gang med det nye året, et år vi håper blir like spennende og full av musikalske opplevelser som fjoråret. Både Prognytt og våre lesere har nå gjort oss ferdige med kåringene av årets album, og vi begynner med kåringen av årets debut.

[dropcap]P[/dropcap]rogmiljøet i Norge er ikke veldig stort, så vi var veldig spente på hvor stor responsen ville være når vi ba leserne sende inn sine forslag på epost og ikke bare ved å trykke på en knapp. Det kan hende vi gjør det annerledes neste år, men likevel, med nesten 400 (396 for å være eksakt) eposter inn i innboksen  er vi svært fornøyd med responsen.

Prognytt er tross alt ganske fersk på nett og et frivillig prosjekt hvor det nok må innrømmes at det går litt i rykk og napp innimellom…

Derfor er vi svært fornøyde med responsen (selv om responsen på online-avstemningen om hedersprisen var enda bedre) og tror vi kan si at resultatet er absolutt dekkende for flertallet av de proginteresserte både her i landet og i utlandet. Vi fikk faktisk noen stemmer også fra svenske lesere, og lot dem telle med!

Så, over til de harde fakta!

Årets norske debutalbum (Prognytt): Himmellegeme: Myth of Earth (Karisma)

Årets norske debutalbum (Leserne): Pixie Ninja: Ultrasound (Apollon Prog)

Runners-up (Prognytt): Infringement: Transition (Infringement Music)

Runners-Up (Leserne): Jordsjø: Jord (Panorama) og Weserbergland: Sehr Kosmisch, Ganz Progisch (Apollon)

Her var det ingen tvil hos undertegnede, “Myth of Earth” er en knallsterk debut uten annet enn høydepunkter.

Fra Prognytts anmeldelse av Himmellegeme sakser vi: Uten unntak står alle sangene på denne plata fram som sterke, fengende og interessante. Det er ikke ofte det skjer, men på denne skiva er det absolutt ingen dødpunkter, alle melodiene er knallsterke og gode, alle har unike elementer som gjør det svært vanskelig å velge ut noen favoritter.

Infringement var et stykke bak, men en like klar nummer to. Blant leserne var det veldig jevnt, men Pixie Ninja trakk det lengste strået, hårfint foran Jordsjø og Weserbergland som fikk nøyaktig like mange stemmer.

Pixie Ninjas debutalbum ble også godt mottatt i redaksjonen, der vi i ameldelsen blant annet skrev: Det hele kombineres med atmosfæriske og tildels monotone synthtepper og brekkes deretter opp i den reneste kakafoni innimellom, med moderne trommebeats og et uttrykk mer i elektronikasjangeren. Og plutselig kommer et rolig pianostykke og bryter opp mellom alle synthlåtene. Alt dette er vel og bra, men hadde det ikke vært for de lekende, pulserende og varierte melodiene, så kunne det lett bli noe anmassende og småkjedelig resultat. Men dette unngår Pixie Ninja lett.

Gratulerer til vinnerne – som får et spesialdesignet diplom fra Prognytt.

Andre debutalbum som fikk stemmer også fra våre lesere var Anders Buaas: The Wiches of Finnmark, Infringement: Transition,  Alwanzatar: Alwanzatar, Himmellegeme: Myth of Earth og Trojka: I speilvendthet.

I morgen presenterer vi årets internasjonale album, søndag årets konsertopplevelse og mandag kommer resultatet av avstemningen om årets norske album.

Årets hederspris ble utdelt tidligere i uken.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.