Salukis slippfest: Helt «amazing» på Røverstaden

Last Updated on: 11th november 2018, 02:35 pm

Det ligger et historisk sus over lokalene til Røverstaden, som dog nok er ganske forskjellig i dag fra når det var legendariske Club 7 som lå der. En hundrelapp for en halvliter gjør at jeg nok ikke kommer ditt så ofte for å drikke øl, men på scenen kokte det på slippfesten til Saluki!

[dropcap]A[/dropcap]nledningen var en 40 år forsinket slippfest – på en måte – og aftenens hovedattraksjon var da selvsagt Saluki. Dette legendariske bandet (selv om de bare fikk gitt ut ett album i 1977 så fortjener de merkelappen «legendarisk») har jo endelig fått utgitt den påtenkte oppfølgeren fra 1978 – det vil si, de har spilt inn flesteparten av de påtenkte låtene til oppfølgeren på nytt. Det kunne vært morsomt å hørt originaltapen fra 1978 også – jeg tror den finnes – for å sammenligne, men det er en helt annen sak.

I fjor hadde jeg den sjokkartede glede å overvære Det Skandaløse Orkester på Haugaland prog- og rockfestival. Stor var derfor gleden da jeg etter noen uker så at Saluki hadde fått disse med seg som forband. Det var ene og alene grunnen til at jeg valgte å innfinne meg tidlig, for sikkerhets skyld.

Jeg tror kanskje noen i publikum (det var faktisk ganske mange der) nok ikke hadde hørt disse før, eller sett dem, i alle fall hvis jeg skal dømme etter reaksjonene rundt meg.

Disse mildt sagt gale bergenserne er nemlig en opplevelse på scenen! Det absurde sceneshowet er en opplevelse i seg selv, med tekster som til tider er helt utrolige og en musikk som er mer zappaiansk (er ikke sikker på at det er et ord, men finner ikke noe mer dekkende…) enn Zappa selv til tider. At Zappa er en av hovedinspirasjonskildene (jeg mistenker opptil flere mødre av disse musikantene til å ha møtt Zappa på meget nært hold minst en gang under hans Norgesturer…) er som sagt ikke til å komme unna…

Men samtidig, med sine norske tekster og sine ablegøyer på scenen, så er dette likevel en herlige smørje av stilarter og taktskifter som de nesten må være helt alene om, i alle fall her i landet!

Midt i kaoset på scenen glemmer man kanskje at dette bandet også er meget dyktige musikere. Det ville ikke fungert så bra hvis ikke alt hadde vært nøye «taima og tilrettelagt» for å bruke et kjent sitat….

Dette er et band som nærmest er umulig å beskrive, de må så absolutt oppleves og konserten deres på Røverstaden var et absolutt høydepunkt! Fantastisk bra levert! Hvis ikke de solgte bøtter og spann av t-skjorter, CDer og LP-plater etterpå så tviler jeg sterkt på hjernekapasiteten og musikkinteressen hos de frammøtte.

Det var godt med en liten pustepause, ikke minst for lattermusklene, før hovedattraksjonen kom på scenen, bestående av et nesten identisk Saluki som ga ut sin debutskive for 41 år siden. Denne gangen var det album nummer to – Amazing Games – som skulle feires, fortjent, og FOR en feiring det skulle bli.

Vi fikk vel nesten servert samtlige låter på de to skivene, pluss en smakebit som ikke finnes på skive – ennå.

At dette er dyktige musikere er det ingen tvil om, og det er morsomt å se at disse veteranene i tillegg viste en sann spilleglede og så ut til å storkose seg på scenen. Jeg kan nesten ikke komme bort i fra å nevne bassist Ginn Jahr spesielt – smilet hans gikk rundt hele ansiktet – han var ett eneste stort glis hele kvelden! Akkurat som oss i salen! Jeg fikk forøvrig en kort prat med ham før konsertene begynte, da hjalp han til med å bære ut klappstoler til publikum! Veldig hyggelig fyr!

Saluki byr på en unik miks av funk, soul, psykedelisk rock og prog som satt som støpt! Bandet bød på gnistrende gitarsoloer både fra Freddy Dahl og Trond Tufte, vokalen til Dahl og Peter Alois Symington var upåklagelige, koring fungerte stort sett bra og Kjell Rønningen briljerte på keyboards. Jada, allerede nevnte Jahr var også stødig og trommis Gunnar Berg-Nilssen groovet så det suste. Helhetsopplevelsen var bare helt fantastisk, så jeg dro derfra med to LP-plater under armen, som seg hør og bør.

Dette blir garantert ikke siste gangen jeg ser disse live – jeg ville dratt til Gregers på Hamar i desember hvis jeg hadde kunnet – ene og alene for å oppleve dette bandet live en gang til, men dessverre er jeg opptatt andre steder da.

Litt morsomt også da Jahr nevnte at de hadde stått på samme scene for 40 år siden, en av de første konsertene deres. Ringen er liksom sluttet.

Men jeg håper den ikke er helt avsluttet, for disse karene har da så mye musikalitet at når de nå først er i gang igjen må da de kunne klare å gi ut et tredje album? Med en kombinasjon av eldre låter og nytt materiale? Jeg vil nemlig høre mer Saluki! Det er lov å håpe, de spilte jo også uutgitt materiale, og det er noen låter fra den påtenkte oppfølgeren som ble kuttet ut da de spilte inn sin andre skive, Amazing Games.  

Amazing er forøvrig et dekkende ord for begge bandene denne fredagskvelden!

Beklager den dårlige bildekvaliteten, de ble tatt med iPhone som vanlig…

Facebook Comments
 • 90%
  Stemning - 90%
 • 95%
  Framførelse - 95%
 • 90%
  Låtkvalitet - 90%
 • 100%
  Spilleglede - 100%
 • 90%
  Lyd og scene - 90%
93%

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.