Prognytt

The Opium Cartel: Valor (2020)

Per-Helge Berg 29. juli 2020 Anmeldelser

The Opium Cartels nye skive er milevidt fra hva musikeren, produsenten og forfatteren Jacob Holm-Lupo er kjent for fra før. I dette prosjektet dyrker Holm-Lupo den mer kommersielle siden av sitt musiker-gen, langt fra hva for eksempel White Willow er kjent for.

Skjønt, også White Willow har jo touchet innom noe mer kommersielle trakter innimellom, for eksempel på kuttet  «Joyride» på «Signal to Noise».

Men på The Opium Cartel’s tredje album er kombinasjonen av klassisk poprock, symfonisk rock og artrock samlet i en ytterst hyggelig pakke, som klarer balansepunktet mellom kommersiell pop og rock uten å henfalle til ren kommersialisme.

Dette er ganske lett hørbart og ytterst velklingende samtidig som man unngår den kommersielle A4-typen av poplåter. Dette er fremdeles rock på høyt plan og låtsnekkerarbeide på like høyt nivå. Det er ikke noe minus å kunne å klare å snekre sammen fengende låter med kommersiell appell samtidig som man beholder både rockefot og rockekred!

Selv om jeg skriver at dette er ganske lettbent og lett tilgjengelig, så er det altså ikke ren pop vi hører her. Jeg vil si at musikken hovedsaklig er keyboarddrevet med symfonisk tilsnitt. Gitaren brukes mest til små fengende licks og riff, og akustisk vellyd i de mer rolige låtene.

Men i låta «A Maelstrom of Stars» er gitaren på introen nærmest i Andy Latimer-humør. Nydelig gitarspill der. Og en låt som kan minne om senere Camel fra «Nude»-perioden. Kanskje bare noe jeg innbiller meg, men jeg får i alle fall Camel-vibber på dette kuttet, som forøvrig også er en instrumental. Forøvrig vil kanskje Bjørn Riis fra Airbag – som vel står for gitarspillet her – hevde at det er mer inspirert av en viss annen gitarist fra Camels «storebror»? :-)

Stemmen til allsidige Silje Huleboer (kanskje mest kjent fra duoen Ole og Silje Huleboer, men også en vokalist som har lånt stemme til en rekke prosjekter) passer jo musikken perfekt. Hun synger på de fleste låtene. På den kanskje mest poppete låta på skiva, «Nightwings» er det forøvrig Holm-Lupos 13-årige datter Ina som synger, noe hun gjør med bravur. En nydelig og særpregen stemme som faren hennes mer enn gjerne kan benytte i flere prosjekter.

Som en håpløs og sannsynligvis ganske dårlig amatørtrommis hører jeg alltid endel på trommene, og her har jeg vel kanskje mine egne, sære preferanser…Jeg kunne i alle fall ønsket meg litt mer snert i skarptrommelyden på omtrent alt her, synes det blir litt for bløtt og dvaskt, men det er vel som deb berømte baken…

«Valor» er uansett et meget vellykket album som kommer høyt opp på min liste over de albumene jeg har likt mest hittil i år, selv om det kanskje bare er progelementer her og der.

Forøvrig et sterkt lag av musikere som deltar på skiva. Silje Huleboers duokollega Ole er med på bass og gitar, Bjørn Riis er også nevnt. Lars Fredrik Frøislie spiller på denne skiva trommer,  israelske Leah Marcu fra bandet Tillian har vokalen på sporet «The Curfew Bell», mens Alexander Stenerund, blant annet kjent fra syntpopduoen Zuma (hvis CD «Juno» jeg har i hylla…med herlige «Pearl») synger på Ratt-coveren «What’s It Gonna Be» – som vel er et bonusspor på CD-en

Den russiske fiolinisten Maria Grigoryeva står for utøvelsen og arrangementet av strykerpassasjene, mens den russisk-israelske saksofonisten Ilia Skibinsky deltar på kutten «In The Streets».

Platecoverets forsidefoto er tatt av ingen ringere enn Glen Wexler, som har laget covere og coverfotos for blant annet Van Halen, Rush, Black Sabbath, ZZ Top, Michael Jackson, Kiss, Yes, Kansas, Whitesnake, The Black Crowes, Boston, Steve Miller Band, Peter Frampton, Bob Weir, Chick Corea, Herbie Hancock….ja, du skjønner tegninga?

Karakter (høyeste er fem):   4/5

The Opium Cartel: Valor, Apollon 2020. Slippdato: 5. juni

 

Facebook Comments

Like this Article? Share it!

About The Author

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.

Comments are closed.