3. desember 2023
Nyheter

Årets internasjonale album 2017

Last Updated on: 6th januar 2018, 01:10 pm

Da har vi kommet til kåringen av årets beste progalbum, internasjonal klasse – altså alle som ikke er norske… Det må ærlig innrømmes at det for Prognytt mest har gått i norsk prog i 2017. Som mange har påpekt tidligere var 2017 et voldsomt godt år for norsk prog, med den ene forrykende utgivelsen etter den andre, så å følge med på resten av verden også er litt av en oppgave. Men noe har vi da fått hørt på!

[dropcap]M[/dropcap]ange av våre lesere har helt tydelig også fått hørt endel på utenlandsk prog, for her har det kommet veldig mange forslag, hvorav mange som undertegnede ikke har fått med seg. Nyttårsforsettet for 2018 må være å få hørt på enda mer prog enn 2017!

For Prognytt er det imidlertid et album som har snurret og gått veldig mye i 2017, og som var en “no-brainer” å velge ut som favorittplata.

Årets internasjonale album (Prognytt): Bent Knee: Land Animal

Runners-up: Big Big Train: Grimspound

Da skal vi til en sekstett fra Boston hvis fjerde album har vært store deler av soundtracket til livet mitt i 2017. En høyst skolert musikalsk gjeng med utspring fra selveste Berklee i Boston, og som både utfordrer og eksperimenterer. Bent Knees album “Land Animal” er den soleklare vinneren av årets album. Og det til tross for at vi aldri har fått rotet oss til å anmelde skiva – men det skyldes igjen at vi har hatt mer enn nok med å gape over all den gode norske progen som har flommet ut av høytalerne.

Deretter har redaksjonen i Prognytt bare lovord å komme med når det gjelder neste band på lista, Big Big Train. Bandet ga ut to album i 2017, og det var “Grimspound” som trakk det lengste strået. Vår anmelder skrev blant annet dette om skiva: Arrangementer, instrumentering og lydbilde er til tider frapperende. Bandet har rett og slett kokt sammen mange gode og sterke låter som, i mine ører, er hakket kvassere enn ”Folklore. Med ”Grimspound” har Big Big Train tatt et steg til siden og inn den symfoniske verdenen av prog, og ut i fra det de viser her så er det der de absolutt hører hjemme.”

Blant våre lesere var også denne skiva godt mottatt, men der kom den andre utgivelsen “The Second Brightest Star” litt høyere på lista enn “Grimspound”.

Årets internasjonale album (Leserne): Steven Wilson: To The Bone

Runners-up: Tiger Moth Tales – Dephts of Winter

Blant leserne var faktisk førstevalget også soleklart, mens det var mer jevnt mellom albumene som bak Steven Wilson. At Wilson er populær i Norge er det ingen tvil om, men for undertegnede var dette en liten overraskelse ettersom “To The Bone” ikke akkurat er den mest utprega proggete skiva han har utgitt.

På andreplass blant leserne kom Tiger Moth Tales og albumet “Depths Of Winter”  – et album jeg skal være ærlig nok å si har havnet under radaren min i 2017, men som jeg absolutt skal sjekke nærmere. Bandet – eller rettere sagt soloprosjektet – skal også spille på Night of the Prog på Loreley til sommeren.  Mannen bak er den blinde multiinstrumentalisten Pete Jones og albumet er det tredje studioalbumet med hans progprosjekt.

De øvrige albumene som troner øverst på lista når vi teller de innsendte stemmene er, foruten de to allerede nevnte, Big Big Train: “The Second Brightest Star” og “Grimspound” samt Lifesigns: Cardigan og Kaipa: Children Of The Sounds.

Deretter er det meget jevnt, og vi kan (i tilfeldig rekkefølge) ramse opp Bent Knee: Land Animal, Nova Collective: The Further Side, The Tangent: The Slow Rust Of Forgotten Machinery. Sparks: Hippopotamus, Agusa: Agusa, Bubblemath: Edit Peptide, Special Providence: Will, Roger Waters: Is This The Life We Really Want, Grails: Chalice Hymnal, Clive Nolan m.fl.: King’s Ransom,  Pain of Salvation – In the Passing Light of Day, Tom Doncourt: House in the Woods, – Kaprekar’s Constant: Fate Outsmarts Desire, – Carptree: Emerger, – Steve Hackett: The Night Siren,  Ayreon: The Source, Tim Bowness: Lost in the Ghost Light, Mostly Autumn: Sight Of Day, Threshold: Legend of the Shires, Persefone – Aathma, Mastodon – Emperor of Sand, Caligula’s Horse – In Contact og Advent: Pain & Suffering.

Med andre ord – smaken til våre lesere er bred! Og god!

Tusen takk til alle som deltok i avstemningen! I morgen kårer vi årets norske konsertopplevelse og mandag årets norske album. Tirsdag trekker vi opp et navn fra hatten av de som har stemt, som vinner en påskjønnelse for bryet!

Les også:

Årets hederspris 2017     – – –   Årets debut 2017

 

 

 

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.