3. desember 2023
FestivalKonsertNyheter

Mer koronatrøbbel for konsertarrangører

Last Updated on: 8th januar 2022, 08:36 am

Nederlandske Kayak skulle etter planen avslutte sin fantastiske karriere med sin siste konsert på We Låve Rock i mai. Men koronapandemien kan føre til at det ikke blir noe av.

[dropcap]K[/dropcap]ayak er, sammen med Focus og Caravan, utvilsomt de største navnene på årets utgave av We Låve Rock. Bandet hadde en flott konsert i Konserthuset i Oslo for noen år siden og skal etter planen ta nok en tur til Norge i mai. Og da altså spille sin siste konsert.

Kayak er, sammen med Focus og Lesoirm fra Nederland, som fredag satte ny rekord med nesten 35.000 nye smittetilfeller. Og Nederland er fullstendig nedstengt.

I går ble det klart at britiske Pendragon utsetter sin 2022-turne på grunn av usikkerheten rundt koronapandemien. Omikronvarianten av viruset fører til smitterekorder over hele verden, også her i Norge. Dermed kan det se ut til at vi går noen veldig usikre måneder i møte, også på konsertfronten.

Morten L. Clason. Foto: Malcolm Bernard/Bernhard Foto. Brukt med tillatelse.

Det kan også få konsekvenser for årets festival i mai, både med tanke på eventuelle tiltak og begrensinger på publikummere, men ikke minst på hvordan det vil se ut med innreise- og utreisemuligheter for utenlandske band.

Planene for konserter, turneer og festivalopptredener legges lang tid i forveien, og med usikkerheten som nå råder, valgte altså Pendragon å avlyse hele sin turne i år. Det kan også bety at det ikke kommer utenlandske band til Norge de nærmeste månedene. Akkurat nå er det ingen som trygt kan si at alt vil være bra i mai.

-Møkkadritt! Det er festival- og konsertarrangør Morten L. Clasons konsise oppsummering av situasjonen. Både nå og med tanke på de snart to årene under pandemiens svøpe.

-De andre konsertene,, samt festivalen, er avhengig av restriksjonene fremover om de blir utsatt eller ikke. Så får vi bare se hva tiden bringer, sier Clason til Prognytt.

Noe mer er det ikke mulig å gjøre slik situasjonen er nå.

BJH-konserten i fare.

I verste fall betyr det at både konsertene med Barclay James Harvest i mars og IQ i april går fløyten, samt at årets festival enten avlyses, blir arrangert med kun norske band, eller utsettes til høsten, noe som ble gjort i både 2020 og 2021. I 2020 måtte også den utsatte festivalen avlyses, mens i fjor gikk den av stabelen da koronatiltakene ble opphevet.

Men i desember kom altså nye tiltak og restriksjoner, og det meste tyder vel på at de fortsetter når regjeringen skal vurdere tiltakene på nytt 14. januar. Som vanlig er det utelivsbransjen som rammes hardest, med stengte kraner og andre begrensninger.

Signalene fra regjeringshold er noe tvetydige når det gjelder tiltakene som gjelder utelivet, men siden FHI regner med økende smittetall både i januar og februar, så er det tvilsomt om det kommer noen betydelige lettelser neste fredag.

Blir det samme type restriksjoner som tidligere i mars, april og mai, vil det bety problemer også for We Låve Rocks arrangementer.  Ingen av stedene som har blitt benyttet de siste årene har nemlig mulighet til for eksempel tilby kun faste plasser, som var en av kriteriene i 2020 og 2021.

Så for å si det mildt vil ingen bli overrasket om det kommer flere avlysninger og utsettelser i ukene framover.

Men som Clason skrev i forbindelse med Pendragon-konserten, så kommer de tilbake. Spørsmålet er bare når.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.