17. april 2024
Nyheter

Årets norske album – resultater

Last Updated on: 18th januar 2019, 03:51 pm

Da har vi kommet fram til kåringen av årets norske albumutgivelse innen prog. Her kom det inn mange forslag fra våre lesere, men det var likevel en av redaksjonens nominerte som også fikk “publikumsprisen”.

[dropcap]P[/dropcap]rognytts redaksjon valgte ut Det Skandaløse Orkester, The Windmill og veteranene i Saluki som kandidater til årets beste album. Særlig sistnevnte overrasket positivt.

I Prognytts redaksjon var det ingen tvil om eneren, det bare måtte bli de helsprø bergenserne i Det Skandaløse Orkester! Bandet har bena godt plantet i tradisjonell prog ala Frank Zappa og Gentle Giant, og spiller en avansert, absurd og svært energisk form for prog med humor og underfundige tekster.

I anmeldelsen av plata skrev Prognytt blant annet:

Å høre på denne plata kan på mange måter beskrives som å kjøre en tur med en berg-og-dal-bane. Ikke på grunn av varierende låtkvalitet, men fordi de hyppige taktskiftene og låtene som plutselig drar i en helt annen retning minner om nettopp den følelsen du har når du plutselig er på vei ned fra toppen og ned i bunnen på berg-og-dalbanen, hvor du såvidt får puste før det braker løs igjen. Slik er det på omtrent hele skiva, i hver eneste låt!

 

På andreplass har redaksjonen valgt veteranene i Saluki. Comebacket til bandet har vært en suksess, og med en ny skive med “gamle låter” som oser spilleglede og kvalitet, så var det umulig å komme utenom Saluki denne gangen.

I anmeldelsen vår skrev vi blant annet dette:

…låtene blitt spilt inn på samme måte som om de skulle vært innspilt på slutten av 70-tallet, altså live i studio, dog med noen få pålegg i ettertid. Dette er altså noe så originalt som et album med uinnspilte låter skrevet på 70-tallet og innspilt i 2017/18 på samme måte som de ville ha blitt spilt inn i 1977. Med dette som bakteppe er det ganske så interessant å lytte til denne utgivelsen. Og for å slå det fast med en gang: Det låter umiskjennelig 70-talls over dette her! Og konklusjon nummer to må være er at det er synd at det tok så lang tid å få dette gitt ut. Hadde dette kommet i 1978 ville Saluki hatt i alle fall to klassiske album bak seg.

 

Våre lesere har valgt den tredje kandidaten som vi nominerte til årets album. Blant leserne er the altså The Windmills tredje skive “Tribus” som tar førsteplassen.

I vår anmeldelse av plata skrev vi blant annet at:  Komposisjonene på tredjeskiva er noe mindre umiddelbare enn man er vant til fra bandet. Det kreves rett og slett litt mer lytting for at sangene kommer inn under huden. For en progger – som gjerne kjeder seg når refrenget kommer – er ikke dette nødvendigvis en uting.

Vi gratulerer!

Det var dog meget jevnt i leseravstemningen, og i rekkefølge etter antall stemmer fikk følgende utgivelser våre leseres anerkjennelse:

 • Oak: False Memory Archive
 • Ring Van Möbius: Past The Evening Sun
 • Spurv: Myra
 • Tusmørke: Fjernsyn i farver
 • Det Skandaløse Orkester: Tenk Om Noen Ser Deg
 • Gazpacho: Soyuz
 • Pymlico: Nightscape
 • Sipher: Atlas
 • Saluki: Amazing Games
 • Galasphere 347: Galasphere 347
 • Tusmørke: Osloborgerlig Tusmørke
 • Anders Buaas: Witches Of Finnmark II
 • Elephant9: Greatest Show On Earth
 • Amgala Temple: Invisible Airships
 • Conception: My Dark Symphony
 • Alwanzatar: Fangarmer gjennom tid og rom
 • Gåte: Svevn
 • ProgAtom: Spiral

Takk til alle som stemte!

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.