3. desember 2023
IntervjuNyheter

Gentle Knife i hardtrening til Loreley

Last Updated on: 28th juni 2018, 05:01 pm

Når Gentle Knife står på scenen på Night Of The Prog i Loreley om under én måned, så vil de for første gang live stille opp med komplett besetning! Progkollektivet ligger for tiden i hardtrening til det utvilsomt vil være deres musikalske høydepunkt i livesammenheng, og byr på flere nyheter.

[dropcap]P[/dropcap]å plate har bandet alltid stilt opp fulltallige, men live har det vært vanskelig å få alle elleve i bandet på scenen samtidig.

Den ellevte mann i besetningen, ikke helt ukjente Thomas Hylland Eriksen, har vært alvorlig syk i lengre tid, men er nå klar til å stille opp igjen og endelig spille live med bandet.

Og når bandet først kommer fulltallig ut på en scene, så skjer det på den nærmest ikoniske scenen på Loreley søndag 15. juli. Det skulle nesten bare mangle at de ikke klarte dette til selveste Night Of The Prog!

– Vi i Gentle Knife er klare og gleder oss enormt til å delta på Night of the Prog i Loreley, bekrefter en entusiastisk Pål Selsjord Bjørseth overfor Prognytt.

-Jeg var publikummer i 2015, og hele festivalen var en glede fra ende til annen både stedet, atmosfæren, den vanvittig svære scenen, og ikke minst bredden og kvaliteten i musikken. Her er noe for enhver prog-smak og årets lineup ser veldig lovende ut, sier progkollektivets keyboard- og trompetspiller (blant mye annet!).

Han lister opp sine forventninger som publikummer i tre kategorier:

  • Å få sett headlinerne som for eksempel Camel, Big Big Train og Steve Hogarth &
    Isildurs Bane live
  • Å få nye favoritter blant bandene jeg ikke har hørt mye på tidligere
  • Å heie frem våre norske venner i Wobbler

Bjørseth mener årets utgave er historisk, sett med norske øyne.

Foto: Alexander Vestrum. ©2017

– Dette er vel første året at ikke bare ett, men to norske band har passert nåløyet og blitt invitert til å spille der samme år, og det tror jeg sier litt om hvor langt framme norsk prog er i europeisk og kanskje global sammenheng. Og for å benytte sjansen til å gi velfortjent skryt til Wobbler: Jeg har ikke tall på hvor mange gjennomspillinger jeg har på siste-skiva deres *From Silence to Somewhere*, og den når lett opp på min topp 10-liste over beste progalbum gjennom tidene. Jeg må bare passe på å ikke juble meg hes under konserten deres på lørdag, siden vi spiller på søndag, humrer han entuusiastisk.

Når Bjørseth skal beskrive følelsen han får med tanke på at bandet skal spille på selve Loreley, så må han ty til idrettslivet.

– Høydepunktet er selvfølgelig å få gleden av å spille med Gentle Knife på scenen der. Jeg kan ikke skjønne annet enn at følelsen er den samme som når idrettsfolk blir tatt ut til OL eller VM.  Å få spille på Europas kanskje viktigste progfestival er en stor ære, og personlig er det en musikalsk drøm som går i oppfyllelse, slår han ærlig fast.

Bjørseth gleder seg til å presentere musikken til Gentle Knife for et nytt publikum.

-I en nisje som progrock har vi jo et globalt publikum på albumene våre, og kanskje like mange eller flere anmeldelser i Italia, Tyskland eller Japan enn i Norge, men nå får vi en super mulighet til å nå et helt annet live-publikum enn vi gjør i Norge. Det skal bli moro å få vist seg frem for Europa. Samtidig er vi evig takknemlig for den oppbackingen vi får fra «grunnfjellet» i Norge og særlig alle de som sier de skal ta turen til Loreley og heie oss frem. Tusen takk, sier han.

På grunn av sykdom blir altså dette første gang at alle 11 i bandet spiller live sammen.

– Gentle Knife er med sine mange medlemmer og varierte musikalske bakgrunn et stort og sammensatt puslespill, der alle brikkene har sin funksjon og spiller sin rolle, men helheten ikke hadde vært den samme uten at alle brikkene var på plass. Det skal derfor bli kjempegøy å kunne gjenskape den fulle bredden i det musikalske uttrykket fra platene våre i en live-sammenheng. Det er jo tross alt denne helheten som er med på å gjøre Gentle Knife til Gentle Knife, understreker han.

Bandet har øvd intenst gjennom varme sommerdager og – helger for å kunne være maksimalt rustet til Loreleyscenen.

-Vi har intensivert løpet fram mot festivalen for å kunne levere vår beste konsert noensinne. Vi er godt i rute, men vi er tross alt et band med 11 personer uten dirigent, partitur og med flat struktur, så vi må fortsatt jobbe jevnt og trutt de neste ukene for å bli ferdig med finpussen. Hardt arbeid lønner seg som regel, og det håper jeg vil synes og høres, sier en optimistisk Bjørseth.

Gentle Knife- alle elleve! Foto: Alexander Westrum. Brukt med tillatelse.

Bandet tar sikte på å presentere låter fra begge sine album og også nytt stoff.

-I bagasjen tar vi selvfølgelig med publikumsfavoritter fra våre to album, men i tillegg skal vi gjøre noe vi ikke rakk å få i mål til vår forrige konsert, nemlig å presentere noe nytt, lover han.

– Vi har mange ideer vi har brukt mye tid på i det siste, så nå er det på tide å få vist frem en første smakebit. Smakebiten, som er en groovy sak i 7/4-takt med innskutte 5/8-takter, skal
etter hvert kanskje bygges ut til en langlåt, men nå tør jeg ikke si mer eller love noe mer, vi får ta en ting om gangen, smiler han hemmelighetsfullt.

På spørsmålet om hva han ser mest fram til med Loreley svarer han:

– Du skal få to svar, en «barnslig glede» og noe litt mer seriøst. De som har vært på konsert med Gentle Knife tidligere, vet jo at jeg har store utfordringer med å stå stille bak keyboard-racket mitt, humrer han, og fortsetter:

-Nå som min hvite, super-cheesy keytar endelig har blitt helt trådløs, skal jeg sørge for at jeg får luftet brettet godt, særlig siden det er såpass mye plass at jeg kan få til en «joggetur» eller to, sier han med et glimt i øyet.

-Men litt mer seriøst: Progfolk er noe for seg selv på en veldig positiv måte, jeg opplever at vi alltid er blant venner, uavhengig av om vi står på scenen eller i salen. Så når jeg skal dele scenen med ti gode venner, og noen tusen gode venner i publikum, på en helt spesiell arena, og med mye dagslys som gir god kontakt med publikum, og vi skal spille vår musikk tenker jeg at: Å jøje meg, dette blir moro!

Gens de la Lune og Gentle Knife på scenen i april. Det var Gens de la Lunes opptreden på Loreley som gjorde at bandet ble invitert til Norge, og nå skal også Gentle Knife spille der.  ©2018 Foto: Alexander Vestrum. Brukt med tillatelse.

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.