2. desember 2023
Nyheter

Skjebnekveld for kultur- og utelivsbransjen

Last Updated on: 13th januar 2022, 11:38 am

I kveld klokken 19 avholder regjeringen en pressekonferanse om koronatiltakene. Det er mange aktører innen kultur- og utelivsbransjen som nå håper på at det blir lettelser og at skjenkestoppen avvikles.

[dropcap]N[/dropcap]å har Prognytt ganske tidlig i koronapandemien (i 2020) litt galgenhumoristisk konstatert at innskrenkninger på kulturarrangementer for så vidt ikke var noen katastrofe for progarrangører, ettersom det uansett ikke kommer så mange på progkonsertene…

Men det er litt smått surrealistisk å tenke på at vi har vært i en tilnærmet kulturell unntakstilstand siden mars 2020!

Festivaler har blitt avlyst og så mange konserter at det ikke er mulig å begynne å telle dem opp. Senest i forrige uka valgte Pendragon for andre gang å utsette sin turné, og flere artister kan komme til å gjøre det samme.

Nick Barrett i Pendragon smiler på bildet, men gråter nok på innsiden.

Derfor er det veldig mye som står på spill i kveld, og mange utsteder og arrangører som biter negler. Man kan like det eller ikke, men alkohol er et viktig element for å overleve, om ikke det viktigste.  Salg av peanøtter og pizza og inngangspenger dekker på langt nær utgiftene til lønn og drift.

Jeg har selv følt det på kroppen for flere år siden, da jeg var med på et arrangement som fikk som konsekvens at jeg, omtrent bokstavelig talt, havnet på gata og ble økonomisk ruinert. En av de mange årsakene var at arrangementet ikke fikk skjenkebevilling på grunn av en misforståelse, og dermed falt bunnen ut av hele prosjektet. Utestedet like ved siden av satte omsetningsrekord og gikk tom for øl…

Vi vil på festival igjen! Bildet viser Stephan Hvinden i Pymlico på We Låve Rock-festivalen. Foto: Prognytt/Per-Helge Berg

Det er en rekke progkonserter denne våren som står og faller på at det kommer lettelser/oppheving av restriksjoner og tiltak til utelivsbransjen.

Prognytt regner uansett med at det kan bli en del avlysninger denne våren for utenlandske band, for koronasmitten eksploderer i resten av Europa, og selv om det blir lettelser her på berget, kan utreise- og innreiserestriksjoner samt karantene- og isolasjonsbestemmelser; være med på å gjøre det vanskelig å turnere til forskjellige land for mange band og artister.

Ifølge TV 2 torsdag formiddag skal helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ha lovet lettelser i et møte med flere av landets ordførere.

– Signalene fra statsråden var at det kommer lettelser, og det man trekker fram er skjenkestopp, arrangement, og TISK (karanteneregler), sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim til TV-kanalen.

Vi får uansett krysse fingrene for kvelden, og håpe på lettelser som gjør det mulig å gå ut og høre musikk igjen over hele landet, om det så er fra spillesugne norske artister eller fra utenlandske band.

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.