9. desember 2023
IntervjuNyheter

«ProgJokern» på Klokkarstua

Last Updated on: 20th januar 2019, 11:10 pm

Det finnes neppe en dagligvarebutikk i dette landet som har større utvalg i progrock enn Joker-butikken på Klokkarstua i Hurum. Det er butikkhyllene stappfulle av både CD-plater, DVD-er, Blu-Ray og vinyl. Og det hele skyldes selvsagt at innehaveren er helfrelst på prog, og gjør sitt for å prøve å øke proginteressen i bygda.

[dropcap]B[/dropcap]åde butikksjef Geir Eriksen og kona Hilde Klepper Eriksen (som også jobber i butikken) er medlemmer i Hurum Progrock Society og aktive i kulissene både når det gjelder We Låve Rock, Caamora Norway og de enkeltstående konsertene som HPS begynte å arrangere i fjor og som de fortsetter med i år.

The Windmills siste skive i en egen sjokkselger. Foto: Privat. Brukt med tillatelse.

Den årlige turen til Loreley i Tyskland er de også begge med på, og på den siste plata til The Windmill er også begge sønnene deres med på gjestepill (noe de også var på slippfesten i november). Så vi snakker om en familie med musikkinteresse litt over det vanlige!

Før jul tok Prognytt en prat med Geir – et intervju som egentlig skulle ut i romjula, men som har blitt liggende på grunn av sykdom og tekniske problemer.

At en dagligvarebutikk selger progrock er jo ikke det mest vanlige, for å si det forsiktig, så vi spurte Geir om hvordan det hele startet.

-Salget av prog begynte vel med at Morten L. Clason spurte om vi kunne selge CD-er med The Windmill. Det gjorde vi en stund, men fant ut at vi kunne jo ha en «sjokker» med litt forskjellig prog, sier Eriksen.

I begynnelsen var det bare norsk prog i butikkhyllene, men etterhvert ble utvalget utvidet til å omfatte progrock også fra utlandet.

-Vi har vel stort sett bare prog, men det har blitt noe musikalmusikk også. Vi har jo mye kontakt med Clive Nolan, så hans musikaler er naturlig nok i hylla, sier butikksjefen.

Både han og kona Hilde deltok både på og bak scenen i oppsetningene av Nolans rockemusikal “Alchemy” i 2017.

Når det gjelder platesalget understreker Eriksen at butikken ikke tar noen fortjeneste av salget slik at inntektene går rett til HPS.

-Salget er vel ikke det helt store, men vi har noen faste kunder som vi sier fra til når det er noe nytt i hylla. Det hender jo også at det kommer folk langveisfra for å titte, da kan vi fort selge en del. Vi hadde også mange innom før We Låve Rock. De hadde hørt om oss via Facebook, smiler han.

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at det er de lokale heltene som det går mest av.

-Vi selger nok mest av lokale band som The Windmill, spesielt nå som album nummer tre kom i november, men også When Mary fra Asker er populære. Av det jeg har i hylla akkurat nå er vel Mystery, Franck Carducci Band og selvfølgelig The Windmill det jeg liker best, avslører Eriksen, som også har endel andre favoritter.

-Mine favoritter er ikke så lett å si, men skal jeg nevne noen så blir det Dream Theater , Barclay James Harvest og Pink Floyd. Men noe jeg liker godt er å oppdage nye band som jeg liker. Oppdaget for en tid tilbake et band som heter Nine Stones Close, det kan anbefales, forteller han begeistret.
Geir Eriksen og Hilde Klepper Eriksen ved proghylla på Joker Klokkarstua. Blant utvalget finner vi selvsagt alle albumene til de halvt lokale bandene The Windmill og When Mary. Foto: Per D. Zaring. Brukt med tillatelse.

Proginteressen sier han har ligget lenge i bakhodet, uten at han egentlig har tenkt på det som prog, noe som han har til felles med flere, skulle vi tro… Undertegnede kjenner seg i alle fall igjen…

-Min interesse for prog har vel ligget der lenge uten at jeg har visst om det, hørte mye på Barclay James Harvest Pink Floyd og annet uten at jeg visste/tenkte på at det var prog . Husker vi hadde to kassetter i russebilen, en med Marillion, og en med Bette Midler, minnes han humrende.

Utvalget av prog på Joker i Klokkarstua er nesten større enn i en vanlig platesjappe! Foto: Privat. Brukt med tillatelse.

Som tidligere nevnt er både Geir og kona Hilde ivrige frivillige i We Låve Rock og HPS. Geir forteller at det var den første turen til Loreley i 2014 som for alvor vekket interessen for progressiv rock hos begge. Men musikkinteressen gjelder også andre stilarter.

-Vi hører mye annen musikk også, det blir jo mye klassisk, siden vi har to sønner som utdanner seg til utøvende klarinettister. Magnus og Fredrik er forøvrig med på den nye plata til The Windmill, sier han, med dårlig skjult pappastolthet.

-Det har også blitt noen turer i konserthuset, i tillegg til diverse progkonserter. Kan vel trygt si at interessen for prog er felles for min kone og meg. Bruker også en del tid på arrangement av konserter siden jeg er med i We Låve Rock styret. Det er en veldig interressant jobb der vi som er med får muligheten til å bli kjent med veldig mange musikere, kjente og ukjente. Det er fantastisk å se hvor hyggelige alle i «progfamilien» er. Skal ikke nevne navn, men vi har jo hatt noen band boende på Klokkarstua, feiret 17. mai med noen, og har til og med hatt noen hjemme på pizza og drikke, sier han.

Avslutningsvis nevner Geir Eriksen igjen Morten L. Clason (som i desember fikk Hurum kommunes kulturpris og i januar Prognytts hederspris – red.anm.)

-Må jo trekke frem Morten L. Clason som er ansvarlig for alt dette jeg og min kone nå får være med på, vi er veldig takknemlig for det, sier en blid kjøpmann som også har andre ting i butikkhyllene på Klokkarstua enn progplater…

Hilde og Geir utenfor butikken på Klokkarstua. Foto: Privat. Brukt med tillatelse.
Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.