28. november 2023
FestivalNyheter

Uforglemmelig helg i Haugesund

Last Updated on: 6th november 2018, 07:58 pm

Da er jeg trygt tilbake fra årets svært vellykkede Haugaland Progfestival. To dager med gode konserter og hyggelig samvær med gode venner, gamle som nye.

Litt om bandene:

Tind var lokale (Karmøy) og et nytt bekjentskap for meg, men gjorde et positivt inntrykk. Progrock med visse jazzaktige partier. Kvinnelig vokalist (søstra til orgelvelteren i Ring Van Möbius) og en god gitarist. Skal bli spennende å følge framover. De har visst ikke gitt ut noe ennå, men hadde t-skjorter i merch’en, så det virker som de satser.

Saluki. Foto: Rune Nerhagen

Saluki hadde plater å selge, men siden de ikke hadde mottatt LP-utgaven av sin nye baby ennå, og jeg har blitt en skikkelig format-tøs på mine gamle dager, nøyde jeg meg med t-skjorte. Men konserten var av høy kvalitet som alltid. Musikken kan ofte minne om Steely Dan, men gutta i Saluki smiler vesentlig mer på scenen.

Arabs In Aspic har aldri levert en dårlig konsert de gangene jeg har sett dem, og helgens konsert var muligens deres beste som jeg har overvært. Sprudlende spilleglede, overbevisende spill, og en ekstra spiss ble satt på det da ingen ringere enn Edgar Broughton snek seg inn fra kulissene og gjorde tre låter med dem. Repertoaret (før Broughton kom innpå) virket å være relativt likt det på det nye live-albumet, som jeg gleder meg til å høre på. Ikke for det, jeg vet den er bra. Jeg var på den konserten og.

Edgar Broughton sammen med Arabs In Aspic. Foto: Haugaland progogrock/Bjørn A Hveding

Så forflyttet vi oss opp til storsalen som var tatt i bruk for første gang i år. Ola Kvernbergs Steamdome så jeg – nei nå juger jeg – hørte jeg på Røverstaden tidligere i år (det går ikke an å se noe på Røverstaden!), men synes det var bedre denne gang. Men jeg må innrømme at denne musikken ikke er helt «meg». Veldig perkussiv (er det et ord på norsk?) jazzprog (er det en gangbar sjangerbetegnelse?) som jeg fant litt slitsom i lengden. Skulle også ønske at hr. K hadde brukt mer av tiden til å spille fiolin; det er noe han kan! Men bevares, de er dyktige! Men jeg fant at jeg ble litt mettet før det var slutt, og gikk og la meg.

På dag to var det full pupp. Platemesse på formiddagen, og da jeg ikke hadde blåst hele budsjettet ennå ble det lagt igjen noen flere hundrelapper hos Haugesunds handelsstand (les: Shabby Records) før det bar tilbake til messelokalet der den tidligere nevnte hr. Broughton holdt en fin akustisk konsert.

Turmørke med barnekonsert tidligere på lørdagen. Foto: Jorunn Hansen Løkken

Så, etter et par timers alenetid, braket det løs igjen på Høvleriet i sjutida. Første band ut i kveld var våre hedenske venner i Tusmørke. Dette bandet er alltid fornøyelige live, og i kveld spilte de flere nye låter. Jeg gleder meg til det kommende konseptalbumet om Oslo. Skulle gjerne hørt «Ekebergkongen» og et par andre personlige favoritter. Men Tusmørke gjør som de vil, og det er det vi liker ved dem.

Spurv var en åpenbaring da jeg så dem på Høstsabbaten i Oslo for en måneds tid siden og leverte en ny flott konsert denne kvelden. Litt vanskelige å sette i bås. Har hørt dem beskrevet som postrock, men i så fall hadde tungsinnet deres forsvunnet i posten.

Spurv. Foto: Rune Nerhagen.

Galahad fra UK var helgens første innslag uten norske pass. Dette ble vel ikke akkurat weekendens höidare hos meg. Stilen var neo-prog av det tradisjonelle slaget. Jeg hørte mye av både IQ, Arena og tidlig Marillion i musikken deres, og alle disse er band jeg liker, men jeg syntes ikke at låtene deres var av samme kaliber. Men for all del: dårlig var det ikke! De var gode musikere og utviste plenty spilleglede. Vokalisten hadde i tillegg utstråling.

Neste band ut var Sabbath In Black. Disse gjorde det som sto på innpakningen. Og meget bra! Jeg lurer også på om de hadde kjøpt klærne og smykkene til sitt favorittband på loppemarkedet på Portobello Road. Gode til det de gjorde var de i hvert fall, men de konsentrerte seg om låter fra de tre første Sabbath-skivene. Selv har jeg «Sabbath Bloody Sabbath» og «Sabotage» som favoritter

Da steg vi opp i de øvre gemakker igjen. Kveldens hovedattraksjon var legendariske Curved Air med evigunge Sonja Kristina på vokal. Dessverre er ikke Darryll Way med på fiolin lenger, men det var ingen dårlig erstatter de hadde fått, og sammen med fire ungdommer (i forhold) på gitar, bass, keyboards og trommer leverte de en finfin konsert bestående av materiale fra deres nye (-ish) album «North Star» ispedd gamle klassikere.

Curved Air. Foto: Haugaland progogrock/Bjørn A Hveding

Det ble en flott festival! Skal jeg sette fingeren på noe må det være at headlineren på lørdag burde gått på minst en time tidligere. Veldig mange forsvant fra Curved Airs konsert lenge før den var slutt. Hva om CA hadde gått på i ellevetida og Sabbath In Black hadde vært nachspielbandet nede etterpå?

Men jeg koste meg, og det gjorde alle andre jeg snakket med etterpå også. En stor takk til alle gode reise- og festivalvenner, og ikke minst til festivalgeneral Knut og hans team som gjorde dette til en uforglemmelig helg.

Arrangørkomiteen på scenen. Foto: Dag Rossing
Facebook Comments