3. desember 2023
Nyheter

Årets norske progalbum 2019 – resultatene

Last Updated on: 10th januar 2020, 02:19 am

Da har vi talt opp våre leseres stemmer og bestemt oss for hva vi selv synes var det beste progalbumet som ble utgitt av norske band i året vi nettopp har lagt bak oss. Det er ingen virkelig store forskjeller mellom det Prognytt selv mener, og det våre lesere mener, men det ble ikke samme vinner blant våre lesere som det Prognytt kom fram til.

[dropcap]A[/dropcap]lle de tre kandidatene som Prognytt kom fram til scoret høyt også hos våre lesere, og vinneren ble da også en av redaksjonens egne nominerte.

Som så ofte før må vi ta med mantraet om at smaken er som baken, og at mange kan være uenige, men samtidig ser vi at det ganske stor enighet blant våre lesere også. Men det kommer også flere forslag på album som vi ikke har klart å få med oss, noe som viser at det er stor aktivitet også innen den norske progverdenen.

Så over til resultatene, og vi begynner med topp tre fra Prognytt sin side. Altså de tre albumene vi nominerte i desember, men i en litt annen rekkefølge.

1. Infringement: Alienism (Crime Records)

Infringment kom med sitt andre album i november og har tatt sjumilsskritt fra det som i utgangspunktet var en knallsterk debut.  Soundet til bandet er beholdt fra førsteskiva, men vi snakker om noe helt annet når det gjelder det musikalske innholdet.

Bandet tar steget inn i neoprog-verdenen for alvor, og står fjellstøtt der som en av de nye og mest spennende bandene innen denne sjangeren. Produksjonen er omtrent prikkfri og med selveste Karl Groom bak masteringen så kan det vel ikke låte bedre? For Prognytt er dette et soleklart førstevalg blant årets skiver.

 

2. Magic Pie: Fragments Of The 5th Element (Karisma Records)

Dette er klassisk velsmakende Magic Pie i musikalsk storform, kuttet ned til benet, strammere, men samtidig storslått og symfonisk, melodiøst uovertruffent med lekenhet og glitrende vokalharmonier (noe de forøvrig aldri har mistet evnen til å produsere, hverken på plate eller live).

Gitarsoloene er uten unntak helt eminente, låtene er knallsterke, og Eirikur har sannsynligvis aldri sunget bedre! Bandets femte skive er også deres overlegent beste og en en retur til storform fra dette bandet, som etter hvert kan begynne å kalles veteraner..

 

3. Panzerpappa: Summarisk Suite (Apollon Prog Records)

Veteraner kan i høyeste grad også Panzerpappa benevnes som. I 2019 feiret de sitt 20-årsjubileum med både jubileumskonsert og ny plate. Skjønt, endel av materialet på albumet er omarbeidede versjoner av gammelt materiale og demoer, i tillegg til nye låter.

Resultatet har uansett blitt noe av det bedre dette bandet har utgitt, synes Prognytt.

Bandet klarer det kunststykket å både levere en skive som både dras ganske langt i avantgardistisk retning og samtidig inneholder musikalske innslag som nesten tenderer mot det mer kommersielle og vanvittig fengende. En herlig kombinasjon!

Årets album – lesernes liste (rangert etter stemmeantall)

1. Magic Pie: Fragments Of The 5th Element (Karisma Records)

2. Jordsjø: Nattfiolen

3. Infringement: Alienism

4. Panzerpappa: Summarisk Suite

5. Motorpsycho : The Crucible

6. Lepreous: Pitfalls

7. Mythopoeic Mind: Mytopoetry

8. Los Exploradores: Inventure

9. Swifan Eolh & The Mudra Choir: The Key

10.  Adventure: New Horizons

 

Andre album som ble nevnt av våre lesere: Glutton: Eating Music/Tusmørke: Fjernsyn i Farver/Anders Buaas: Witches of Finnmark III/Krokofant: Q/35 Tapes: Lost & Found /Rendezvous Point: Universal Chaos/Trojka: Tre Ut/Alwanzatar: Helsfyr Terminal Express/Maraton: Meta/Fervent Mind: Tranquillize/Bjørn Riis: A Storm Is Coming/Astrosaur: Obscuroscope/Umpfel: As The Waters Covers the Sea/Plastic Sun: Future In Retrospect/Elephant 9: Psychedelic Backfire I & II.

Vi takker alle som har tatt seg bryet med å levere inn stemmer!

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.