3. desember 2023
Nyheter

Klar med “norsk” Emerson-album

Last Updated on: 1st februar 2019, 08:57 am

Keith Emersons orkesterverk “Beyond The Stars” er nå klar i vinylutgave. Spilt inn i selveste Abbey Road Studios i London (etter Emersons eget ønske) med den norske dirigenten Terje Mikkelsen i spissen.

Terje Mikkelsen

[dropcap]S[/dropcap]elve verket er egentlig en samling av små stykker skrevet av legenden fra blant annet Emerson, Lake & Palmer, og deretter arrangert i orkesterform.

Mikkelsen (hvis samarbeid med Keith Emerson vi tidligere har omtalt her i Prognytt) har fått med seg velrennomerte St. Martin in the Fields på innspillingen.

Og ikke nok med det, Keith Emersons barnebarn, 13 år gamle Ethan, er også med og spiller på plata. Det samme stykket som han spilte under minnekonserten i Los Angeles i 2016 – The Dreamer.

-Jeg ringte og snakket med både Ethan og faren hans, og fikk dem til å sende meg et opptak. Etter å ha hørt opptaket, snakket jeg med Kjetil Bjerkestrand som laget et arrangement for piano og strykere. Vi oppførte dette verket, «The Dreamer» på konserten i Los Angeles. Det gikk bra, så det var naturlig å inkludere Ethan og The Dreamer på det nye albumet, sa Terje Mikkelsen til Lyd og Bilde i november i fjor.

Rachel Flowers

Med på albumet er også Marc Bonilla, som samarbeidet med Mikkelsen og Emerson på prosjektet “The Three Fates”. Den blinde pianisten Rachel Flowers deltar også som solist.

Innspillingen er altså gjort i Abbey Road, og Mikkelsen har tidligere forklart til Lyd og Bilde hvorfor:

-Keith og jeg satt i Abbey Road Studios og mastret Three Fates Project tilbake i 2012. Hvorpå Keith sa: “Å, her har jeg aldri spilt! Jeg hadde hatt så lyst til å spille inn musikk her.” Og da sa jeg til ham: “Vet du hva, det skal vi gjøre. Vi skal ta Studio 1, bruke det beste orkesteret vi finner i London, så skal vi gjøre det. Jeg lover deg det,” sa jeg, forklarte Mikkelsen til magasinet i fjor.

Dessverre døde Emerson før han fikk oppleve å spille inn sin musikk i Abbey Road, men nå er i alle fall hans musikk spilt inn der.

Vinylutgaven som nå endelig er tilgjengelig består av et rent studiopptak på side A, mens side B byr på resten av opptakene fra Three Fates, som opprinnelig ikke fikk plass på Three Fates-albumet. Det er altså nå tilgjengelig for første gang.

Albumet skulle opprinnelig utgis 2. november i fjor – på Keith Emersons fødselsdag – men coveret måtte redesignes og utgivelsen ble dermed forsinket.

Foruten Terje Mikkelsen er det Geir Hasnes og Øystein Hasnes som står for utgivelsen på Simax-labelen til Grappa.

Melodiene som er med på plata burde hever et øyenbryn hos de fleste proggere, for her er det snakk om materiale også fra ELP-tiden.

KEITH EMERSON: Toccata con Fuoco · Beyond the Stars · Glorietta Pass · The Dreamer · After all of this · AARON COPLAND: Fanfare for the Common Man (adapted by Keith Emerson · ALBERTO GINASTERA: Malambo · MARC BONILLA: The mourning sun · Walking Distance.

Albumet kan bestilles her!

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.