5. desember 2023
AnmeldelserNyheterNytt

Fransk band med norskinspirert album

Last Updated on: 12th oktober 2023, 10:58 pm

Det skjer ikke ofte, men innimellom dukker det opp en fysisk CD i posten til Prognytt. For et par ukers tid siden kom en CD med – for meg – et totalt ukjent fransk band, Monnaie De Singe (MDS).

[dropcap]E[/dropcap]n nærmere undersøkelse viste at bandet faktisk har – ifølge Progarchives – to album under beltet allerede. Dermed blir plata med navnet “The Story Of Rose Ola Seks” deres tredje. Den ble utgitt rett før årsskiftet.

Navnet i tittelen skal være synonymt med navnet på det jeg regner med er en fiktiv person – Rose Ola Seks – som bandet tydeligvis regner som et fullverdig norsk navn…

Albumet handler dermed om denne kvinnen som skal ha blitt innlagt ved Åsgård psykiatriske i Tromsø (sykehuset eksisterer, men jeg er mer usikker på om bildet på coveret viser en eldre versjon eller er fra et helt annet sted), etter å ha drept sin mann, en lærer og en lege etter at hennes 12 år gamle sønn Elias døde etter smittsom hjernehinnebetennelse. I løpet av rettssaken sier hun at djevelen lovte henne sønnen tilbake hvis hun utførte drapene.

Så langt greit nok, og dystert nok. Men så beveger vi oss inn på et farlig område, som i disse dager er ekstra aktuelt på grunn av en rettsak.

22 juli 2011 befinner hun seg nemlig i TV-rommet til sykehuset og ser på TV nyhetene om terroren i regjeringskvartalet og på Utøya. Hun ser bilder av terroristen og gjenkjenner sin sønn – eller reinkarnasjonen av ham. Og tenker at djevelen oppfylte sitt løfte…

Huff.

Så langt tematikken rundt albumet – som jeg tror jeg skal la være å si noe mer om – selve musikken framstår som relativt tung og dyster, ikke rart med tanke på konseptet. Lett popmusikk ville ikke akkurat passet inn her. Bandet har tidligere blitt sammenlignet med Porcupine Tree, Blackfield og Riverside, og jeg kan skjønne sammenligningen.

Hyggelige franskmenn med dyster plate.

Musikalsk sett er faktisk dette innimellom ganske bra, selv om jeg synes skiva er noe ujevn. Men den kommer seg ved flere lyttinger. Og på grunn av temaet rundt plata har jeg også sett nærmere på tekstene, som virker grundig og gjennomtenkte med tanke på det litt ømtåelige temaet. Så bandet kommer greit fra det både musikalsk og tekstmessig.

Bandet består av Anne-Gaelle Rumin-Montil på vokal, Philippe Chavaroche på keyboards, Eric Issertes på bass, Eric Farges på trommer og på gitarer Christophe Laporte og JPhilippe Moncanis.

Plata finnes på LP (kommer i 2022), CD og digitalt. Mer informasjon finnes på deres Facebookside. Bestilling kan skje herfra.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.