9. desember 2023
AnmeldelserNyheter

Magic Pie: Fragments Of The 5th Element (2019)

Last Updated on: 1st november 2019, 05:34 pm

Samtidig som Stena Lines progcruise går av stabelen, benytter Magic Pie anledningen til å gi ut sitt femte album. Og det skal sies med en gang at bandet nå har levert sin beste plate hittil.

[dropcap]J[/dropcap]eg må komme med en liten innrømmelse med en gang, og det er at min entusiasme for bandet har kjølnet litt de siste årene. Selvsagt har jeg alle platene, men fram til nå er de de to første albumnene med bandet som har gitt meg den beste musikalske opplevelsen.

Hverken “The Suffering Joy” eller “King For A Day” var dårlige album, men traff meg ikke like godt som de to første. “The Suffering Joy”  den, kanskje litt tunge og til tider dystre skiva, liker jeg nok best av de to siste, mens forrige skive ble litt for svulstig og innimellom pompøst for meg. Litt for mye av det gode. Sikkert mange som er uenige i dette, men slik er det nå bare for meg.

Som liveband er Magic Pie et av landets beste, det er i alle fall sikkert, og de har så mye godt å ta av når det gjelder låtmateriale at en konsert med dem alltid blir et høydepunkt. Det er omtrent umulig å bomme!

Når det gjelder “Fragments of The 5th Element” er det vel bare albumtittelen som kan virke pompøs – om det har noe med gresk filosofi å gjøre skal være usagt, kjennskapen min til dette er nok ikke av det mest oppdaterte slaget – kanskje Magic Pie selv er det femte elementet? Ville ikke vært meg i mot! :-) Jeg må innrømme at jeg ikke har satt meg grundig nok inn i tekstene, mulig det er noen hint å hente der.

For å si det enkelt må dette være årets beste album for undertegnede. Jeg kan ikke helt se hva eller hvem som kan klare å konkurrere om denne tittelen – for nå er lista jaggu meg lagt høyt!

Dette er klassisk velsmakende Magic Pie i musikalsk storform, fri for flinkistakter og utvannede partier, mer kuttet ned til benet, strammere, men samtidig storslått og symfonisk, melodiøst uovertruffent med lekenhet og glitrende vokalharmonier (noe de forøvrig aldri har mistet evnen til å produsere, hverken på plate eller live). Gitarsoloene er uten unntak helt eminente, låtene er knallsterke, og Eirikur har sannsynligvis aldri sunget bedre!

Bandet framstår som mindre polerte, men med mer av det trøkket de har live, nå også gjenskapt i studio.

Hvis jeg blir spurt om hva som er min favorittlåt med bandet, så har jeg aldri vært i tvil om at det er “Change” fra debuten. Men i den storslåtte avslutningslåta “The Hedonist” har jeg sannsynligvis fått en ny favoritt. Gitarsoloen i “Touched By An Angel” viser også Kim Stenberg både på sitt mest intense og vare – en helt nydelig avslutning på låta.

I det hele tatt kan jeg ikke finne noe som helst å sette fingeren på her, alt klaffer. Rett og slett. Jeg kunne sikkert skrive mye mer om låtene og albunet, men jeg vil heller sette det på igjen på nytt enn å kaste bort tid på å skrive enda flere rosende setninger. Bandet har levert sitt overlegent beste album, så er du blant dem som ikke har forhåndsbestilt denne skiva og dermed allerede har den  så er det bare å skaffe seg den umiddelbart. Det er en no-brainer.

Gratulerer, Magic Pie, godt jobba!

Karakter (høyeste er fem):

 

 

Magic Pie: Fragments Of The 5th Element (Karisma Records 2019). Utgis 30. august på CD, vinyl og digitalt.

 

Magic Pies femte skive kommer 30. august. Løp og kjøp!
Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.