2. desember 2023
FestivalKonsertNyheter

Konsertarrangører vil demonstrere utenfor Stortinget

Last Updated on: 18th januar 2022, 07:26 pm

Onsdag vil flere aktører innen kulturlivet møte opp på en demonstrasjon foran Stortinget. De protesterer mot de svært strenge restriksjonene regjeringen fortsatt legger på kulturbransjen.

[dropcap]D[/dropcap]a regjeringen la fram sine lettelser i koronatiltakene på en pressekonferanse forrige uke, ble skjenkestoppen delvis opphevet, mens lettelsene i tiltakene som gjelder kulturlivet kun førte til en oppgitt hoderisting hos de berørte.

Antallet som kan samles til et offentlig arrangement innendørs ble økt fra 50 til 200, men det forutsetter at man har faste tilviste seter. Har man ikke det, kan man kun være 30 personer i publikum. Lettelsene som kom er, ifølge flere representanter fra bransjen som TV 2 har snakket med, en vits.

Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører er oppgitt over hvordan bransjen behandles.

– Situasjonen er helt uholdbar, og det har den for så vidt vært i 22 måneder. Vi har etterlyst svar like lenge på hvorfor akkurat oss, og hvorfor nedstengning er eneste alternativ. Nå er summen av frustrasjon så stor at den ordentlig kommer på overflaten med trykk fra ulike hold. At vi fortsatt er her, er ikke til å fatte, sier Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører.

Det bransjen er særlig frustrert over, er at tallet 200 framstår mer som “tenke på et tall” enn at det begrunnes med en helsefaglig vurdering.  Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var i fjor positive til å prøve ut flere testkonserter med opptil 15.000 tilskuere. Planen var å la en gruppe unge, friske folk dra på konsertene, mens en annen gruppe ikke skulle det. Den ene gruppen skulle ta en hurtigtest før de fikk komme på konsert, mens den andre gruppen skulle leve livet sitt som normalt. I ettertid skulle alle deltakerne fra begge grupper ta en vanlig koronatest.

Men politikerne satte en stopper for det.

-Resultatet er at vi står her uten innsikt, og at man bare tenker på et tall, sier Østerdal.

På onsdag har det privateide teaterselskapet Scenekvelder tatt initiativ til en demonstrasjon utenfor Stortinget. De står blant annet bak store produksjoner som Mamma Mia og Chess på Folketeateret i Oslo. Også flere andre aktører innen bransjen vil stille opp på demonstrasjonen.

Threshold på We Låve Rock

Scenekvelder foretok tidligere denne måneden en undersøkelse der de hentet inn smittetall fra 13 store scener fra mars 2020, da pandemien brøt ut i Norge, og fram til nå.  Det omfatter nesten 900.000 publikummere som deltok på i alt 3.163 arrangementer på blant annet Folketeateret i Oslo, Olavshallen i Trondheim og Grieghallen i Bergen. Undersøkelsen viste at det i denne perioden ble avdekket 39 tilfeller av koronasmitte.

-Våre undersøkelse viser at når folk sitter i ro i et sete og prater med kohorten sin, gir det null smitte, sa Atle Halstensen i Scenekvelder til Aftenposten da tallene ble lagt fram.

Folkehelseinstituttet er dog skeptisk til tallene, og mener det er store mørketall.

Onsdag blir det uansett demonstrasjon foran Stortinget der flere kommer til å holde appeller, både fra bransjen og politiske partier. Også kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) kommer til å delta.

Regjeringen har lovet å komme med nye, tilpassede tiltak for kulturarrangører, kanskje allerede denne uken, men foreløpig har ingenting skjedd. Kanskje Trettebergstuen kommer med noen nyheter i sin tale?

Arrangørene la tirsdag kveld ut følgende kjøreplan:

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.