Det Skandaløse Orkester: Tenk Om Noen Ser Deg (2018)

Last Updated on: 22nd november 2018, 08:00 pm

Det Skandaløse Orkester er et orkester som er helt utrolig å oppleve live. Å se dem på scenen er en opplevelse i seg selv, og den smått absurde, teatralske framtoningen går som hånd i hanske med den like surrealistiske musikken. Men hvordan er det å bare HØRE på bandet?

[dropcap]O[/dropcap]rkesteret er ute med sin andre skive som har fått tittelen «Tenk Om Noen Ser Deg», som er utgitt på Apollon.

Den første fullengderen kom ut på eget selskap i 2014 før Apollon plukket dem opp og ga ut skiva på nytt tidligere i år.

Å oppleve dette bandet live er en fantastisk opplevelse, som en en miks av Frank Zappa og Salvador Dali på speed. Den frenetiske og smått absurde sceneopptredenen er nok mye av grunnen til at bandet har opparbeidet seg en trofast tilhengerskare.

Til min overrraskelse funker bandet rått også «bare» på plate! Dette rett og slett fordi musikaliteten og låtkvaliteten kommer mer til sin rett når du bare hører på dem. Sceneshowet til bandet er så spesielt og oppmerksomhetsslukende at man kanskje lett glemmer at de faktisk også ibesitter en fantastisk musikalitet.

Dette kommer tydelig fram på selve plata der man får mer tid til å både høre på tekstene og høre mer nøye på låtene i seg selv. Lattermusklene blir dog trimmet også denne gangen.

Bandet selv oppgir at de er inspirert av både Frank Zappa og Bare Egil Band, men selv vil jeg tross alt si at de aller mest ligner på seg selv, selv om mye inspirasjon kan spores både her og der.

Det tunge gitarriffet på åpningskuttet bringer tankene hen til Black Sabbath, mens avslutningsporet – «Verdens Beste Land» som halser i vei i et funky discolignende landskap, minner meg litt om The Aller Værste!

Å høre på denne plata kan på mange måter beskrives som å kjøre en tur med en berg-og-dal-bane. Ikke på grunn av varierende låtkvalitet, men fordi de hyppige taktskiftene og låtene som plutselig drar i en helt annen retning minner om nettopp den følelsen du har når du plutselig er på vei ned fra toppen og ned i bunnen på berg-og-dalbanen, hvor du såvidt får puste før det braker løs igjen. Slik er det på omtrent hele skiva, i hver eneste låt!

Man skal kanskje ikke ta bandet for høytidelig heller, men i tekstene aner jeg spor av temaer som samfunnskritikk, psykiatriske diagnoser, ensomhet og de i samfunnet som faller utenfor.

Åpningen på «Lokkemann, lokkemann, kor e du no?» med en voiceover som med en gang drar deg inn i noe som kunne ha vært et soundtrack til en grøsser, med en hviskende, ekkel stemme som spør om du vil ha sjokolade- en sjokolade som selvsagt er i bukselommen – er ikke mindre enn en liten genistrek.

I min siste liverapport fra der bandet spilte i Oslo sammen med Saluki tidligere denne måneden, kom jeg nettopp inn på dette med at sceneshowet kanskje tar litt for mye av oppmerksomheten til det musikalske. Derfor er det en glede å konstatere at denne musikken absolutt funker også isolert sett, uten mer show enn det musikalske.

Så må det vel også sies at dette kanskje er et band du enten har sansen for, eller ikke har sansen for. Det er en fordel om du fra før av er stor Zappa-fan og har sansen for musikk litt ut på siden av den mer strømlinjeformede rocken. Er du mer en ihuga neoprogger er neppe dette i din gate, det kan fort bli for mye av det gode.

Bandet balanserer derfor hårfint på streken, men holder balansen fint, spør du meg. Og om dere nå unnskylder meg, så må jeg sette på plata en gang til!

(Beklager om anmeldelsen kom noe sent, men bedre sent enn aldri…)

Det Skandaløse Orkester: Tenk Om Noen Ser Deg (2018), Apollon. Utgitt på CD, LP og digitalt.

Har du hørt plata selv? Du kan gi din egen karakter under artikkelen!

Facebook Comments
  • Cover
  • Produksjon
  • Låtkvalitet
  • Tekster
  • Orginalitet
  • Arrangement
4.5

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.