5. desember 2023
Anmeldelser

Tusmørke: Fjernsyn I Farver (2018)

Last Updated on: 3rd mai 2018, 01:56 pm

Tusmørke ligger ikke på latsiden. Snarere virker de som et rent musikalsk overflødighetshorn med stadig flere jern i ilden, både som gruppe og som soloartister. Men at det skulle komme et nytt album allerede i vår hadde vi vel kanskje ikke helt forventet. Men her er det. I sorthvitt og fine farver.

[dropcap]D[/dropcap]en sjette fullengderen fra Tusmørke treffer meg ikke like godt som fjorårets “Hinsides” som i all sin forvridde genialitet var en innertier, men “Fjernsyn i farver” er et meget kompetent album, dog altså, noe svakere enn fjorårets.

Det er tittelkuttet som åpner ballett med synth og fløyter før en intens groove setter i gang låta for alvor med et herlig driv. Og deretter fortsetter som en av de musikalske høydepunktene på denne plata. Relativt enkelt, men svært fengende.

Neste kutt ut – “Kniven i kurven” – åpner mer rolig enn førstekuttet, og med en litt mer komplisert melodi enn åpningskuttet. Et herlig bassløp også! Tror dette er en låt som må høres mye før den siger inn. Også noe mer folkrockinspirert enn tittelkuttet. Liker den mer og mer for hver lytt, bortsett fra at refrenget er låtas svakeste part…

“Borgerlig tussmørke” er en mer rolig låt igjen og en av skivas høydepunkter for meg med sin drømmende stemning. Også det øyeblikket med den beste vokalprestasjonen på skiva.

Dessverre blir neste låt ut en kraftig nedtur for meg. Jeg synes bandet etterhvert roter seg helt bort i “3001”, som blir veldig kaotisk og enerverende. Jeg får ikke helt fot for dette, men utelukker heller ikke at dette også er meningen med dette kuttet! Det messende koret som etterhvert kommer inn fungerer bra, men deretter blir det bare rot. Plata vil vært bedre uten dette kuttet.

Jeg forbinder Tusmørke først og fremst med sine noe snodige og surrealistiske tekster – på norsk. Disse kombinert med Benedikators messende vokalteknikk utgjør en stor del av særpreget til bandet. Litt overraskende da at de velger å synge på engelsk på det femte kuttet – “Death Czar”. Det funker ikke helt for meg det heller. Bortsett fra selve melodien – som er en av de sterkeste på denne utgivelsen. Et litt funky groove som sitter som støpt. Hadde den vært sunget på norsk ville den vært enda bedre.

Plata avsluttes med “Tøyens hemmelighet” som begynner med en nærmest middelaldersk stemning før trommene og resten av bandet kommer inn. Endrer dog mitt syn på Botanisk hage ganske raskt… Ikke helt en innertier dette heller, men låta er absolutt ikke ueffen. En verdig avslutning.

Som helhet synes jeg at plata er ganske så ujevn, men fortsatt en utgivelse som ender opp på en ganske høy karakter.

Tusmørke: Fjernsyn i Farver (Karisma) CD, LP, digital. Utgivelsedato: 4. mai.

Har du hørt plata? Du kan gi den en karakter selv under!

Facebook Comments
  • Cover
  • Produksjon
  • Låtkvalitet
  • Tekster
  • Orginalitet
  • Arrangement
4
Sending
User Review
2.5 (2 votes)

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.