9. desember 2023
FestivalNyheterVideo

Alt klart for Skandale på Zappanale

Last Updated on: 17th mars 2019, 02:08 pm

Det Skandaløse Orkester sto bak et av fjorårets beste album -ifølge Prognytt det aller beste – og nå skal den mildt sagt noe gale gjengen opptre på en festival som burde passe dem som hånd i hanske: Den tradisjonsrike Zappanale-festivalen i Bad Doberan i Tyskland. 

[dropcap]F[/dropcap]estivalen arrangeres i år for 30de gang og feirer dermed et solid jubileum! Så vidt vi forstår er Det Skandaløse Orkester det femte norske bandet som spiller på denne festivalen. Fra før har Team Zappa (2007), Jono El Grande (2011), Dead Dino Storage (2012) og Panzerpappa (2015) stått på scenen i Bad Doberan.

At Det Skandaløse Orkester skulle bli det femte er kanskje ikke så overraskende – med sin klare begeistring og inspirasjon fra Frank Zappa.

-Vi er inspirert av veldig mye forskjellig, i noen låter kan du tydelig høre Zappa-inspirasjonen, mens i andre låter hører du inspirasjon fra noe helt annet. Den viktigste lærdommen vi har fra Zappa er måten vi forholder oss til å lage musikk på, og spesielt kombinasjonen av sjangerfrihet og noe som han kalte “conceptual continuity.” Det vil si at den røde tråden ikke ligger i en bestemt musikalsk sjanger, men i uttrykket, humoren og tekstuniverset. På den måten kan vi spille og lage musikk innenfor alle mulige sjangre uten at vi mister tråden eller identiteten vår, sier Sondre Jørgensen i Det Skandaløse Orkester til Prognytt.

Han sier at bandet gleder seg til å spille på festivalen og forteller at bandet hovedsaklig kommer til å spille sin egen musikk, men i tillegg trå til med noen få Zappa-instrumentaler. Arrangørene av festivalen er ikke ukjente med bandet fra før.

-Vi spilte på den norske festivalen Zappa Union i Oslo i 2016, og da var det flere representanter fra Zappanale i salen. I tillegg har vår manager Sven Spenn vært på festivalen hver sommer og drevet lobbyvirksomhet sammen med flere i den norske Zappa-fanklubben, forteller en begeistret Jørgensen.

Det nyeste albumet har også fått positive tilbakemeldinger fra utenlandsk musikkpresse og Jørgensen lover at De Skandaløse skal ta helt av når de går på scenen som kveldens siste band lørdag kveld.

-Vi har planer om å både løfte taket og spelle så det smeller i veggene!

Den foreløpig eneste mulighet til å se Det Skandaløse Orkester før de forlater Norge er på Underlig i Bergen allerede 14.mars. Flere konserter er foreløpig ikke planlagt.

Selve festivalen arrangeres 19.-21. juli og billetter kan kjøpes her.

Programmet består av en blanding av band som spiller Zappakompisisjoner, og band som spiller egen musikk i Zappas ånd. Flere av medlemmene fra Zappas band har spilt tidligere spilt på festivalen i ulike konstellasjoner.

Det Skandaløse Orkester slapp fredag en digital singel av “Lokkemann”.

Denne er kun på Spotify og finnes i to versjoner der den ene er det rene progeposet og er over ti minutter lang, mens den andre er ment for radiofolk som får svettetokter ved tanken på å spille en låt over tre minutter…

Coveret er laget av Trygve Knudsen.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.