17. april 2024
Nyheter

Årets internasjonale album 2019 – resultatene

Da er tiden kommet til å presentere vinnerne i kategorien årets internasjonale album for utgivelsene i 2019. Her kan vi konstatere at både redkajsonen i Prognytt og våre lesere er skjønt enige, da vinnerne fikk overlegent flest stemmer. Og vi skal ikke lenger enn over grensen når vi kårer årets album…

[dropcap]D[/dropcap]et kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse heller, ettersom utgivelsen har fått veldig god kritikk jevnt over i omtrent all musikkpresse. Men når det gjelder de to andre nominerte fra Prognytt, så falt de lenger bak i køen hos våre lesere, noe som igjen bare beviser klisjeen “smaken er som baken”…

Prognytts utvalgte til årets internasjonale album er:

1. Opeth – In Cauda Venenum (Moderbolaget/Nuclear Blast)

Disse svenskene valgte faktisk å gi ut sitt album i to versjoner, både i svensk språkdrakt og i engelsk. Selv foretrekker jeg førstnevnte. Dette er det trettende albumet fra Opeth, og nok en gang leverer de et album “helt der oppe”.

Det var egentlig overhodet ingen tvil hos Prognytt om at dette er årets internasjonale progalbum!

Vi gratulerer!

2. Devin Townsend: Empath (Inside Out/Sony Music)

Multiinstrumentalisten Devin Townsend leverte allerede i mars et glimrende album som for mange kanskje er noe tungt fordøyelig. Mye av det han lager er kanskje ikke alles “kopp med te”.

Det viser seg i vår leseravstemning, der albumet ikke kommer inn blant topp ti engang.

Men for undertegnede var dette absolutt en av årets høydepunkter!

 

3. Hasse Fröberg & Musical Companion: Parallel Life (Glassville)

Det hersker ingen tvil hos undertegnede om at Hasse Fröberg og hans kumpaner har levert et av årets sterkeste album. Tittelkuttet er et ganske så typisk progopus med alle elementene som hører til, men Fröberg ibesitter et umiskjennelig talent for god låtskriving, så selv om det følger “oppskriften” så er det musikalske håndverket så bra at man ikke kan gjøre noe annet enn å gi seg over.

Tvilen var imidlertid noe større hos våre lesere, som heller ikke for dette albumet stemte det inn på sin topp 10 liste…

 

Leseravstemningen endte på denne måten:

1. Opeth – In Cauda Venenum

2. IQ: Resistance

3. Big Big Train: Grand Tour

4. The Flower Kings: Waiting For Miracles

5. Dream Theater: Distance Of Time

6. Bent Knee: You Know What They Mean

7. Darkwater: Human

8. Tool: Fear Inoculum

9. Isildur’s Bane/Peter Hammill: In Amazonia

10. The Neal Morse Band: The Great Adventure

Andre album som ble nevnt av våre lesere:  Flying Colors: Third Degree/Huis: Abandoned /Thank You Scientist: Terraformer/Bryan Beller: Scenes from the flood/District 97: Screens/Ray Alder: What the Water Wants/Focus: 11/Baroness: Gold And Grey/The Gift: Antenna/Karfagen: Echoes From Within Dragon Island/Elder: The Gold & Silver Sessions / Devind Townsend: Empath/ Frank Carducci: The Answer/Mostly Autumn: White Rainbow/Hasse Fröberg & Musical Companion: Parallel Life/Pattern Seeking Animals: Pattern Seeking Animals/ Aristocrats: You Know What…?/Kayo Dot: Blasphemy/No-Man: Love You To Bits.

 

Takk for alle som deltok! I morgen kommer resultatene fra avstemningen om årets debutalbum.

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.