9. desember 2023
AnmeldelserNyheter

Saluki: Amazing Games (2018)

Last Updated on: 29th oktober 2018, 02:49 am

Saluki har fått en ny vår den siste tiden, med en rekke vellykkede konserter som har blitt godt mottatt av både den eldre garde og de yngre blant publikum. Bandet beveger seg i fusionlandskapet og er nå aktuelle med oppfølgeren til sitt selvtitulerte debutalbum fra 1977.

[dropcap]A[/dropcap]lbumet har fått tittelen «Amazing Games» og har en komplisert historie. Det skulle egentlig utgis i 1978 som en oppfølger til debuten, noe som falt i fisk da sagnomsuste Compendium Records gikk konkurs.

Mottakelsen som bandet fikk da de, med de fleste originalmedlemmene på plass, kom sammen igjen gjorde at lysten til å få gitt ut det gamle albumet tiltok.

Saluki fra 1977

Albumet består derfor av de fleste låtene som var skrevet for den planlagte oppfølgeren, men noen av de opprinnelige er byttet ut med “nye” låter – låter som ble skrevet på 70-tallet, men aldri er blitt innspilt. Såvidt jeg forstår er det altså ikke noen helt nyskrevne låter fra “moderne tid” om jeg kan bruke det uttrykket!

I tillegg er låtene blitt spilt inn på samme måte som om de skulle vært innspilt på slutten av 70-tallet, altså live i studio, dog med noen få pålegg i ettertid. Dette er altså noe så originalt som et album med uinnspilte låter fra 70-tallet innspilt i 2017/18 på samme måte som de ville ha blitt spilt inn i 1977.

Med dette som bakteppe er det ganske så interessant å lytte til denne utgivelsen. Og for å slå det fast med en gang: Det låter umiskjennelig 70-talls over dette her! Og konklusjon nummer to må være er at det er synd at det tok så lang tid å få dette gitt ut. Hadde dette kommet i 1978 ville Saluki hatt i alle fall to klassiske album bak seg.

Saluki i 2018

Det er riktignok litt varierende kvalitet på låtene, og singelen «Top Of The World» som har vært ute en stund allerede, blant annet på Spotify, synes jeg faktisk er en av de svakeste låtene på skiva! Og det er ikke nødvendigvis ment negativt, for her er det mye gull å hente i det som både er inspirert av fusion, funk, psdykedlisk rock og soul.

Sistnevnte kanskje spesielt i låta «Visions In Your Mind» som inneholder partier som kunne vært snytt ut fra en eller annen låterskrivertrio på Tamla Motown på sent 60-tall/tidlig 70-tall! Men jeg kan forstå at den ikke ble valgt som single, for den er kanskje noe atypisk sammenlignet med det andre materialet på skiva, som er mer likt låtene fra 1977. Nevnes bør også en annen favoritt,  «Open You Eyes» som er mer groovy jazzrock.

Innspillingen låter friskt og fint og bandet har ikke blitt for mye polert siden de 40 årene som har gått siden første utgivelse. Jeg savner likevel litt mer råskap innimellom, men alt i alt er dette en meget positiv lytteropplevelse. Og den lille råheten jeg etterlyser regner jeg med manifisterer seg live! Og det har vel med at jeg i bunn og grunn er en rocker…

Å lese opp besetningen til bandet er omtrent som å lese hvem er hvem i norsk musikkliv de siste tiårene: Freddy Dahl (gitar/vokal), Peter Alois Symington (vokal/perkusjon/saksofon), Ginn Jahr (bass/vokal),og Kjell Rønningen (keyboards/vokal). Alle disse er originalmedlemmer. På trommer kommer Gunnar Berg-Nielsen inn (Dance With A Stranger-trommis Bjørn Jensen var originalmedlem, men ikke med på reunionen) pluss Trond Tufte som har kommet inn som ekstra gitarist.

Bandet spiller på Haugaland prog- og rockfestival i Haugesund til helga, og har deretter releasekonsert på Røverstaden (lokalene til gamle Club 7) 9. november og på Gregers på Hamar 1. desember.

Apollon Prog opplyser forøvrig at albumet også kommer i begrenset opplag på svart vinyl (500) og i rød og blå vinyl (kun 250) i tillegg til CD og digitalt. Releasedato for skiva er 9. november.

Saluki: Amazing Games (Apollon Records Prog, 2018)

Har du hørt skiva? Du kan gi din egen karakter under!

 

Facebook Comments
  • Cover
  • Produksjon
  • Låtkvalitet
  • Orginalitet
  • Arrangement
  • Tekster
4.1
Sending
User Review
4 (2 votes)

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.