3. desember 2023
FestivalKonsertNyheter

Årets konsertopplevelse

Last Updated on: 20th januar 2019, 12:44 am

Prognytt er forsåvidt ferdig med 2018 og kåringer, men likevel tenkte vi å skrive noen linjer om våre beste konsertopplevelser i året som gikk. Kanskje vi til og med skal gjøre det til en fast kåring fra neste år. Selv klarer vi ikke å bestemme oss for hvilken konsert som var best, og ender opp med delt førsteplass.

Det er ikke til å stikke under stol at det er ideelle sjeler og organisasjoner, som årets hedersprisvinner Hurum Progrock Society og Haugaland progrock, som for en stor del er initiavtakere til en rekke progkonserter som vi aldri ville ha fått her på berget om det ikke hadde vært for disse ildsjelene og deres kumpaner.

Kommersielle arenaer og arrangører tar sjelden sjanser på mindre og ukjente band, men satser på de artistene de vet kan fylle opp lokalet. Det finnes selvsagt hederlige unntak, man da dreier det seg om små spillesteder. Tilveksten av We Låve Rock Concert i fjor har derfor bragt oss band som neppe ville ha kommet hit uten denne innsatsen, som for eksempel Mystery og Kayak, bare for å nevne noen.

Når Prognytt så skal oppsummere konsertåret 2018, så må det innrømmes at vi ikke har fått vært tilstede på halvparten av de konsertene vi kunne ha ønsket oss å være på. Derfor er det bra at mange av de leserne som stemte på årets album også kom med sine favorittkonserter.

Det franske progrockbandet Gens de la Lune spiller i Kolben på Kolbotn under Progtober 2018. ©2018 Foto: Alexander Vestrum. Brukt med tillatelse.

Som nevnt i ingressen har Prognytt problemer med å velge den beste konserten. Etter utallige hetetokter og fortvilte, opphetede diskusjoner med seg selv, har imidlertid redaktøren falt ned på en delt førsteplass mellom Gens De La Lune på Kolbotn og Franck Carducci Band fredagskonsert på We Låve Rock – som jeg følte var hakket hvassere enn konserten dagen etter.

Mary Renaud i Franck Carducci Band.

Riktignok forstod jeg ikke et kløyva ord av hva Gens De La Lune sang om, men framførelsen, intensiteten og låtmaterialet var uovertruffent. En energisk vokalist sørget i tillegg for glimrende kontakt med publikum. Absolutt en höjdare!

Franck Carducci Band

Begge konsertene til Franck Carducci Band var fantastiske, sterke låter, glimrende musikere og vokalister og et aldri så lite sceneshow i tillegg. Alice in Wonderland kommer aldri til å bli det samme etter at jeg har sett Mary Renaud i den rollen! Og jeg har heller aldri sett noen bruke kroppen sin til å spille på en Theremin slik hun gjorde… I farten husker jeg ikke om den Thereminseansen foregikk på fredag eller lørdag, for det var noe forskjell, men jeg koste meg mest rent musikalsk, på fredagen. Om ikke folk går mann av huse for å se dette bandet på Cosmopolite 27. april, så vil jeg ikke snakke med dere mer!

Prognytt kårer ingen andre, tredje osv-plass, men blant andre konserter som jeg koste meg glugg i hjel på i fjor kan nevnes både Pymlico og The Windmills slippfester, Gentle Knife på Kolbotn og ikke minst Det Skandaløse Orkesters konsert på Røverstaden. Også min første konsertopplevelse med Saluki på samme sted og samme kveld var en stor opplevelse.

Blant lesernes favoritter kan nevnes: Haugaland Prog og Rock festival (hele),  Ring Van Möbius under skrekkfilmfestivalen Trollfest (der de live laget filmusikk), Gens de la Lune på Kolbotn,
Franck Carducci Band på We Låve Rock, Arena på We Låve Rock, Mystery på Belleville, Gentle Knife på Loreley, Wobbler på Loreley, Wobbler i Drammen, Meer på Parkteateret, Det Skandaløse Orkester på Det Akademiske Kvarter i Bergen og på Røverstaden i Oslo, Saluki på Close To The Rain i Bergen, Wobbler – Oak – Ring Van Möbius på Close The Rain Oslo, Roger Waters på Telenor Arena, ELO i Oslo Spektrum, When Mary i Southampton, Kayak i Konserthuset, Arabs In Aspic på Close To The Rain i Bergen, Steven Wilson i Konserthuset.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.