9. desember 2023
Nyheter

Mer norsk prog på crowdfunding

Last Updated on: 8th januar 2022, 10:44 pm

Vi har tidligere skrevet om prosjektet Norske Albumklassikere”, som folkefinansierer norske album som ikke har vært utgitt på CD tidligere (eller som er vanskelig å få tak i). Norsk prog har også vært en del av dette prosjektet, og nå er flere spennende album under finansiering.

[dropcap]B[/dropcap]lant de albumene som nå er under finansiering er Aunt Marys andre album fra 1972 “Loaded”.  I skrivende stund er det fortsatt én uke igjen til fristen.

Også Høsts debutalbum “På Sterke Vinger” fra 1974 er under finansiering. Dette albumet ble nylig lagt ut, og det er i skrivende stund 24 dager igjen til siste frist.

Litt i grenseland kan vi også ta med Matheus og albumet “Musikk Fra Balders Hage”, også det fra 1974. Musikken er en blanding av prog, pop, rock og viser, med norske tekster, innimellom også med noe inspirasjon fra tidens progressive musikkscene. P.G. Roness og Kjell Nitteberg er nok de av musikerne som har gjort mest av seg i etterkant.

Det samme gjelder albumet med Oriental Sunshine med navnet “Dedicated To The Bird” fra 1976. Det beskrives om “Ravi Shankar møter The Beatles” og er et album med psykedelisk folk spilt av jazzfolk med Nina Johansen (Hole in the Wall) og Rune Walle (Flying Norwegians) som noen av bidragsyterne.

Den siste skiva har kun én uke igjen til fristen og trenger litt hjelp for å komme i mål, mens Matheus-albumet har 24 dager igjen i skrivende stund.

Blant de progalbumene som er fullfinansiert og kan bestilles/er under produksjon, kan vi nevne blant annet  Undertaker’s Cirkus med “Ragnarock”; Aunt Mary med “Aunt Mary”, St. Helena “Hello Friend” (med begge versjonene av albumet); Saft med “Saft” og “Horn”; Difference med “Difference”; Utopian Fields med både “Utopian Fields” og “White Pigeon, You Clean…”; og Neptunes Empire med “Neptunes Empire”.

De fullfinansierte albumene kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere, mens du kan bidra på finansieringen av de øvrige her. Albumene går i produksjon når hvert album når 30.000 kroner eller 150 personer bestiller ett hver. Går finansieringen ikke gjennom, får du pengene, 199 kroner per album, tilbake.

Prosjektet er startet av Christer Falck og John Richard Stenberg. CD-ene kommer ut i dobbelt pappomslag med linear notes av musikkjournalist og musiker Arvid Skancke-Knutsen.

I de fleste tilfellene hentes mastertapen fra Nasjonalbiblioteket. I tilfeller der mastertapene ikke kan oppdrives blir meget pene versjoner av LP-plater brukt. Albumene blir alle remasteret av Giert Clausen.

Som hovedregel er det kun album som aldri har vært utgitt på CD før som er aktuelle, men i noen tilfeller blir denne regelen brutt hvis det gjelder CD-utgivelser som er svært vanskelig å oppdrive/kom ut i begrenset opplag.

Prosjektet startet 1. januar i fjor, og rakk å fullfinansiere hele 204 norske album i et bredt spekter av stilarter før året var omme. To sideprosjekter er utgivelser på LP og i bokform.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.