28. november 2023
AnmeldelserNyheter

Adventure: New Horizon (Artemis/Apollon Records Prog 2019)

Last Updated on: 30th januar 2019, 11:03 am

Symforockerne fra Trøndelag er ute med sitt fjerde album, som kom ut offisielt sist fredag. Denne gangen er skiva utgitt på Artemis/Apollon Prog, og trønderne er dermed inne i det gode selskap hos det som vel etterhvert må sies å være landets proglabel nummer en!

[dropcap]E[/dropcap]n av mine personlige ankepunkter når det gjelder Adventure har alltid vært at låtmaterialet deres har vært veldig varierende. Fra det helt fantastiske til det mer trauste og av og til direkte kjedelige. Men samtidig har alle de tre forrige utgivelsene deres inneholdt nok godbiter til at helhetsopplevelsen likevel har havnet på plussiden hos meg.

Med sitt fjerde album – «New Horizon» – har bandet levert det jeg mener er deres beste skive fram til nå. Riktignok heller ikke denne gangen uten litt varierende låtkvalitet etter min smak, men kanskje mer jevnt over bedre. Progresjonen fra første skive – for hele 19 år siden! – er også klar, de blir bedre og bedre!

Uten at jeg har hatt noe teksthefte foran meg, aner jeg et visst tema også på denne skiva. Forrige utgivelse fra bandet – 10-tommers singelen «Refugees» – tok opp flyktningeproblematikken, og det synes å være det gjennomgående temaet også på «New Horizon». Ikke minst på låta «Horizon» (eller «Horizon Suite» som den kalles på Spotify, der albumtittelen har fått en «s» ekstra på slutten…), som synes konsentrert om  blant annet Syria og spesifikt Aleppo. Dette synes jeg er albumets sterkeste låt fra begynnelse til slutt, med nydelig vokal og nydelig melodi og arrangement. Kanskje noe av det beste bandet har gjort?

Plata åpner med et pent keyboardstykke (ikke på vinylutgaven) før åpningslåta Destiny slår an tonen, men ikke hos meg. Den glemmer jeg lett, men så kommer perlene på en snor, med allerede nevnte «Horizon» og mer rockete «Eirene» – sistnevnte i ganske så klassisk Adventure-stil – den minner meg faktisk om en annen låt fra dem, men kommer ikke helt på det akkurat nå.

Instrumentalen «With Tears In Their Eyes» er også verdt å nevne, og den mer rockete «Here To Stay» – der teksten helt tydelig kan tolkes som en flyktning som er kommet til Norge for å bli og som ønsker å gjøre en innsats og få seg en jobb. Her overtar Elen Cath Hopen vokalen, noe som fungerer utmerket. Også den relativt rolige «Nothing Will Change» er en av mine favoritter på skiva. «In Search Of (A New Life» er igjen ganske annerledes og litt snerten.

I det hele tatt er vokalprestasjonene glimrende, både på lead, kor og harmoniseringer. På det beste er det både utsøkt gitarspill og nydelige keyboardspartier.

Verdt å nevne er også de to gjestemusikerne som er med på plata og som løfter opp flere av låtene. Den klassiske pianisten Atmasukha Ananda og fløytisten  Kine Wallum setter et ekstra musikalsk krydder på det hele. Sistnevnte er forøvrig datter av Prudence-vokalisten Per Erik «Prikken» Wallum. Spesielt på «With Tears In Her Eyes» bidrar fløytespillet hennes til å sette en nydelig stemning.

Til tross for noen kutt her og der som jeg ikke synes når helt opp, så er det ingen tvil om at dette er bandets beste plate.

Bandet består av: Odd-Roar Bakken (keyboards), Terje Flessen (gitarer), Terje Craig(bass/vokal), Alf-Helge Lund (trommer), Elen Cath Hopen (keyboards/vokal), Kjell Myran (vokal).

Plata kommer ut på både CD, digitalt og vinyl.

Adventure spiller forøvrig på Nidelven Bar & Scene lørdag 16. mars sammen med Pymlico og The Windmill på mini-festivalen Close To The Snow.

Har du hørt skiva? Da kan du gi din egen karakter under!

 

Facebook Comments
  • Helhetsinntrykk
4
Sending
User Review
4.5 (2 votes)

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.