28. november 2023
IntervjuKonsertNyheter

Mystery klar for å erobre Norge

Last Updated on: 6th april 2018, 07:08 pm

En CD med norske The Windmill stukket i hånda på en festival i Storbritannia og et møte med en gjeng norske fans etter en konsert på Boerderij i Nederland er noen av ingrediensene som førte til at canadiske Mystery for første gang står på en scene i Norge på selveste 1. mai. Prognytt har tatt en liten prat med bandets grunnlegger Michel St-Père.

[dropcap]S[/dropcap]elv om bandet så dagens lys på 80-tallet, var det ikke før i 2013 at Mystery tok turen til Europa for første gang. Da spilte bandet på Celebr8.2-festivalen i Kingston Upon Thames i Storbritannia sammen med en lang rekke andre band.

I forbindelse med dette fikk Michel St-Père stukket i hånda en CD med det norske bandet The Windmill. Giveren var ingen ringere enn Morten L. Clason.

-Siden da har vi holdt kontakten, sier St-Père til Prognytt. Videre forteller han at da bandet for to år siden spilte på The Boerderij i Zoetermeer i Nederland kom de i kontakt med en gjeng med norske fans som hadde vært på konserten.

-Vi lovte da at vi skulle gjøre alt vi kunne for å komme og spille i Norge så fort som mulig. Og da jeg tidligere i år satte meg ned for å planlegge denne vårturneen, så kontaktet jeg Morten for å forhøre meg om muligheten til at vi kunne få spilt i Norge for første gang. Og nå er vi klare! Vi gleder oss veldig for muligheten til å spille for et norsk publikum, sier St-Père.

Michel St-Père. Foto brukt med tillatelse.

Bandets europeiske vårturne starter i Storbrittannia med første konsert i Bilston 22. aprl. Deretter følger Leicester, London og Chepstow før bandet tar en rask tur over kanalen til Lorraine i Frankrike før Oslo-konserten. Vårturneen avsluttes i Navarra i Spania før turen går tilbake til Canada.

Etter at turneen er over skal bandet fortsette å jobbe med det nye albumet, som har arbeidstittelen «Something Else». Innspillingene holdt på så sent som i påsken, og etter turneen begynner arbeidet med å mikse skiva. St-Père kan derfor ikke love at det blir spilt noe materiale fra den nye plata i Oslo.

-Nei, det vil nok være for tidlig for oss å presentere noen av de nye sangene i Oslo. Albumet har fått utgivelsesdato 14. juli, samme dag som vi spiller på Night Of The Prog i Loreley, og da vil vi selvsagt spille flere nye sanger. I Oslo kommer vi med et rundt to timer langt show med flere låter fra vårt forrige album, «Delusion Rain», og selvsagt fra flere av våre andre album, forteller han.

For norske progfans som ikke har hørt så mye på Mystery før, forklarer St-Père at Mystery kan beskrives som et melodiøst rockeband med elementer av progressiv rock. Han legger vekt på at musikken skal fungere som en måte å skape bilder på hos lytteren.

-Det er det vi prøver å få til med hver sang vi spiller. Det kan være rock noen ganger og deretter øyeblikk som er veldig vare og myke. Som et slags musikalsk teppe der hver sang forteller en historie som lytteren kan kjenne seg igjen i, sier St-Père.

Selv om Mystery ikke kommer til å spille noen nye låter i Oslo, er St-Père begeistret med tanke på den nye plata og låtene på den. Albumet vil ha sju låter med en total spilletid på rundt en time, så her blir ikke fansen avspist med et poplengde-album.

Michel St-Père. Foto brukt med tillatelse.

-Ting begynner å falle på plass og vi er veldig fornøyde med musikken, noe vi håper at fansen vil være også. Jeg er vel ikke den riktige til å si dette, men såvidt jeg kan se vil fansen ikke bli skuffet! Vi har jobbet like hardt som vi alltid gjør for at fansen skal bli fornøyde, og siden vi er fornøyde håper jeg det blir gjensidig, smiler han.

Selv om Michel St-Père nå er den eneste igjen fra originalbesetningen, holder han fremdeles koken både musikalsk og ikke minst som eier av plateselskapet Unicorn Digital, som han selv etablerte i sin tid. Han føler seg fortsatt inspirert og holder kreativiteten oppe.

– Det er vanskelig å si spesifikt hvor jeg henter inspirasjonen fra, for jeg vet egentlig ikke. Etter hvert album tenker jeg alltid at dette vil bli det siste og at det ikke ville komme noe nytt nå, at åren er tørr. Men av en eller annen grunn så skjer det samme igjen; jeg plukker opp den akustiske gitaren og nye ideer dukker bare plutselig opp fra ingensteds. Jeg er nok inspirert av hva som skjer rundt oss og i verden, av folk som følger drømmene sine og prøver å forandre verden, om enn bare litt. På det nye albumet har også de andre medlemmene i bandet bidratt med låtskriving og ideer noe som igjen frisker opp og gir nye ideer til prosjektet, mener Michel St-Père.

Mystery. Brukt med tillatelse.

På spørsmål om hvordan det musikalske uttrykket og musikken til Mystery har utviklet seg opp gjennom årene svarer St-Père at han nylig stilte seg selv det samme spørsmålet.

-Det er litt morsomt at du skulle spørre om det. For tiden sitter jeg og remikser de to første albumene samt mini-EPen fra 1992 og «Theater Of The Mind» fra 1996, og jeg stilte meg selv det samme spørsmålet mens jeg satt og hørte på disse flersporsopptakene for første gang på mange år. Innspillingsteknikkene har jo utviklet seg enormt siden da, men selve musikken har ikke forandret seg så mye, mer utviklet seg, slik jeg kan se det. Som 17-åring lærer du å spille Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do. Når du så er i 40-årene og spiller Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do, så spiller du fortsatt det samme, men på en noe annen måte. Slik ser jeg det på musikken vår også, selv om jeg kanskje nok en gang ikke er den rette til å slå fast dette, så nært på som jeg er. Live er det noe annet. Bandet har aldri spilt så mange konserter med denne besetningen som nå, og det kan du se på selvtilliten på scenen, som har blitt mye bedre siden vår første tur til Europa for fem år siden, sier han.

På tampen av intervjuet forteller Michel St-Père om en episode som viser at det å være fersk som besøkende i Europa kan by på visse utfordringer…

-Det var ikke så veldig morsomt da, men nå kan vi le av det. I fjor, da vi spilte på ArtRock-festivalen, så hadde vi bare den ene konserten og dro derfor alene og leide en varebil på flyplassen i Frankfurt, kjørte til Reichenbach, spilte på festivalen og pakket sammen for å kjøre tilbake samme kveld ettersom vi måtte rekke morgenflyet dagen etter. Vi tastet inn Frankfurt på GPSen i bilen uten å vite at det faktisk finnes to byer som heter Frankfurt* i Tyskland. Deretter kjørte vi hele natten til feil by og mistet selvsagt flyet! Ikke så morsomt der og da, men en del av det å være kanadiere og på reise på ukjente trakter, ler Michel St-Père avslutningsvis…

Forhåpentligvis går det bedre når bandet skal til Oslo!

 

*=Frankfurt (am Main) og Frankfurt (Oder).

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.