2. desember 2023
Nyheter

Årets debutalbum 2019 – Prognytts nominasjoner

Last Updated on: 27th desember 2019, 06:25 pm

Da er vi kommet til tredje kategori i kåringen av årets album. Denne gangen gjelder det årets debutalbum, og denne gangen er det tre norske utgivelser vi har nominert.

Som vanlig tar vi forbehold om at vi kun gjør denne utvelgelsen basert på de albumene vi faktisk har fått hørt! Umulig å rekke over alt! Særlig når det gjelder utenlandsk prog. Det er utrolig mye som utgis, også over mer utradisjonelle publiseringskanaler.

Derfor har vi valgt ut tre norske album denne gangen, rett og slett fordi vi ikke har noen aktuelle kandidater fra utlandet. Det vil si, de debutalbumene vi har fått med oss som ikke er norske utgivelser, nådde ikke opp denne gangen.

Vi har kommet fram til tre kandidater vi så absolutt mener fortjener honnør og oppmerksomhet når de har kommet med sitt første fullengde-album. Har du som leser dette andre forslag, er du mer enn velkommen til å sende inn forslag på din egne kandidater i vår leseravstemning!

Send inn dine egne forslag i kategoriene årets debutalbum, årets norske album, årets internasjonale album og årets konsertopplevelse til post@prognytt.no innen midnatt 31. desember.

Så over til våre tre utvalgte.

Los Exploradores: Inventure (egen utgivelse)

Los Exploradores leverer en smittende humørfylt og musikalsk leken debut på skiva “Inventure”. En god produksjon med glimrende lyd og fengende låter og arrangementer. Her leker de med både trekkspill (sannsynligvis samplet?) til passasjer som minner meg litt om Marillion fra 80-tallet og over til nesten sambalignende rytmer. De leker også med samplede lydklipp fra filmer, såvidt jeg kan bedømme.

De kan kanskje være i overkant hektiske innimellom, men aldri slik at det blir direkte hesblesende eller kjedelig musikk ut av det. Samtidig er det så absolutt direkte funky og gitaren er så absolutt av den tyngre sorten innimellom, uten at jeg synes at det blir direkte heavy av den grunn, kanskje litt for snilt? Noen låter er også godt innom både neoprog og jazz. Meget solid håndtverk.

Les hele anmeldelsen vår her.

Fervent Mind: Tranquilise (Karisma Records)

Fervent Mind blander, som så mange band før dem, elementer fra flere forskjellige musikkarter, hvis man absolutt skal sette ting i bås. Her er det absolutt progelementer til stede, men også jazz og popaktige elementer samt visse tyngre passasjer som godt kunne fått betegnelsen metal bak seg.

Åpningskuttet “A Series Of Fragments” er nettopp det tittelen antyder, med et slags vokalt lappeteppe, som fungerer som en innledning til de øvrige låtene.

Også her er det mange variasjoner, noen kutt er mer ambiente lydbilder enn egentlige låter, mye er rolig, men avsluttes gjerne med mer øs ettersom de gjerne bygger seg opp fra en rolig begynnelse til en mer rockete vri og avslutning. Et spennende band!

Les hele anmeldelsen vår her.

Plastic Sun: Future In Retrospect (egen utgivelse)

Plastic Sun kommer fra Notodden og spiller IKKE blues, men 70-talls-inspirert prog. Selv omtaler de det som “Telemarksprog”. Dog har medlemmene en variert bakgrunn, både fra blues og metal. Albumet er deres debut, og utgis av bandet selv. Trioen serverer kun eget materiale og gir ut skiva digitalt og på vinyl, som seg hør og bør (usikker på om det er tilgjengelig på CD).

Med gjestespill på både saksofon og fløyte er dette en ytterst hørbar debutskive. Mange fengende riff og instrumentalpartier, men også god vokal og koring. Bandet leverer en frisk og knallsterk debut og er innom både jazzete partier, mer folkrockinspirerte seksjoner og klassisk 70-talls progrock med orgeløs og sinte gitarer. En absolutt imponerende utgivelse!

Les anmeldelsen her (nederst på siden)

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.