3. desember 2023
Nyheter

Jahn Teigen er død

Last Updated on: 25th februar 2020, 07:13 pm

Trist nyhet på morgenkvisten, og faktisk også progrelatert: Jahn Teigen er død. For progfolket først og fremst husket for tiden i Popol Vuh/Ace.

[dropcap]J[/dropcap]ahn Teigen døde mandag kveld på sykehuset i Ystad i Sverige. De siste 12 årene bodde han tilbaketrukket i landlige omgivelser utenfor Ystad.

I 1964 debuterte Teigen som bassist i bandet The Little Stones, og i 1965 startet han det Beatles-inspirerte bandet The Enemies sammen med tre venner.

På slutten av 60-tallet var Teigen vokalist og gitarist i det britiske bandet Red Squares (som gjorde størst suksess i Danmark) og senere turnerte han og spilte inn flere sanger med det istaelske bandet Lions of Judea.

Høsten 1970 kom han tilbake til Norge og startet karrieren som kanskje er mest interessant for oss proggere, nemlig som vokalist i progbandet Arman Sumpe D.E., som etter hvert skiftet navn til Popol Vuh.

Arman Sumpe D.E. bestod av saksofonisten Reidar Arman Myhre (Wenche Myhres bror) og Pete Knutsen, Terje Mehti og Thor Andreassen fra 1960-tallsbandet The Scavers.

Ettersom det fantes et tysk band med samme navn skiftet Popol Vuh navn til Popol Ace i 1973. Hovedårsaken var at plateselskapet Polydor ville lansere bandet internasjonalt og da måtte et navnebytte til.

De hadde suksess med låtene «All We Have Is the Past», «Queen of All Queens» og «Music Box». Bandet fikk Spellemannprisen i 1972 i klassen «Beste gruppe» for debutalbumet (som Popol Vuh).

Også Frank Zappa fattet interesse for bandet, og ville gi dem ut i USA på sitt eget selskap Discreet, men dette ble det aldri noe av.

I 1975 fikk Teigen tilbud om å prøvesynge for det britiske bandet Genesis. Bandet ville vurdere om Teigen kunne erstatte Peter Gabriel. Jahn Teigen ønsket imidlertid å fortsette med Popol Ace og takket nei.

Som soloartist deltok Teigen i Melodi Grand Prix for første gang i 1974, og endte opp med 16 MGP-deltakelser, fire i den internasjonale finalen. Han ble etter hvert svært populær som reinspikka popartist, ikke minst i samarbeid med Herodes Falsk.

Popol Ace ga ut en LP til, “Curly Sounds” med Asbjørn «ASA» Krogtoft som vokalist etter at Jahn Teigen sluttet, men nådde aldri samme høyder som med Teigen, og ble oppløst i 1978.

Sammen med Falsk og Tom Mathisen fikk Teigen også utløp for sin litt mer gale side i Prima Vera.

I 1994 ga Popol Ace ut samleskiva “Cat of 9 Tales”. De gjennomførte da, med Teigen på vokal, en landsomfattende turne. Ni år senere, i 2003, hadde bandet nok en gjenforening og hadde flere konserter sammen med Kringkastingsorkestret. Dette førte også til et konsertprogram på NRK som også er tilgjengelig på DVD og som live CD (og dobbel-LP).

I 2003 kom også 5CD-boksen “All We Have” ut, samt skiva “Popoloddities” med demoer og tidligere uutgitte spor.

28. mai 2017 ble Popol Ace innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Teigen ble innlemmet i Hall of Fame som soloartist i 2012.

Siden i fjor høst har musikalen “Optimist” blitt spilt på Chateau Neuf i Oslo. Musikalen hedrer først og fremst popidolet Teigen.

Jahn Teigen ble 70 år gammel. Han etterlater seg datteren Sara, som han fikk med Anita Skorgan i 1984.

Prognytt lyser fred over hans minne.

(Bilde av Jahn Teigen øverst i saken er brukt med tillatelse under Creative Commons-lisensen. Foto: Bamble kommune.)

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.