3. desember 2023
Nyheter

Årets debutalbum 2019 – resultatene

Last Updated on: 7th januar 2020, 06:26 pm

Da var vi kommet til kåring av årets debutalbum innen progressiv rock. Her var stemmene fra våre lesere langt færre enn vanlig, kanskje det ikke var så mange gode debuter i fjor? Fasit er uansett at det ikke kom så veldig mange andre forslag enn de vi selv hadde tatt med.

[dropcap]M[/dropcap]en noen kom det da, spesielt når det gjaldt band fra utlandet, der vi nok ikke har fulgt med så nøye som vi kanskje burde ha gjort. Men så er det dette med den klassiske tidsklemma da…

Hadde vi tjent penger på Prognytt kunne vi ha sluttet i jobben og hørt på progrock helke dagen, men slik er det bare ikke…

Uansett, vi går rett over på det albumet som overrasket undertegnede mest. Det lå en epost i innboksen i lengre tid før det endelig ble tid til å lytte på albumet, og da var overraskelsen desto større! For dette var ikke bare en knallgod debut, men også et av de bedre albumene under progens vide paraply som vi har hørt på flere år. Bandet legger lista høyt med tanke på oppfølgeren…

 

1. Los Exploradores: Inventure (egen utgivelse)

Los Exploradores leverer en smittende humørfylt og musikalsk leken debut på skiva “Inventure”. En god produksjon med glimrende lyd og fengende låter og arrangementer. Her leker de med både trekkspill (sannsynligvis samplet?) til passasjer som minner meg litt om Marillion fra 80-tallet og over til nesten sambalignende rytmer. Noen låter er også godt innom både neoprog og jazz. Meget solid håndtverk.

 

2. Fervent Mind: Tranquilise (Karisma Records)

Fervent Mind blander, som så mange band før dem, elementer fra flere forskjellige musikkarter, hvis man absolutt skal sette ting i bås.

Her er det absolutt progelementer til stede, men også jazz og popaktige elementer samt visse tyngre passasjer som godt kunne fått betegnelsen metal bak seg.

 

3. Plastic Sun: Future In Retrospect (egen utgivelse)

Plastic Sun kommer fra Notodden og spiller IKKE blues, men 70-talls-inspirert prog. Selv omtaler de det som “Telemarksprog”. Dog har medlemmene en variert bakgrunn, både fra blues og metal. Albumet er deres debut, og utgis av bandet selv. Bandet leverer en frisk og knallsterk debut og er innom både jazzete partier, mer folkrockinspirerte seksjoner og klassisk 70-talls progrock med orgeløs og sinte gitarer. En absolutt imponerende utgivelse!

 

Blant våre lesere tok Fervent Mind førsteplassen, knepent foran Los Exploradores.

Her blandet også finske Waste Of Space Orchestra seg inn i teten med sitt album “Syntheosis” – en utgivelse vi nok ikke har fått med oss. Bandet er vel innom det som kan kalles progmetal, men er ikke et opplagt valg for oss. Men uansett har flere fått dem med seg.

Også Plastic Sun ble nevnt av våre lesere, samt norske Sex Magick Wizards med debuten “Eroto Comatose Lucidity” fikk noen stemmer. Også britiske Warmrain  med albumet “Back Above the Clouds” og Flaw and Order med “Evaporated People” kommer med på lista over gode debutalbum for 2019. Sistnevnte er totalt ukjent for undertegnede, men kommer fra India. En rask lytt på deres Facebook-side avslører et ganske så spennende lydlandskap. Takk for tips!

 

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.