2. desember 2023
IntervjuKonsert

Månefolket gleder seg til sin første Norgesvisitt

Last Updated on: 11th april 2018, 02:01 pm

I løpet av knappe én måned gjør to franske progband sine første opptredener i Norge – på hver sin side av Oslofjorden. Først ut er Gens De La Lune på Progbotn i Kolbotn 28. april og deretter Franck Carducci på We Låve Rock i mai. Vi har tatt en prat med legendariske Francis Décamps i førstnevnte band.

[dropcap]F[/dropcap]rancis Décamps er vel først og fremst kjent for sitt virke i legendariske Ange med 25 album på baken, men de siste årene har han konsentrert seg om et annet prosjekt, Gens De La Lune. Bandet holdt i forfjor en gnistrende konsert på Loreley foran en stor kontigent norske progfans, og det var da snøballen begynte å rulle med tanke på å få bandet til Norge.

Selv beskriver Francis Décamps musikken til Gens De La Lune som en fortsettelse av musikken han lagde i Ange.

-Jeg tror at musikken til Gens De La Lune på en måte viser hvordan det ville ha blitt hvis jeg hadde fortsatt som medlem i Ange. Men samtidig er stemningen i og rammen rundt musikken til Gens De La Lune noe helt annet enn i Ange. For meg gjør dette musikken til Gens De La Lune svært personlig, sier Décamps til Prognytt.

Francis Décamps, Gens De La Lune

Etter at Ange la inn årene og bandet holdt sin avskjedturne i 1995 ble det soloskiver og andre prosjekter på ham. og på broren Christian Décamps, som også var med i Ange. I 1999 begynte Christian å turnere under bandnavnet Ange, som eneste opprinnelige medlem, mens Francis Décamps i 2005 opprettet Gens De La Lune. Han beskriver etableringen av det nye bandet og det å jobbe med helt andre musikere som svært inspirerende.

– Medlemmene i Gens De la Lune gir meg mye tilbake med tanke på kreativitet. Stemningen i bandet er veldig bra og ukomplisert, og vi jobber godt sammen og har respekt for hverandre. Resultatet utkrystalliserer seg på scenen og jeg tror det synes at vi fungerer godt sammen. Vi gjør alt det vi kan for å kommunisere dette videre til vårt publikum, og akkurat det er noe som er veldig viktig for meg, sier en ivrig Décamps.

Gens De La Lune har ved flere anledninger også spilt Ange-låter på scenen, og gjerne en medley. Décamps sier at dette ikke var noe han hadde tenkt på i utgangspunktet, men at de andre medlemmene i bandet gjerne ville spille noen av de gamle klassikerne.

-Det var en ren glede for meg å ta fram noen av disse gamle låtene. Vi kommer også til å spille en medley med Ange-låter på vår første konsert i Norge, og vi gleder oss til å spille disse låtene for dere, sier han.

På scenen er Francis Décamps kjent for sine forskjellige masker og utkledninger, spesielt hans bruk av den tradisjonelle japanske kabuki-masken og sminken som hører til denne teaterformen. Slik kommer han også til å framstå på scenen i Kolbotn.

-Jeg har alltid spilt en spesiell karakter på scenen, det har på en måte blitt mitt andre jeg, forklarer han. Bandets tredje skive, «Epitaphe», er en rockeopera der også de andre medlemmene i bandet blir med og spiller en rolle på scenen.

-Hvert bandmedlem spiller sin egen rollefigur på scenen, og de har gjort dette med innlevelse og pågangsmot og har glidd naturlig inn i rollene på scenen. Jeg synes det har blitt veldig naturlig og ekte og jeg håper det blir en like stor opplevelse for publikum som for oss – det er jo det som er målet vårt, at publikum skal få en god opplevelse, sier han.

Til Progbotn kommer bandet med en miks av låter fra sine tre album i tillegg til Ange-medleyen. Francis Décamps forklarer at settet består av mange publikumsfavoritter – låter som deres publikum i Frankrike og Europa setter pris på.

-Det blir spennende å presentere disse låtene for et helt nytt publikum som hovedsaklig kanskje kommer for å oppdage et nytt band og ikke kjenner så godt til oss og vårt musikalske univers. Vi er veldig glade for og litt utålmodige med tanke på å få presentert musikken vårt til et nytt publikum, sier en entusiastisk Décamps.

Hverken bandet eller Décamps selv har vært i Norge før, og er derfor veldig spente på hva som venter dem.

-Det er første gang vi spiller i Norge, og vi håper det er bare en begynnelse og at vi kan komme tilbake igjen. Jeg håper også at det er mulig å få Gentle Knife (som spiller sammen med Gens De La Lune på Kolbotn og står bak arrangementet) til Frankrike for å spille og på den måten sette i gang en liten kulturutveksling, sier han.

Francis Décamps har nå fylt 65 år, men har fortsatt mange jern i ilden. Han og bandet jobber nå med sin fjerde skive, som han håper kommer ut til neste år. Og kanskje med en ny konsert i Norge året etter? Inspirasjonen til å skrive musikk er det som holder ham gående.

-Å skrive musikk, å spille musikk og å dele dette med andre er essensen i mitt liv. Jeg kan ikke beskrive det på noen annen måte. Det er det jeg lever og ånder for, «my drug» og jeg håper å kunne fortsette med dette i mange år. Så lenge jeg er fysisk i stand til det vil jeg fortsette, avslutter han.

Décamps spiller selv keyboards i Gens De La Lune, og har med seg Cédric Mells på trommer, Mathieu Debarrats på bass, Damien Chopard på gitar og Jean-Philippe Suzan på vokal.

Billetter til konserten på Kolben i Kolbotn kan bestilles her!

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.