9. desember 2023
FestivalKonsertNyheter

Fare for avlyste konserter på grunn av koronaviruset

Last Updated on: 10th mars 2020, 05:10 pm

Økningen i spredningen av koronaviruset i Norge gjør at det er stor fare for en rekke avlyste konserter i Norge i tiden framover. Selv om frammøtte på progkonserter ikke akkurat kommer i tusenvis, så er det likevel grunn til å frykte at det kan ramme progrelaterte konserter også.

[dropcap]N[/dropcap]ylig ble Bryan Adams konsert i Oslo avlyst, men foreløpig har det ikke kommet noen restriksjoner fra norske myndigheter på konsertarrangementer som samler under 1.000 personer, så de fleste prog-konserter skulle da fremdeles være godt innafor… Dessverre, men sant.

Flere store arrangementer er de siste dagene blitt avlyst, både seminarer og større kurs og konferanser, samt flere messer – senest i dag for eksempel Sjøen for alle på Norges varemesse i Lillestrøm, som har avlyst alle arrangementer ut april måned.

Når det gjelder konserter er situasjonen fortsatt noe uavklart. De fleste arrangørene vil så langt som mulig ikke avlyse konserter, men utsette dem. Det betyr at man som konsertgjenger ikke automatisk er berettiget til å få penger tilbake for en konsert eller festival så lenge den blir utsatt, hvis vi har forstått det riktig.

OPPDATERING: Folkehelseinstituttet kom tirsdag ettermiddag med en anbefaling om at alle arrangementer med mer enn 500 deltakere avlyses eller utsettes.

På organisasjonen Norske Konsertarrangørers (NKA) hjemmeside står følgende om begrepet “force majeure”:

Utgangspunktet er at koronaviruset kan falle inn under det vi kaller force majeure etter bakgrunnsretten, også der det ikke fremkommer direkte av en force majeure-definisjon i kontrakten (epidemi/pandemi). Merk imidlertid at det kun er ved myndighetspålagte begrensninger at arrangører kan påberope seg en force majeure-situasjon knyttet til utsettelse eller avlysning av konserter. En anbefaling fra myndighetene utløser ikke en force majeure-situasjon. Det samme gjelder dersom artist eller arrangør skulle velge å avlyse en konsert, for eksempel i frykt av å bidra til smittespredning.

En gyldig force majeure-situasjon vil frita partene fra sine kontraktsforpliktelser, altså gi en midlertidig suspensjon av forpliktelsene, inntil force majeure-situasjonen opphører. Underveis har partene en gjensidig informasjonsplikt. Det forventes også en gjensidig lojalitet der partene søker å finne løsninger og begrense tap, for eksempel ved å utsette konserten til et senere tidspunkt.

Bergen kommune har med hjemmel i smittevernloven besluttet at arrangementer der over 1.000 personer samles, og der det i tillegg serveres alkohol og/eller mat og er unummererte sitte-/ståplasser, ikke kan finne sted på grunn av smittefare.

USF Verftet opplyser på sine hjemmesider at det er flere store konserter på programmet i den største konsertsalen fremover. Sammen med arrangørene arbeider de for å finne løsninger til det beste for publikum og artister. De skriver samtidig at arrangementer som finner sted på de mindre scenene går som vanlig.

Stavanger kommune har inntil videre stengt alle innendørs arrangementer med over 500 deltakere. I tillegg stenges arrangementer med flere enn 50 deltakere som er rettet mot grupper som er særlig risikoutsatte for koronaviruset. Som proggamliser for eksempel?

I Haugesund – som tør være kjent for progfolket for både festival og andre konserter – har kommunen tilrådt at større arrangement eller sammenkomster ikke blir avholdt i nåværende situasjon. For planlagte arrangement eller sammenkomster med mer enn 100 deltakere eller mer enn 50 mennesker fra en risikogruppe pålegger kommunen nå arrangør å levere inn skriftlig risikovurdering til kommunen. Dersom kommunen finner at arrangementet eller sammenkomsten øker sannsynligheten for smitte og overføring av covid-19 kan kommunen forby eller begrense arrangementet, heter det på kommunens hjemmesider.

Lignende tiltak vurderes også andre steder i landet.

Pendragon-konserten på Cosmopolite 18.april går foreløpig som planlagt.

Prognytt har kontaktet noen arrangører på steder som er relevante for progfolk. Foreløpig har vi fått svar fra Uhørt og Cosmopolite (denne saken blir oppdatert når/hvis vi får svar fra andre steder).

I Oslo har kommunen foreløpig ikke kommet med noen restriksjoner til utesteder slik som i Bergen og Stavanger, men Caroline Hemmingby hos Cosmopolite opplyser til Prognytt at det per dags dato er planen å gjennomføre alle konserter/ arrangementer så langt det lar seg gjøre innenfor hva myndighetene og FHI anbefaler.

-Vi har gjort diverse tiltak i tråd med offentlige helsemyndigheters råd for å forhindre smittefare for våre publikummere og for å kunne gjennomføre arrangementer. Vi følger til enhver tid nøye med på situasjonen og reglementet som blir satt rundt det pågående Covid-19 viruset, og justerer våre tiltak deretter for å kunne gi vårt publikum den best mulige og tryggeste konsertopplevelsen, skriver hun i en epost.

På sin hjemmeside opplyser de også at de har hengt opp plakater om hvordan forhindre smitte fra helsemyndighetene rundt om på huset: Vi har Antibac hånddesinfeksjonsmiddel flere steder på huset. Vi anbefaler alle å benytte seg av dette. Vårt rengjøringscrew går ekstra godt over alle håndtak og andre utsatte flater med desinfiserende vaskemiddel før og etter hvert arrangement.

For progfolk er det kanskje først og fremst Pendragons første konsert i Norge på nettopp Cosmopolite 18. april som er i tankene. Primus motor i We Låve Rock Concert, Morten L. Clason, sier til Prognytt at de følger med på hva som skjer og følger de råd og pålegg som kommer.

Airbag under Karisma Records Off:Larm Showcase på Uhørt lørdag 29. februar 2020. ©2020 Foto: Alexander Vestrum

Den lille scenen på Uhørt i Oslo er også blitt et yndet sted for progkonserter, og 25. mars skal 35 Tapes og Laughing Stock spille der.

Bookingansvarlig Silje Hedvig Holmen opplyser at de foreløpig ikke vil avlyse noen arrangementer, og kommer med en sterk oppfordring til konsertgjengere om å være nøye på vaske hender og bruke Antibac – som også Uhørt og Cafe Sør har plassert rundt omkring i lokalet.

-Vi følger helsemyndighetenes anbefalinger, som foreløpig ikke har sagt noe om arrangementer under 1.000 publikummere.Vi er også medlem av NKA som følger saken tett og gir informasjon når dette blir oppdatert, sier hun.

Holmen kommer også med en oppfordring om at folk som har symptomer eller føler seg dårlig bør kan holde seg hjemme.

Prognytt har foreløpig ikke fått noen svar fra de større konsertarrangørene.

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.