5. desember 2023
Nyheter

Harald Are Lund er død

Last Updated on: 9th september 2020, 03:40 am

Tidligere NRK-programleder og plateprodusent Harald Are Lund er død, 73 år gammel. Det opplyser familien til NRK. Han er ikke minst kjent for å stå som produsent for debutalbumet til Junipher Greene – “Friendship”.

[dropcap]H[/dropcap]arald Are Lund døde hjemme på Tangen 4. september, ifølge NRK.

Da han fylte 70 år i 2016 takket han for seg etter 50 år i statskanalen. Allerede i 1968 begynte han med programmet «Platespillern» og var gjennom årene involvert i en lang rekke ulike musikkprogrammer i NRK. Han hadde i en årrekke programmet «Harald Are Lund» i NRK P13.

Harald Are Lund var tidlig ute med å presentere punkmusikk i norsk radio. Han skal også ha vært den første som spilte Nirvana i norsk riksdekkende radio, allerede i 1989, flere år før gruppa slo gjennom.

Harald Are Lund har nærmest framstått som norske undergrunnsbands store forkjemper, og var aldri redd for å spille musikk utenom allfarvei. Som for eksempel en av hans favoritter: Captain Beefheart & His Magic Band.

I omtalen av hans 70-årsdag skrev Rockheim blant annet at “Allerede fra start av opererte Lund med et pragmatisk forhold til sjangre. Han introduserte derfor også soul, jazz, og folkemusikk, samt tidvis mer eksperimentelle toner i programmene sine.” Les hele artikkelen her.

Som plateprodusent har han blant annet, foruten flere album med Junipher Greene, jobbet med såpass forskjellige artister som Hole In The Wall, Jonas Fjeld Band, Kåre Virud, Tanabreddens Ungdom, Vømmøl Spellmannslag, Jan Erik Vold, Can Can, Clawfinger, Ym:Stammen, Deathprod, de Lillos, Seigmen, Bob Hund og Bigbang.

Han mottok Radiodagenes hederspris i 2009 og var den første som fikk tildelt Rockheims ærespris under Rockheim Hall of Fame-seremonien i 2017.

Hvil i fred, Harald Are Lund.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.