2. desember 2023
Intervju

Norsk prog: Matterhorn

Last Updated on: 6th februar 2018, 02:30 pm

I samarbeid med Progheads-gruppa på Facebook og Trond Gjellum vil vi med jevne mellomrom presentere norske progband. for å øke oppmerksomheten rundt norsk prog. Først ut er Matterhorn, et prosjekt vi tidligere har omtalt her i Prognytt.

Vi har tatt en prat med Tommy Sebastian Halseth, som er hovedmannen bak Matterhorn. Han forteller at ideen til prosjektet har han hatt lenge.

– Hadde jo gått svanger med denne ideen lenge, om å danne et soloprosjekt på mine premisser. Der jeg fikk musikalsk utløp for mine ideer og tanker rundt musikksjangeren i Matterhorn. Og som et resultat av å være en stor del av musikkscenen i Trondheim og Norge i band som Atrox, Godsend, Griffin, Manes, In the Woods og Wattamezz, ble Matterhorn dannet av meg i 2015 da som et soloprosjekt, sier han.

Tanken om et solprosjekt hadde Halseth begynt å leke med allerede i 2014. Han bestemte seg for å la det ligge litt og ha hele konseptet klart før lansering.

– Konseptet og tankesettet rundt Matterhorn, har jo utviklet og forandret seg gjennom hele prosessen. Låtstruktur, artwork, tekster, konsept og varemerket Matterhorn, er i stadig utvikling, da i form av at jeg nå har et helt band og at min første utgivelse som Matterhorn, etter planen skal være i fysisk form (altså vinyl) på slutten av året, forteller Halseth.

Det som først skulle være et rent solo-prosjekt har nå utviklet seg til å nærmest bli et band med folk som tør være godt kjent i både prog-kretser og fra mer hardtslående rock

-Fra starten av la jeg ned mye tid og jobb i soloprosjektet/bandet. Jeg har et helt univers og et totalkonsept klart for Matterhorn, uten å røpe for mye før utgivelsen er klar. Med Matterhorn -konseptet i fokus, plukket jeg ut de musikerne jeg ville ha med, for å slutte sirkelen, forteller han.

Foruten seg selv på vokal har Tommy Sebastian Halseth fått med seg Anders Kobro (In The Woods) på trommer, Rhys Marsh (Kaukasus) på Mellotron, Moog, og Hammondorgel, Jan Ole Sundli (Rex K) på gitar, William Ernstsen (Stargazer) på lead gitar og Thomas Brandt (Red Harvest) på bass.

Selv om Halseth ikke er stor fan av å sette musikk i strikte båser, definerer han Matterhorns musikk som noe som tilhører den mørke delen av proglandskapet.

-En dekkende tittel for musikken vil vel være «mørk progressiv rock», men jeg har ikke så stor interesse av å putte musikk i bås, de som hører på musikken til Matterhorn, må bestemme selv, om de synes det er kvalitet eller ikke, uavhengig av sjanger, sier han.

Halseth har også bare godord om Rhys Marsh, som foruten å delta på keyboards og synther også er produsent for debutskiva.

-Jeg har hele tiden tenkt konsept rundt Matterhorn, da også på hvordan lydbildet på låtene skulle være. Hadde jo mange produsenter i kikkerten, men da jeg ga Rhys Marsh frie tøyler på produksjonen av «Aorta», falt alle brikkene på plass i forhold til uttrykket lydmessig, sier en begeistret Halseth.

-Jeg hadde ikke i min villeste fantasi, forestilt meg at vi to skulle tenke så likt, når det kom til produksjon og lydbilde. Nesten skummelt hvor «point on» han var med denne, skulle nesten tro han hadde lest tankene mine!, fortsetter han.

Fram til nå har Matterhorn gitt ut to smakebiter fra albumet, som altså forhåpentligvis kommer ut i løpet av 2018.

-To låter er til nå gitt ut med Matterhorn, «Aorta» og «Bleeding Under Water: Aorta Pt. 2». Synes disse to låtene gir en fin introduksjon til Matterhorn-universet, som senere vil utfolde seg helt, med utgivelsen av plata, avslutter Tommy Sebastian Halseth.

Mer informasjon om bandet finner du på: https://youtu.be/wJd5vAtOGNY

Lydfiler:

https://soundcloud.com/matt…/bleeding-under-water-aorta-pt-2

https://soundcloud.com/matter_horn/matter_horn-aorta

Videoer:

https://youtu.be/wToWZCtN4P0

https://youtu.be/6lzFKTt–pM

 

Tidligere publisert i Progheads-gruppa på Facebook. Gjengitt med tillatelse.

Facebook Comments