6. desember 2023
KonsertNyheter

Det Skandaløse Orkester klar for å spille sitt prog-epos live på fredag

Last Updated on: 27th august 2020, 03:44 pm

Fredag 28. august går Det Skandaløse Orkester igjen live på Madam Felle i Bergen. Noen få publikummere får anledningen til å være tilstede i lokalet under konserten – på grunn av koronarestriksjonene – og selve konserten er allerede fysisk utsolgt. Men vi andre kan følge bandet live fra Madam Felles Facebook-side.

[dropcap]K[/dropcap]onserten som de spilte på samme sted i mai har – ifølge bandet selv – allerede blitt betegnet som en kultklassiker av de sjeldne.. Den kan forøvrig oppleves i sin helhet på YouTube.

Til konserten fredag lover primus motor Sondre Jørgensen både nye og gamle låter i skjønn forening, men samtidig urframføringen av det han kaller for bandets sagnomsuste prog-epos “Legenden om Boblemus”. Ifølge bandet har det tatt ti år å lære seg det!

Det Skandaløse Orkester på Røverstaden i Oslo

-Jeg begynte å skrive låter i 2007. Mats Erik hadde holdt på med dette en god stund allerede og det første forsøket mitt ble å lage en ny tekst til en låt som han hadde laget. Den fikk tittelen “Boble med ess i” og like etter laget jeg en oppfølger som het “Boblemus”. Den inneholdt flere av de samme musikalske temaene, men også flere nye temaer i tillegg til noe som kunne ligne begynnelsen på en historie.

Med disse to låtene og noen få coverlåter som “Albert Åberg – kjenningsmelodien” på repertoaret startet vi så Kris Robart Orkesstar – et band som fikk en kort og tragisk karriere etter at det gikk i oppløsning allerede etter første konsert under en Hippiefestival inne i Teknikerkroen høsten 2007 da vi ble utskjelt og og bombardert med spyttklyser og ølflasker fra “De kjipe” – et annet band som også ble oppløst en uke senere av helsemessige årsaker, fortsetter Jørgensen i kjent stil.

-Etter dette dro Mats på en åndelig reise til Bolivia, mens jeg fortsatte låtskrivingen og laget fem nye kapitler i sagaen om Boblemus. Da vi så startet Det Skandaløse Orkester i 2011 begynte vi å jobbe med “Legenden om Boblemus”, men klarte aldri å få den på plass i tide til vår første konsert. Gjennom hele 2010-tallet fortsatte vi dessverre å nedprioritere “suiten” til fordel for andre kortere og enklere låter. Men nå, ni år senere, har vi endelig tatt oss skikkelig i nakken og kjempet tappert med å lære oss alle kapitlene i suiten og få den til å låte så episk som et ekte prog-epos bør. Vi har omtrent ikke gjort annet enn å jobbe med dette i hele år, så nå bør vi bare klare å unngå en ny fadese a lá Teknikerkroen 2007, sier han optimistisk.

Det Skandaløse Orkester. Foto: Sven Spenn. Brukt med tilltelse.

Legenden om Boblemus handler om en feit liten mus som går til det store skritt å bevege seg ut av det trygge musehullet sitt. Der møter hun en sleip og beinete mus og det oppstår både romantikk og konflikter. Boblemus må ta et oppgjør med seg selv før det heldigvis ender godt tilslutt – med andre ord alt som en riktig god historie skal inneholde.

Ifølge Jørgensen skal det være en dypere mening i tekstene, et eller annet sted.

-Jeg mener å huske at det skal befinne seg noe dypere mening langt inne mellom noen av linjene der, men den er sannelig ikke lett å finne. Og vi kan nok ikke utelukke at enkelte norsklærere vil rynke litt på nesen av det hele. Musikken derimot er ikke annet enn skamfet og sjokkerende imponerende av en norsk nybegynner og komponist med null erfaring. Det er funky og skamløst, og som det meste annet fra Det Skandaløse Orkester er det fullstendig unikt i norsk sammenheng, lover han.

Ifølge Jørgensen er Zappa (ikke overraskende for de som har hørt dette bandet live eller på plate), en sterk inspirasjonskilde til eposet.

-Når jeg hører på dette nå, tenker jeg at jeg må ha vært ganske så inspirert av Frank Zappas “Yellow snow suite” fra albumet “Apostrophe”, avslutter han.

Konserten strømme live fra Madam Felles Facebookside, og starter klokken 21.00 på fredag.

Foruten Sonde Jørgensen består orkesteret av Morten Norheim, Mats Erik Zen, William Grøv Skramsett, Gjert Hermansen, Øystein Bech-Eriksen, Jørgen Haugland og Søster Pling. Foto øverst på siden: Tony Marcel Lande. Brukt med tillatelse.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.