3. desember 2023
Nyheter

Godt år for norsk prog i utlandet

Last Updated on: 22nd januar 2019, 11:38 am

Norsk progrock har alltid hatt et publikum i utlandet, for de fleste kanskje større enn her på berget. En liten gjennomgang Prognytt har foretatt viser at flere av de norske utgivelsene fra 2018 også blir nevnt i utlandet når status skal gjøres opp.

[dropcap]N[/dropcap]ederlandske DPRP (Dutch Progressive Rock Page) har eksistert i en mannsalder, og er en av de største og beste ressursene for progressiv rock. De har i løpet av 2018 anmeldt rundt 400 album, og har ikke funnet plass til noen norske blant sin topp 10-liste.

Oaks album “False Memory Archive” blir imidlertid nevnt i en artikkel med tittelen “13 Amazing Progressive Rock Albums you may have missed in 2018.”

Britiske The Progressive Aspect, stiftet i 2013 av flere bidragsytere fra DPRP, har bedt sine redaksjonsmedlemmer komme med sine personlige favoritter. Og her nevnes norske band i fleng! Oak blir igjen trukket fram, samt Jordsjø med albumet “Jordsjø” (som vel egentlig ikke kom ut i fjor, men som kom ut i en dobbelutgave i fjor på Karisma og vel er å regne som en samleskive med innspillinger som ikke var utgitt på vinyl/CD tidligere.) Også Pymlicos album “Nightscape” blir nevnt, samt Gazpachos album “Soyuz”.

Webzina PopMatters (!) har Gazpacho på 8. plass i artikkelen om 2018s beste prog/progmetal-skiver.

The Windmills “Tribus” er beste norske album på Progarchives liste, men havner helt nede på 43. plass, mens Galasphere 347s debut kommer på 61. plass! Disse to er de eneste norske blant de 100 beste albumene. Ratingsystemet til Progarchives er dog noe omstridt, og ser man øverst på listen er det mange ukjente utgivelser som topper, mens internasjonale gjengangere på andre lister kommer langt ned.

Progzilla – som er en nettradiostasjon – nevner også flere norske band på sin toppliste for 2018. Progzilla har latt sine forskjellige radioverter komme med sine personlige lister, og her blir både Ring Van Möbius (to ganger), The Windmill (to ganger) og Elephant9 nevnt blant årets favoritter.

Nettstedet The Prog Report har oppsummert progåret 2018 i en egen podcast, og der blir Gazpacho igjen nevnt.

Oak kommer inn på listen over de beste albumene hos Progradar.

Sonic Perspectives liste kommer ingen norske album på topp 10, men Ring Van Möbius debutalbum “Past The Evening Sun” blir nevnt under tittelen “Surprise Prog Album Of The Year”.

Redaksjonen til velrenomerte Prog Magazine har én norsk plate på sin liste, og her må vi innrømme at denne utgivelsen har gått oss hus forbi, noe som også gjelder våre lesere, som ikke har nevnt denne plata i det hele tatt… Ivar Bjørnson & Einar Selvik ga nemlig ut skiva «Hugsjá» i fjor vår. Denne har altså endt opp på 18.plass på Loudersound/Progs liste. Til og med VG har anmeldt skiva fra disse to, som har bakgrunn fra Enslaved og Wardruna. Låtene på denne plata var egentlig et bestillingsverk til Festspillene i Bergen i 2017, men om det kan klassifiseres som prog er undertegnede mer usikker på.

På listen til prognettstedet Sea Of Tranquility er det ingen norske album på den komplette listen til bidragsyterne, men en av dem har Pymlico på sin

toppliste, mens en annen nevner Gazpacho under tittelen “Hederlig omtale”, men altså ikke på topp 10. Leseravstemningen er ikke avsluttet ennå.

På den norske Facebook-gruppa “Progheads” leseravstemning ble det Riverside som vant kåringen, akkurat som på Prognytts leseravstemning. På denne lista plasserte Oak seg på andreplass og Gazpacho på tredje. Ring Van Möbius endte på 13. plass og The Windmill på 15.plass. Blant topp 20 kom også Gåte på 17. plass og Galasphere 347 på 18. plass.

Litt utenom temaet for denne artikkelen kanskje, men helt på tampen kan vi ta med at norsk prog også er populær å strømme. På listen til Progressive Chart per 1. januar ligger Oak på 12.plass, Gazpacho på 15. plass og The Windmill på 24. plass.

Denne listen er det leserne selv som stemmer inn de fem albumene de hører mest på for tiden, og i begynnelsen av hver måned telles stemmene opp. Denne listen er et samarbeid med ProgWereld og Progressivestreaming.

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.