Los Exploradores – Inventure (2019)

Last Updated on: 1st november 2019, 05:33 pm

I slutten av august kom denne godbiten fra bandet Los Exploradores ut. Såvidt vi forstår egenprodusert og utgitt på eget selskap. Vi snakker om instrumental progressiv rock som heller mer til fusionlandskapet enn den tyngre delen av instrumentalrocken.

[dropcap]D[/dropcap]et skal ærlig innrømmes at denne anmelderen ikke har hørt om dette Trondheimsbandet før. Men nå er de notert behørig bak øret. De har riktignok eksistert siden rundt 2011-2012.

De leverer en smittende humørfylt og musikalsk leken debut på skiva «Inventure». En god produksjon med glimrende lyd og fengende låter og arrangementer.

Los Exploradores

Her leker de med både trekkspill (sannsynligvis samplet?) til passasjer som minner meg litt om Marillion fra 80-tallet og over til nesten sambalignende rytmer. De leker også med samplede lydklipp fra filmer, såvidt jeg kan bedømme.

De kan kanskje være i overkant hektiske innimellom, men aldri slik at det blir direkte hesblesende eller kjedelig musikk ut av det. Samtidig er det så absolutt direkte funky og gitaren er så absolutt av den tyngre sorten innimellom, uten at jeg synes at det blir direkte heavy av den grunn, kanskje litt for snilt? Noen låter er også godt innom både neoprog og jazz.

Låtene er, såvidt jeg forstår av presseskrivet, utviklet gjennom flere år, spilt live og forbedret og endret helt til de var klare for å spilles inn i studio.

Konseptet rundt låtene er, sånn løselig fortalt, en slags hyllest til menneskelige oppdagelser og prestastasjoner fra utviklingen av de første, enkle redskapene til det moderne samfunn som vi har i dag. Fra hulemalerier til luftskip, fra å danse til å gå i verdensrommet. Så er det bandets håp at lytteren kan lage sine egne historier med dette som utgangspunkt og musikken som bakteppe. Om jeg personlig går så langt er en annen sak, jeg liker låtmaterialet uansett! Men da har man i alle fall muligheten…

Til tross for det noe spesielle bandnavnet – som så absolutt ikke får meg til å tenke på prog fra trønderhovedstaden – så er altså dette sannsynligvis et av årets sterkeste debuter vi har å snakke om her. Forøvrig skriver bandet at navnet er valgt ut nettopp fordi de føler seg som en slags musikalske oppdagelsesreisende som utforsker musikk og lydlandskap fra hele verden. Det kan man jo høre i låtene deres, som tidligere nevnt inneholder ganske så mange musikalske krumspring og rett som det er henter litt ideer fra det vi gjerne kan kalle, med et litt slitt uttrykk, for world music.

Bandet består av Eirik Hjortdahl på gitar, Eivind Knutsen på bass, Kristoffer Rystad på trommer og perkusjon og Ole Mathias Samuelsen på keyboards. I tillegg har de fått den amerikanske tegneseriekunstneren Adam Hinxman til å illustrere hver enkelt av de fem låtene på skiva. Albumet er forøvrig mastret av Brett Caldas-Lima fra Tower Studio i Frankrike. Han har jobbet blant annet med Ayreon, Devin Townsend, Pain of Salvation og er også kjent som medlem i bandet Kalisa.

Illustrasjon: Adam Hinxman

Karakter (høyeste er fem):

 

 

Los Exploradores: Inventure (2019). Egen utgivelse. Kun Digitalt. Om det er planer om fysisk utgivelse vet jeg ikke, men med coverarten ville det nesten vært synd om det ikke ble gjort. Utgitt 30. august.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.