28. november 2023
IntervjuNyheter

Gentle Knife-keyboardisten tar USA-pause

Last Updated on: 17th oktober 2018, 09:16 am

Opptredenen under årets «Night Of The Prog» i Loreley i sommer var utvilsomt høydepunktet i progkollektivet Gentle Knifes historie så langt. Nå tar bandet en liten livepause ettersom den mildt sagt toneangivende keyboardisten/trompetisten m.m., Pål Selsjord Bjørseth, drar til USA i åtte måneder.

[dropcap]O[/dropcap]pptredenen til Gentle Knife på Loreley ga bandet mange nye utenlandske fans, og Selsjord Bjørseth sier til Prognytt at «Night Of The Prog» innfridde 110 prosent.

-Deltakelse på festivalen både som publikummer og ikke minst som musiker var en stor opplevelse for oss alle. Progmiljøet er «alive and kicking» og mangfoldet må være større enn noensinne. Jeg må få takke dere som har heiet oss frem og spesielt publikum som klemte seg sammen helt inntil scenen da vi spilte – den energien jeg følte på er det lite som kan måle seg med. Vi stortrivdes på scenen (håper og tror at det syntes!), og opplevelsen gjorde oss alle både musikalsk engasjerte og inspirerte for fremtiden, sier han.

Endelig på scenen igjen

Han får støtte fra Thomas Hylland Eriksen – av flere kanskje mer kjent som noe helt annet enn progmusiker – men også medlem i bandet. Hylland Eriksen har imidlertid ikke spilt med bandet live på svært lenge på grunn av sykdom, men sto endelig på scenen igjen – og det altså på selveste Loreley.

-Jeg har spilt med Gentle Knife live tidligere, i forbindelse med lanseringen av den første CD’en, da hadde vi et par opptredener. Men så tok vi pause for å jobbe med CD nummer to, og da var jeg mindre involvert. Jeg er enormt glad over å være tilbake og oppleve den positive energien på scenen med denne gjengen, og på Loreley opplevde vi at tingene stort sett satt som de skulle, sier Hylland Eriksen til Prognytt, før han fortsetter:

. Det er ikke verdens letteste oppgave med 11 musikere som alle har kompliserte liv ved siden av musikken, men det hjelper jo at vi deler lidenskapen. For min egen del må jeg også si at det var spesielt å stå på omtrent samme sted på scenen som der Andy Latimer hadde sittet kvelden før og fremført «Moonmadness». Camel var et av de første progbandene jeg hørte på, og den skiva har fremdeles, etter førti år, en spesiell plass i hjertet, sier en begeistret Hylland Eriksen.

Kreativ boost

Pål Selsjord Bjørseth i aksjon på Loreley.Foto: ©Gerianne Brenters. Brukt med tillatelse/Used with permission.

Selsjord Bjørseth sier at bandet fikk en skikkelig «boost» av å spille på Loreley og at det bidro til flere nye musikalske ideer utover høsten.

Men liveopptredener blir det altså lite av i de nærmeste månedene. Årsaken er at kona til Gentle Knife-musikeren og komponisten har fått innvilget et forskningsopphold i USA.

-Da skal jeg også ha lang foreldrepermisjon siden vi fikk baby i høst. Dette er et tidsbegrenset opphold. Vi drar dit i november, og kommer tilbake i juli, sier han, og forteller at nyheten ble godt mottatt av bandet.

-Medlemmene i Gentle Knife brøt faktisk ut i spontan applaus da jeg slapp nyheten for dem om baby og utenlandsopphold i vår – det er solid backing derfra altså. Vi har brukt mye tid på live-repertoaret etter at vi var ferdige med å spille inn Clock Unwound-skiva, så uavhengig av mitt fravær hadde vi tenkt i retning av å bruke mer tid på å jobbe med de mange musikalske ideene vi har på lager, sier han.

Han tar med seg en mini-rigg over Atlanteren, og håper at han skal få litt tid til å arbeide med musikk også.

Nytt prosjekt

-Det kan selvfølgelig ikke måle seg med å møtes fysisk og spille sammen, men i motsetning til resten av bandet bor jeg uansett til vanlig i Bergen, så å jobbe med å lage og spille inn musikk fra et annet sted er uansett hovedregelen for meg. Dette er måten jeg spilte inn alt til albumet «Clock Unwound», og også måten jeg har bidratt inn i det utrolig spennende sideprosjektet/studioprosjektet Mythopoeic Mind, som ledes av Steinar Børve fra Panzerpappa. Albumet har release i januar 2019. Hvis du liker symfonisk rock generelt og Canterbury spesielt, har du noe å glede deg til der, avslutter en entusiastisk Pål Selsjord Bjørseth.

Prognytt ønsker ham lykke til med USA-oppholdet og ser fram til å høre mer fra Gentle Knife etterhvert. Det spennende prosjektet Mythopoeic Mind har vi også tidligere omtalt i Prognytt, og kommer selvsagt tilbake til dette!

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.