5. desember 2023
AnmeldelserNyheter

Panzerpappa: Summarisk Suite (2019)

Last Updated on: 1st november 2019, 05:35 pm

Panzerpappa feier i år sitt 20-årsjubileum, gir ut sin sjuende fullengder, og spiller i helgen på Slottsskogen Goes Progressive-festivalen i Göteborg – også den inne i sitt 20ende år. Så da er det vel på tide å levere en anmeldelse av skiva?

[dropcap]M[/dropcap]ed årets utgivelse feier Panzerpappa med noe av det bedre de har utgitt i løpet av sine tjue år i norsk musikkliv. samtidig drar de kanskje sin Rio/Canterbury-jazzrockete prog ganske langt i avantgardistisk retning og er absolutt ikke redd for å eksperimentere denne gangen heller.

Kanskje det er tryggheten etter å ha holdt på så lenge som gir seg uttrykk i denne skiva? Bandet byr i alle fall på seks glimrende låter som burde appellere til flere enn de mer straighte rockfansene. Hvor mye improvisasjon som er med her kan man kanskje diskutere med tanke på hvordan de framstår på scenen – proggere med noteark er vel ikke helt normen – men her sprudler det over med musikalske innfall og lekenhet. Og selv sier de at at låta “Belgisk Improv” faktisk nettopp er improvisert – så kanskje har vi å gjøre med et band som nå er så trygg på seg selv at de nettopp gjør dette?

Spesielt godt får de til i “Revidert Malist” – det er sjelden jeg har fått så mye gåsehudsfølelse av å høre en låt for første gang, og jeg får den fremdeles hver gang jeg hører den. Her fungerer alt, stemning, samspill, et besnærende tema, rytmen og alt! Samtidig er det kanskje noe av det mest kommersielle bandet noengang har laget? Ikke akkurat pop, gudbevares, men denne låta sitter som et skudd. Rett og slett! Om dette er et av de nye låtene, eller noe av det de har tatt opp av skuffen og gjort helt på nytt, vet jeg ikke, men det funker som faen!

Et lite hakk over resten av låtene på skiva, som altså også her så absolutt hørverdige kutt og vitner om et friskt og inspirert band i storform. Ingen tvil om at dette er en av de beste skivene jeg har fått med meg i år.

Gratulerer med jubileet, og årets første femmer fra meg!

Karakter (høyeste er fem):

 

 

Panzerpappa: Summarisk Suite (Apollon Records Prog) . Utgitt 3. mai 2019 på CD, vinyl og digitalt.

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.